Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 08:13
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας με βλαστοκύτταρα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 26/11/2008 ώρα: 09:23
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Εντός ολίγων ημερών , θα ξεκινήσει στην καρδιοχειρουργική πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα η επιστημονικά τεκμηριωμένη βάσει πρωτοκόλλου, κλινική εφαρμογή των βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

«Η χρήση βλαστοκυττάρων θα γίνεται μόνο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιαία χειρουργική και έχουν στην καρδιά τους υποκινητικές ή ακινητικές ζώνες στις οποίες δεν μπορεί να γίνει στεφανιαία παράκαμψη. Η εφαρμογή θα γίνεται με ένεση στο μυοκάρδιο προκειμένου τα βλαστοκύτταρα να γίνουν μυοκαρδιακά κύτταρα και να βελτιώσουν την λειτουργία της καρδιάς» επισήμανε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Χρήστος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος -Καρδιάς και Αγγείων που θα πραγματοποιηθεί 28-30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος, στην οποία επιβάλλεται αυστηρότητα, διότι απαιτούνται ακόμα πολλές δοκιμασίες, έως ότου εξαχθούν κλινικά συμπεράσματα. Στην πανεπιστημιακή καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η εφαρμογή της τεχνικής δοκιμαστικά, αφού έγιναν 40 δοκιμές με λήψεις βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών και έγινε ο απαιτούμενος διαχωρισμός τα βλαστοκύτταρα ετοιμάστηκαν. Όπως ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου μέχρι στιγμής δεν έγινε χορήγηση βλαστοκυττάρων αλλά απλώς έγιναν δοκιμές για να ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως ο τρόπος λήψης, η επιλογή των κατάλληλων κύτταρων κ.λ.π. Η χορήγηση βλαστοκυττάρων θα χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με άλλες μεθόδους.

Συσκευές μηχανικής υποστήριξης αντί για μεταμόσχευση καρδιάς

Μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης οι οποίες αφ΄ ενός δίνουν χρόνο στην καρδιά να αναρρώσει και αφ΄ ετέρου μπορούν να υποκαταστήσουν την καρδιακή λειτουργία για πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής Κυριάκος Αναστασιάδης, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι περίπου 300.000. Από αυτούς το 20% μπορούν να βοηθηθούν ουσιαστικά με τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης, οι οποίες παίρνουν το αίμα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και το οδηγούν σ’ όλο το σώμα. Με άλλα λόγια αφήνουν την αριστερή κοιλία να ξεκουραστεί. Σε ορισμένους αρρώστους, μετά από την ξεκούραση, η αριστερή κοιλία επανακτά την λειτουργία της και η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί, εάν όμως δεν μπορέσει να λειτουργήσει, η συσκευή μένει για πάντα.

Η τοποθέτηση της μηχανικής καρδιάς είναι σχετικά εύκολη, η επέμβαση δεν διαρκεί πολύ και η τεχνολογία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει στο σύντομο μέλλον συσκευές, που θα είναι οικονομικές και αποτελεσματικές, χωρίς να δημιουργούν επιπλοκές. Το κόστος μίας τέτοιας συσκευής ποικίλει από 50 έως 150 χιλιάδες ευρώ και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην πανεπιστημιακή καρδιοχειρουργική κλινική, τοποθετήθηκαν 4 συσκευές μηχανικής υποστήριξης διαφόρων τύπων. Μία συσκευή μακροχρόνιας υποστήριξης τοποθετήθηκε στο 56χρονο Δήμο Στεργίου , ο οποίος έξι μήνες μετά την επέμβαση εμφανίστηκε υγιής και ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η ζωή του άλλαξε γιατί τώρα πια μπορεί να κινείται, να περπατάει, να αναπνέει και να ζει φυσιολογικά.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 50 περίπου τέτοιες συσκευές. Να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ανεξάρτητη από την ηλικία και εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη καρδιοπάθειας. Για τη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα όπως στη μεταμόσχευση, δεν απαιτείται ανοσοκαταστολή, δεν υπάρχει περιορισμός διαθεσιμότητας και τα αποτελέσματα φαίνεται ότι θα είναι σε βάθος χρόνου τα ίδια και καλύτερα από αυτά της μεταμόσχευσης.

Θωρακοσκοπική

Στον τομέα της θωρακοχειρουργικής καθιερώνεται και στην Ελλάδα η θωρακοσκοπική ( αντιμετώπιση χωρίς χειρουργική τομή) σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό παθήσεων, όπως πνευμονοπάθειες, εμπυήματα στο θώρακα, πλευριτικές συλλογές, ποικίλες πνευμονοπάθειες, διάφορες βιοψίες και πνευμονικές εκτομές, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πνεύμονα. Στην θωρακοσκοπική, αντί για τομή, μέσα από οπές εισάγονται η κάμερα και τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία και οι κινήσεις του χειρουργού κατευθύνονται με τη βοήθεια οθόνης. Το ποσοστό της αντιμετώπισης των παραπάνω παθήσεων με θωρακοσκοπική σε όλη την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς. Στην καρδιοχειρουργική πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ το ποσοστό ξεπερνά το 50% παρόμοιων επεμβάσεων.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.