Έτσι στην αναφορά γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις παραμέτρους της καθημερινής ζωής που επηρεάζουν την λειτουργία του συστήματος και οδηγούν στην εκδήλωση των αντίστοιχων παθήσεων. Στην αναφορά σημειώνεται ότι, παρ’ όλο που η θνησιμότητα από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος έδειχνε να μειώνεται τα προηγούμενα χρόνια, τώρα παρατηρείται μια τάση για εξισορρόπηση. Ταυτόχρονα, στην συγκεκριμένη αναφορά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» στις 17 Δεκεμβρίου 2009, υπάρχουν πολύ ανησυχητικές ενδείξεις όσο αφορά την συμπεριφορά των ατόμων. Συγκεκριμένα παρατηρείται ότι μεγάλα ποσοστά πολιτών δεν ασκούνται, παρατηρούνται ακόμα ακατάλληλές θεραπείες όσο αφορά την μείωση της χοληστερίνης, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών (25%) και γυναικών (20%) συνεχίζει να καπνίζει.
Ο Dr. Donald Lloyd-Jones από το πανεπιστήμιο του Northwestern στο Σικάγο, δήλωσε ότι, ίσως το σύστημα να μην είναι ικανό να χειριστεί στο μέλλον το τεράστιο κόστος αυτών των ασθενειών, αν οι ρυθμοί και ο τρόπος ζωής δεν αλλάξουν.
Έμφαση δίνεται στην σωστή διατροφή, την άσκηση και φυσικά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Εμείς από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι, επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ότι, τόσο το πρόβλημα της υγείας των πολιτών, όσο και το κόστος αντιμετώπισης των ασθενειών είναι στενά συνδεδεμένα με τον τρόπο ζωής μας. Αν αυτός δεν αλλάξει, τότε πολύ φοβόμαστε πως η αντιμετώπιση του κόστους των ασθενειών σε συνδυασμό με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της οικονομικής κρίσης, θα αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα του οποίου τις συνέπειες αδυνατούμε να φανταστούμε. |