Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 19:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Καρδιολογικά Θέματα
Το ανοσοποιητικό σύστημα και η καρδιακή ανεπάρκεια
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: BBC Health   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/03/2008 ώρα: 09:51
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επιστημονικοί ερευνητές από τις ΗΠΑ εφάρμοσαν θεραπευτικές αγωγές σε περισσότερους από 1000 ασθενείς και παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν ορισμένους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
Όπως μας ενημερώνει το BBC, οι ερευνητές παρουσίασαν τις παρατηρήσεις τους στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «Lancet» και δήλωσαν πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών θα μπορούσε να επωφεληθεί αν περισσότερες μελέτες επαλήθευαν τα ευρήματα. Σε αυτό συμφωνούν και συνάδελφοι τους από το Ηνωμένο Βασίλειο που δηλώνουν ότι χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση του θέματος.

Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από την αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αίμα σε όλο το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό φαίνεται να συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού, που προκαλεί βλάβες λόγω φλεγμονής στους ιστούς. Περισσότεροι από 24.000 θάνατοι τον χρόνο φαίνεται να συνδέονται με αυτές τις συνθήκες.

Η τελευταία μελέτη στο νοσοκομείο Methodist Hospital στο Houston του Τέξας προσπαθεί να αμβλύνει αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει την φλεγμονή μας ενημερώνει το έγκυρο ειδησεογραφικό δίκτυο. Για να ελέγξουν πόσο καλά αυτό δουλεύει, μελετήθηκαν περισσότεροι από 1000 ασθενείς οι οποίοι συγκρίθηκαν με ένα όμοιο αριθμό ασθενών στους οποίους είχε χορηγηθεί «ψευτοφάρμακο» (placebo).

Η μέθοδος περιελάμβανε την λήψη δειγμάτων αίματος από τους ασθενείς και η έκθεση σε χημικές ουσίες σχεδιασμένες έτσι που να προκαλούν αλλαγές σε ορισμένα από τα σήματα που εκπέμπει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα οποία ενισχύουν τα αντί-φλεγμονώδη σήματα. Αυτού του είδους η διεργασίας καλείται «άνοσο-εναρμόνιση» ή «άνοσο-συντονισμός» ("immunomodulation").

Μετά από 22 εβδομάδες θεραπείας οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τους επόμενους 10 μήνες. Ανάμεσα στους ασθενείς που ακολούθησαν την θεραπεία υπήρξαν 399 θάνατοι ή εισαγωγές στο νοσοκομείο, δηλαδή ελαφρώς λιγότεροι από τους 429 ασθενείς που πέθαναν ή εισήχθησαν στο νοσοκομείο και δεν είχαν ακολουθήσει την θεραπεία. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι αν λάβουμε υπόψη μας το σύνολο των ασθενών υπήρξε μικρή ή καθόλου επίδραση από την εφαρμογή της θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, όταν επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ορισμένους τύπους ασθενών οι οποίοι δεν είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά και αναφέρονταν σε μείωση του κινδύνου που ήταν της τάξης του 25% έως 39%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι: «τα ευρήματα μας υποδεικνύουν ένα ρόλο πιθανής θεραπείας για την μη συγκεκριμένη «άνοσο-εναρμόνιση», για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια». Αυτοί όμως αναγνώρισαν ότι πολύ μεγαλύτερες και εκτεταμένες μελέτες είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν πριν αυτού του είδους η θεραπεία μπορέσει να εφαρμοστεί ευρέως. Ο καθηγητής Peter Weissberg ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής καρδιολογικής εταιρείας (British Heart Foundation) δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη μελέτη»
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.