Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 04:37
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Μπλουζάκι-καρδιογράφος
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 01/09/2008 ώρα: 09:44
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σε πολλές μορφές καρδιοπάθειας οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ο πλέον συνηθισμένος έλεγχος είναι το καρδιογράφημα μακράς διάρκειας. Πλην όμως, η μέθοδος αυτή επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό τον ασθενή.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ειδικοί επιστήμονες του Πολυτεχνείου του ¶αχεν έχουν αναπτύξει και δοκιμάζουν, σε πειραματικό στάδιο, ένα μπλουζάκι με ηλεκτρόδια, που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς.

Το «μαύρο μπλουζάκι» - όπως το αποκαλούν - αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του τμήματος ιατρικής πληροφορικής και τεχνολογίας του συγκεκριμένου γερμανικού Πολυτεχνείου και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα επώνυμο τι-σερτ. Ο ασθενής πρέπει να φοράει επί εβδομάδες το "μπλουζάκι-καρδιογράφο", ώστε να καταγράφονται όλες οι διακυμάνσεις των καρδιακών του παλμών, σε διαφορετικές καταστάσεις.

Βασικό πλεονέκτημα του «μαύρου τι-σερτ» είναι ότι ο ασθενής δε χρειάζεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο ή ειδικό ιατρείο, όπου θα συνδεθεί με άβολα μηχανήματα, τα οποία τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητά του και, τελικά, του προκαλούν στρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, δε χρειάζονται και τα ηλεκτρόδια με το ειδικό τζελ, που κολλούν στην επιδερμίδα, κάτι το οποίο, όμως, προκαλεί συχνά δερματίτιδες στους ασθενείς.

Αυτό διότι, τα ηλεκτρόδια κατασκευάζονται από φυτικές ίνες. Επίσης, οι ίνες αυτές επικαλύπτονται με μια στρώση ασήμι, ώστε να μεταδίδονται τα σήματα των παλμών στον καρδιογράφο. «Πρόκειται για ένα άνετο και ελαφρύ τι-σερτ», υποστηρίζουν οι ειδικοί και τονίζουν πως το «μπλουζάκι-καρδιογράφος» είναι ένα έξυπνο ρούχο, το οποίο μειώνει το κόστος της ιατρικής διάγνωσης και επιτρέπει μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενή, χωρίς καμία επιβάρυνση.

 Πλην όμως, το μπλουζάκι αυτό έχει και μειονεκτήματα. Το βασικότερο; Δεν πλένεται. Αυτό είναι και το τελευταίο σημείο, το οποίο θέλουν να βελτιώσουν οι ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου του ¶αχεν, πριν το «μαύρο τι-σερτ» αποκτήσει άδεια για τη μαζική του παραγωγή και τη χρήση του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η μέχρι τώρα χρήση του, που γίνεται σε πειραματικό στάδιο, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε γιατρούς και ασθενείς.

Οι Γερμανοί επιστήμονες, μάλιστα, είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι σε τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορεί να γίνει μαζική παραγωγή και εφαρμογή του σε ασθενείς. Όπως αναφέρουν, το «μπλουζάκι-καρδιογράφος» ελαχιστοποιεί την όχληση του ασθενούς, διότι δε χρειάζεται να εγκαταλείψει, έστω και προσωρινά, τις δραστηριότητές του ή τη δουλειά του και το κυριότερο, η καταγραφή των καρδιακών παλμών γίνεται πράγματι υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & ¶ντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.