Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 03:22
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Το καρδιαγγειακό σύστημα - Οι παθήσεις των αγγείων
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/02/2009 ώρα: 10:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο ανθρώπινο σώμα και τα «προβλήματα» του, προσεγγίζοντας τις παθήσεις και τους παράγοντες προδιάθεσης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών τω παθήσεων.
Αθηροσκλήρυνση

Μια από τις σημαντικότερες παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων είναι η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών που προβάλουν μέσα στα αγγεία και φράζουν ή εμποδίζουν την αιματική ροή. Πως όμως αναπτύσσεται η αθηρωματική πλάκα; Αρχικά παρατηρείται εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων χοληστερόλης κάτω από τον εσωτερικό χιτώνα των αγγείων. Αργότερα οι περιοχές στις οποίες έχουν «συσσωρευτεί» αυτές οι ποσότητες χοληστερόλης αναπτύσσουν ινώδη ιστό και συχνά επασβεστώνονται.

Συνήθως η αθηροσκλήρυνση θεωρείται μια ασθένεια που πλήττει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, γιατί τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών. Όμως οι αρχές αυτών των παθολογικών αλλαγών, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες αλλαγές στον φυσικό κόσμο και την κοινωνία, έχουν την αρχή τους πολύ νωρίτερα, ακόμα και κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι: 1ον δεν έχουμε κατανοήσει επαρκώς το γιατί δημιουργούνται αυτές οι αθηρωματικές πλάκες, αλλά γνωρίζουμε, μέσα από τις επιστημονικές μελέτες, εκείνες τις παραμέτρους που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη αυτών των πλακών σε ένα άτομο. Αυτό φυσικά μας δίνει την ευχέρεια να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών και των συνεπειών τους, αν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά την άποψη μου οι περισσότεροι από τους παράγοντες που αναφέρονται στο παραπάνω πίνακα, είτε βρίσκονται στα δεξιά του, είτε στα αριστερά του, συνδέονται με τον τρόπο που ζούμε και την συμπεριφορά μας. Αν εξαιρέσει κάποιος το φύλο και την κληρονομικότητα όλοι οι άλλοι παράγοντες συνδέονται στενά με τον τρόπο ζωή μας. Για παράδειγμα η υπέρταση, ο ζαχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, είναι γνωστό ότι θεωρούνται ασθένειες των «αναπτυγμένων» χωρών και συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και την διατροφή. Όσο για την αύξηση της ηλικίας αυτή είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και φυσικά ενέχει τον αυξημένο κίνδυνο «βλαβών» λόγω αυξημένων φθορών.

Όμως,  αυτές οι τελευταίες συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που ζούσαμε όταν είμαστε νεότεροι. Με άλλα λόγια η εμφάνιση των φθορών (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) που λαμβάνουν χώρα κατά την «τρίτη» ηλικία, είναι συνάρτηση του τρόπου που χειριζόμαστε τον οργανισμό μας όταν είμαστε ακόμη νέοι.

Οι επιπτώσεις των αθηρωματικών πλακών στον οργανισμό

Η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική απόφραξη μίας αρτηρίας με εύλογες επιπτώσεις στον οργανισμό. Οι διαστάσεις της ζημιάς, που μπορεί να προκληθεί από την απόφραξη μιας αρτηρίας, εξαρτάται από το μέγεθος και την θέση της αρτηρίας που έχει αποφραχθεί. Οι ιστοί που γειτνιάζουν ή αρδεύονται από την συγκεκριμένη αρτηρία γίνονται ισχαιμικοί. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί αυτοί μπορεί να λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες αίματος προκειμένου να καλύψουν τις μίνιμουμ ανάγκες τους, αλλά όχι εκείνες τις ποσότητες που είναι απαραίτητες, όταν ο ιστός αυξάνει την δραστηριότητα του και καλείται να αντεπεξέλθει σε αυτή την αύξηση (της δραστηριότητας). Αυτό ακριβώς το γεγονός μπορεί να αποτελεί την αιτία του ισχαιμικού πόνου της καρδιάς που καλείται στηθάγχη. Αν όμως αποφραχθεί εντελώς (ή σε πολύ μεγάλο βαθμό) μια από τις αρτηρίες που αρδεύουν και τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, τότε προκαλείται έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ αν οι αρτηρίες που αποφράσσονται βρίσκονται στον εγκέφαλο, τότε προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ακόμη λίγα στοιχεία όσο αφορούν την στηθάγχη που είναι μια από τις συνηθισμένες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Συνήθως ο πόνος που αισθάνονται, κύρια μετά από αύξηση του φόρτου εργασίας, τα άτομα που παρουσιάζουν στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, γίνεται αισθητός πίσω από το ανώτερο τμήμα του στέρνου και συχνά αντανακλά και σε άλλες περιοχές της επιφάνειας του σώματος όπως είναι, για παράδειγμα, ο αριστερός βραχίονας ή ο αριστερός ώμος, αλλά και ο τράχηλος. Σπανιότερα ο πόνος εμφανίζεται στον δεξιό βραχίονα ή ώμο και στο πρόσωπο.

Γενικά τα περισσότερα άτομα, που πάσχουν από στηθάγχη, νοιώθουν τον πόνο κατά την σωματική άσκηση, αλλά και κατά την διάρκεια ισχυρών συγκινήσεων που αυξάνουν τον μεταβολισμό της καρδιάς ή προκαλούν παροδική σύσπαση των στεφανιαίων αγγείων.

Ανεύρυσμα αορτής

Τα ανευρύσματα αποτελούν μη φυσικές, τοπικές διατάσεις (διαστολές) των αρτηριών, οι οποίες ποικίλουν σημαντικά όσο αφορά το μέγεθος. Ανάμεσα στους παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τους συμπεριλαμβάνεται η υπέρταση, η ύπαρξη αθηρωματικών πλακών, ο ελαττωματικός σχηματισμός κολλαγόνου στο τοίχωμα των αρτηριών, κλπ. Τα ανευρύσματα προκαλούν ζημιά στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας την επιφάνεια τους περισσότερο τραχεία και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Επιπλέον η διόγκωση της αρτηρίας, στο σημείο που υπάρχει το ανεύρυσμα, σε συνδυασμό με την διάταση του αγγείου, μπορεί να ασκεί πίεση σε γειτονικά όργανα (για παράδειγμα νεύρα).

Υπάρχουν διαφόρων τύπων ανευρύσματα, τα οποία συνήθως συνδέονται και με τις αιτίες που τα προκαλούν. Στην περίπτωση που ένα ανεύρυσμα διαρραγεί τότε οι συνέπειες της αιμορραγίας που θα προκύψει, θα εξαρτηθούν από την θέση και την έκταση της αιμορραγίας.

Στο επόμενο θα συνεχίσουμε με την καρδιά.¹ Οι παράγοντες που βρίσκονται στα δεξιά του πίνακα με μπλε bold γράμματα, είναι αυτοί που επιδέχονται μετατροπές, που μπορούμε να τους αλλάξουμε μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής μας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.