Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 07:09
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Η ύπουλη νόσος της υπέρατσης, πλήττει παιδιά και ενήλικες
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 08/05/2009 ώρα: 12:43
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν υπέρταση παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει το ενάμιση δισεκατομμύριο μέχρι το 2025.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχει από αρτηριακή υπέρταση ενώ το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπερτετραπλασιαστεί το ποσοστό των παιδιών ηλικίας έως 18 ετών με αρτηριακή υπέρταση φτάνοντας στο 4,5% από 1% που ήταν παλαιότερα.

Από τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, το ποσοστό αυτών που εμφανίζουν υπέρταση φτάνει το 11%. Με βάση την ανασκόπηση 50 μελετών που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η παιδική αρτηριακή πίεση τείνει να είναι δείκτης για την ενήλικη ζωή.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι πάνω από τους μισούς σχεδόν ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 65 χρόνων είναι υπερτασικοί και αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιοαγγειακών επεισοδίων.

Σε αυτήν οφείλεται ένας στους οκτώ θανάτους από τις βλάβες, που δημιουργούνται εξ αιτίας της, σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά ο εγκέφαλος και τα νεφρά. Επίσης ένας στους τρεις υπερτασικούς δεν γνωρίζει ότι έχει υπέρταση, αφού η ύπαρξή της διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές από τυχαίες μετρήσεις και αυτό, γιατί η υπέρταση δεν δίνει συνήθως συμπτώματα. Είναι άλλωστε ο λόγος που χαρακτηρίζεται ύπουλη νόσος ή σιωπηλός δολοφόνος.

Τα αίτια της υπέρτασης είναι σε μικρό ποσοστό γνωστά, μόλις στο 5% περίπου (δευτεροπαθείς μορφές υπέρτασης, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε αίτια από τους νεφρούς και ενδοκρινικές διαταραχές), ενώ στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων ( πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής υπέρταση).

Οι τιμές της φυσιολογικής πίεσης, όπως έχουν καθοριστεί τα τελευταία χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υπέρτασης είναι κάτω από το 14mm|Hg για την «μεγάλη» (συστολική πίεση) και κάτω από το 8mm|Hg για την «μικρή» (διαστολική πίεση).
Η αντιυπερτασική θεραπεία ελαττώνει σημαντικά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (κατά 42%), τη στεφανιαία νόσο (κατά 16%), την καρδιακή ανεπάρκεια (κατά 52%), τη νεφρική ανεπάρκεια, το σύνολο των θανάτων (κατά 14%) και τους θανάτους από καρδιακά αίτια (κατά 21%).

Δυστυχώς όμως μόλις το 1/3 των ασθενών στην αντιυπερτασική θεραπεία ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αλλάζουν τον τρόπο της ζωής τους (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, ελάττωση βάρους, μείωση στρες και ελάττωση πρόσληψης αλατιού) γεγονός, που είναι καθοριστικής σημασίας στην μείωση της υπέρτασης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μικρή ελάττωση της αρτηριακή πίεσης κατά 2 mmHg μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο από 14% έως 17% και τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο από 6% έως 9%.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.