Κυριακή 31 Μαΐου 2020 15:40
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Aids / HIV
Διεθνείς έρευνες για το AIDS...
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Υπουργείο Υγείας Κύπρου   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/11/2007 ώρα: 21:40
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σήμερα με HIV-λοίμωξη και AIDS έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αύξησης της πανδημίας συνεχίζει να ανεβαίνει και το 2003 σημειώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και πάνω από 3 εκατομμύρια θάνατοι.

Τα περισσότερα περιστατικά ζουν σε χώρες της Υποσαχάρειας Αφρικής, όπου η συχνότητα της HIV-λοίμωξης στον πληθυσμό κυμαίνεται από 1% μέχρι 39%.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν έφηβους και νέους ενήλικες, που βρίσκονται στη ηλικία της μεγαλύτερης παραγωγικής και αναπαραγωγικής δραστηριότητας.
Η πανδημία έχει επιφέρει τρομακτικά πλήγματα στην κοινωνικο-οικονομική υποδομή πολλών χωρών και μια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, που με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Στην Αφρική, το AIDS χτυπά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, που σε πολλές χώρες ξεπερνούν σε αριθμό τους άντρες κατά 2,5 φορές. Τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών είναι μολυσμένα με τον ιό, ενώ το 2003 μόνο σημειώθηκαν 800.000 νέες μολύνσεις και 600.000 θάνατοι σε παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μολύνθηκαν με την περιγεννητική οδό από τις οροθετικές μητέρες τους.

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια. Τα παιδιά αυτά, καθώς και όλα τα παιδιά που ζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, βρίσκονται εκτεθειμένα στη βία, τα ναρκωτικά και την πορνεία και διατρέχουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο να προσβληθούν με τον ιό.

Η εικόνα της πανδημίας ποικίλει ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του κόσμου σε σχέση με βασικά χαρακτηριστικά, όπως η συχνότητα της HIV-λοίμωξης και οι τρόποι μετάδοσης του ιού.
Η μέση συχνότητα κυμαίνεται από 0,1% στην Αυστραλία μέχρι 8,5% στην Υποσαχάρεια Αφρική.
Στην Υποσαχάρεια Αφρική, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η ετεροσεξουαλική επαφή.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου η επιδημία εξαπλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως η ετεροσεξουαλική ή ομοφυλοφιλική επαφή, η κοινή χρήση βελόνων και συριγγών από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και η αιματογενής μετάδοση από μολυσμένο αίμα. Η ταχεία διάδοση της χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για πολλές περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιο-Ανατολική Ασία και η Ανατολική Ευρώπη, όπου χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται καθημερινά με την κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων και συριγγών.

Τα ανεπαρκή μέτρα για την ασφάλεια του αίματος ευθύνονται σε ορισμένες χώρες για τη μετάδοση του ιού σε μεταγγιζόμενα άτομα. Επίσης, σε ορισμένες επαρχίες της Κίνας, μολύνονται άτομα που προσέρχονται στα κέντρα αιμοδοσίας για να προσφέρουν το αίμα τους επί πληρωμή, επειδή η αιμοληψία γίνεται με τη χρήση μη αποστειρωμένου υλικού.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.