Σαββάτο 31 Οκτωβρίου 2020 17:57
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Οι παθήσεις της καρδιάς...
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/03/2009 ώρα: 14:07
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Καρδιακή Ισχαιμία, Στηθάγχη, Έμφραγμα του μυοκαρδίου, Ρευματική καρδιοπάθεια, Καρδιακές αρρυθμίες, Βραδυκαρδία, Ταχυκαρδία, Μαρμαρυγή, Κολποκοιλιακός αποκλεισμός.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΙΣΧΑΙΜΙΑ

Η ισχαιμία της καρδιάς σημαίνει κύρια αδυναμία αιμάτωσης του καρδιακού μυ και οφείλεται στις αθηρωματικές πλάκες που δημιουργούνται και προκαλούν στένωση ή και απόφραξη ενός ή περισσότερων κλάδων των στεφανιαίων αρτηριών. Πιο συγκεκριμένα, η στένωση των αρτηριών οφείλεται αποκλειστικά στις αθηρωματικές πλάκες, ενώ η απόφραξη στο συνδυασμό αθηρωματικών πλακών και θρόμβων. Οι συνολικές επιπτώσεις των παραμέτρων που αναφέραμε εξαρτώνται από το μέγεθος της αρτηρίας που παρουσιάζει το πρόβλημα. Η στένωση της αρτηρίας οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται στηθάγχη και η απόφραξη σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Όταν οι αθηρωματικές πλάκες αναπτύσσονται αργά (σταδιακά), τότε υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί παράπλευρος κυκλοφορία η οποία δύναται να αντικαταστήσει την απώλεια στην αιματική ροή που προκαλείται από την στένωση.

Στηθάγχη

Η στηθάγχη προκαλεί κατά την διάρκεια έντονης άσκησης ή δραστηριότητας ισχυρό πόνο στο στήθος που μπορεί επίσης να επεκτείνεται και στους ώμους, τον αυχένα και τις γνάθους. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να συντελούν στην εμφάνιση του προβλήματος της στηθάγχης είναι το κρύο και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Μια στεφανιαία αρτηρία που έχει υποστεί στένωση μπορεί να προμηθεύει επαρκή ποσότητα αίματος στον καρδιακό μυ κατά την διάρκεια ηρεμίας ή μέτριας άσκησης-δραστηριότητας. Δεν θα μπορέσει όμως να αιματώσει κατάλληλα το μυοκάρδιο όταν θα απαιτηθεί αυξημένο καρδιακό έργο λόγω έντονης δραστηριότητας. Για παράδειγμα μπορεί η καρδιά να ανταποκρίνεται άνετα σε ένα απλό περίπατο άλλα όχι αν χρειαστεί να τρέξουμε.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της πάθησης ο πόνος που αναφέραμε παραπάνω σταματά μόλις το καρδιακό έργο επανέλθει στα επίπεδα ηρεμίας, δηλαδή αμέσως μετά το πέρας της «έξτρα» σωματικής άσκησης ή δραστηριότητας.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει όταν υπάρχει ολική απόφραξη μια στεφανιαίας αρτηρίας και όπως είπαμε και προηγουμένως οφείλεται στο συνδυασμό ύπαρξης αθηρωματικής πλάκας και θρόμβου. Η έκταση της ζημιάς που προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου στον καρδιακό μυ εξαρτάται από το μέγεθος της στεφανιαίας αρτηρίας που έχει αποφραχθεί. Η ζημιά αυτή είναι μόνιμη, γιατί ο καρδιακός μυς δεν αναγεννάτε και έτσι ένα μέρος του καρδιακού μυ αχρηστεύεται.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου συνοδεύεται από ισχυρό σοβαρό πόνο στο στήθος πίσω από το στέρνο, ο οποίος, σε αντίθεση με τον πόνο της στηθάγχης, δεν σταματά ακόμα και όταν το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία. Η γρήγορη αποκατάσταση της αιματικής ροής μπορεί να περιορίσει σημαντικά την έκταση της ζημιάς στον ιστό του μυοκαρδίου. Οι επιπλοκές και επιπτώσεις του εμφράγματος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες όταν εμπλέκεται η αριστερή κοιλία της καρδιάς.

Οι επιπλοκές του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Σοβαρές αρρυθμίες, ιδιαίτερα κολπική μαρμαρυγή, που οφείλονται στην διαταραχή του συστήματος της καρδιακής αγωγιμότητας.

• Καρδιακή ανεπάρκεια, που προκαλείται από την μειωμένη ικανότητα συστολής του καρδιακού μυ.

• Ρήξη του καρδιακού τοιχώματος στην ισχαιμική περιοχή της καρδιάς. Συνήθως αυτό λαμβάνει χώρα εντός 2 εβδομάδων από την εμφάνιση του επεισοδίου.

• Πνευμονική ή εγκεφαλική εμβολή

• Περικαρδίτιδα

• Στηθάγχη.

ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Ο ρευματικός πυρετός είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, που συνήθως ακολουθεί τις στρεπτοκοκικές λοιμώξεις (που οφείλονται στο μικρόβιο στρεπτόκοκο) του λαιμού στα παιδιά και στους νέους ενήλικες. Πρόκειται για πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, δηλαδή εκείνων του νοσημάτων που προκύπτουν κατά την διάρκεια της προσπάθειας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη. Στην προσπάθεια του λοιπόν αυτή, ο οργανισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους συνδετικούς ιστούς, αλλά και στην καρδία και το δέρμα. Ήδη μιλήσαμε, σε προηγούμενο άρθρο, για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ρευματικός πυρετός στις καρδιακές βαλβίδες.

Εκτός όμως από τις βαλβίδες μπορεί ο ρευματικός πυρετός να προκαλέσει βλάβη και στο ενδοκάρδιο το οποίο φλεγμαίνει και αναπτύσσει οίδημα. Το ίδιο συμβαίνει και με το μυοκάρδιο και το περικάρδιο. Στο ενδοκάρδιο και το μυοκάρδιο, την ίαση, από τον ρευματικό πυρετό, ακολουθεί ίνωση των αντίστοιχων ιστών. Η φλεγμονή του περικάρδιου μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση εξιδρώματος στην περικαρδική κοιλότητα.

ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Ο καρδιακός ρυθμός, καθορίζεται από τα ερεθίσματα που ξεκινούν από τον λεγόμενο κολποκοιλιακό κόμβο ή φλεβόκομβο, που λειτουργεί ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο καρδιακός ρυθμός μετριέται με τους σφυγμούς, αλλά για να τους καθορίσεις απαιτείται ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η αρρυθμία είναι διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και έρχεται σαν αποτέλεσμα της ανώμαλης γένεσης ή διάδοσης του ερεθίσματος. Ο κανονικός καρδιακός ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 κτύπων ανά λεπτό.

Βραδυκαρδία

Πρόκειται για καρδιακό ρυθμό που είναι μικρότερος από 60 κτύπους το λεπτό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου και εμφανίζεται συχνά σε αθλητές. Δεν αφορά κανονική λειτουργία της καρδιάς όταν αυτό συμβαίνει μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ταχυκαρδία

Πρόκειται για καρδιακό ρυθμό που είναι μεγαλύτερος από 100 κτύπους το λεπτό και κατά την διάρκεια που το άτομο είναι σε ανάπαυση. Η ταχυκαρδία μπορεί να συνοδεύει ένα άτομο κατά την διάρκεια άσκησης ή όταν το άτομο έχει άγχος, αλλά μπορεί και να είναι και δείκτης κάποιων άλλων παθολογικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα, πυρετού, υπερθυρεοειδισμού και ορισμένων άλλων καρδιακών παθήσεων.

Πρόωρες συστολές – έκτοπες εστίες

Πολλές φορές μια μικρή περιοχή της καρδιάς διεγείρεται πολύ ευκολότερα, σε σχέση με το φυσιολογικό, και γίνεται η αιτία παραγωγής παθολογικών ηλεκτρικών διεγέρσεων που παρεμβάλλονται μεταξύ των φυσιολογικών. Η περιοχή στην οποία παράγεται η παθολογική διέγερση ονομάζεται έκτοπη εστία.

Οι πιο συνήθεις αιτίες για την ανάπτυξη έκτοπων εστιών είναι η δημιουργία μιας ευερέθιστης περιοχής του μυοκαρδίου εξαιτίας τοπικής ισχαιμίας ή κατάχρησης διεγερτικών όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη. Επίσης μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία έκτοπων εστιών η αϋπνία, το άγχος ή κάποια εξαντλητική κατάσταση.

Μαρμαρυγή

Αυτή προκαλείται όταν οι καρδιακοί μύες αρχίζουν να συσπώνται ασυντόνιστα. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα οι κόλποι και οι κοιλίες της καρδιάς να μην συσπώνται συντονισμένα σαν ενιαία μονάδα και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να μη μπορεί η καρδιά να λειτουργήσει σαν αντλία, δηλαδή να εκτελέσει την αποστολή της.

Στην κολπική μαρμαρυγή, η σύσπαση των κόλπων είναι ασυντόνιστη και γρήγορη, ενώ η λειτουργία της καρδιάς αναποτελεσματική. Παρ’ όλα αυτά η αποτελεσματικότητα της καρδιάς ελαττώνεται μόνο κατά 25-30% και το καρδιακό έργο και η πίεση μπορούν να διατηρηθούν. Φυσικά ο ρυθμός των σφυγμών είναι ακανόνιστος. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να συνεχίζεται για πολλά χρόνια χωρίς να προκαλείται σοβαρή καρδιακή εξασθένηση, εκτός αν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις και η καρδιά είναι εξασθενημένη.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας, αφού ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων πεθαίνει από αυτή. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι, η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, και επομένως και η διάδοση των ερεθισμάτων που ρυθμίζουν τους κτύπους της, είναι χαοτική και οι κοιλίες δεν μπορούν να στείλουν αίμα πουθενά, ούτε στους πνεύμονες, ούτε στην συστημική κυκλοφορία για την ομαλή αιμάτωση των οργάνων. Ο ασθενής δεν αισθάνεται ότι έχει σφυγμό, υπάρχει απώλεια της συνείδησης και η αναπνοή σταματά.

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός

Μερικές φορές η μεταβίβαση του ερεθίσματος μέσα στην καρδιά διαταράσσεται ή αποκλείεται σε κάποιο κρίσιμο σημείο του συστήματος αγωγής. Ένα από τα πλέον συνηθισμένα σημεία που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η περιοχή ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες και τότε καλείται κολποκοιλιακός αποκλεισμός. Στον πλήρη αποκλεισμό η συστολή των κοιλιών της καρδιάς είναι τελείως ανεξάρτητη από τα ερεθίσματα που δημιουργεί ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς (φλεβόκομβος) και φυσικά αυτό έχει σαν συνέπεια την μείωση του ρυθμού των κοιλιών της καρδιάς στους 30 έως 40 κτύπους το λεπτό. Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά σίγουρα την καρδιά να ανταποκριθεί γρήγορα σε άμεση αύξηση της ζήτησης, λόγω, για παραδείγματος, σωματικής άσκησης.

Με το κεφάλαιο αυτό κλείνουμε, στην φάση αυτή, με το καρδιαγγειακό μας σύστημα και πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει στον αναγνώστη να καταλάβει βασικές πτυχές της λειτουργίας του σημαντικότατου αυτού συστήματος του οργανισμού, αλλά και βασικών του παθολογικών καταστάσεων και αιτίων που τις προκαλούν. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα συστήματα που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό (και όχι μόνο) θεωρώντας, ότι έτσι βοηθάμε τους αναγνώστες να κατανοήσουν τις ανάγκες και τους περιορισμούς που διέπουν την ομαλή λειτουργία τόσο των επιμέρους συστημάτων, όσο και του ανθρώπινου οργανισμού στο σύνολο του.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.