Κυριακή 31 Μαΐου 2020 15:10
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Aids / HIV
Φάρμακο, σε πειραματικό στάδιο κατά του AIDS.
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/12/2008 ώρα: 09:54
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, το AIDS παραμένει χωρίς θεραπεία. Η ασθένεια συνεχίζει την εξάπλωσή της σε ολόκληρη την υφήλιο και οι επιστήμονες αναζητούν πυρετωδώς ένα φάρμακο, το οποίο να αντιμετωπίζει ή έστω να καθυστερεί το ξέσπασμά της.

Έτσι, 25 χρόνια μετά την ανακάλυψη του ιού HIV, που προσβάλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, το AIDS εξακολουθεί να σπέρνει το θάνατο, αλλά και το φόβο.

Αυτό διότι, στον ορίζοντα δε διαφαίνεται η παρασκευή - σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα - ούτε καν ενός εμβολίου κατά του AIDS. Ωστόσο, ένα καινούριο φάρμακο, που βρίσκεται όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο, κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το νέο αυτό φάρμακο έχει να επιδείξει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές κλινικές έρευνες.

Το φάρμακο ονομάζεται «Μαραβιρόκ» και παρασκευάζεται από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία Πφάιζερ. Επικεφαλείς των κλινικών δοκιμών είναι ο Γερμανός καθηγητής της ιατρικής Γκερντ Φέτκενχόιερ και ο Αμερικανός συνάδελφός του από το Γουέιλ Μέντικαλ Κόλετζ, στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, Ρόι Γκούλικ.

Ο καθηγητής Φέτκενχόιερ, ο οποίος εργάζεται στην πανεπιστημιακή κλινική της Κολονίας, εξήγησε, μιλώντας στη «ΝΒ», πως σχεδόν όλα τα φάρμακα, που έχουν παρασκευαστεί για την καταπολέμηση του ιού HIV, επιτίθενται στον ιό όταν εκείνος έχει ήδη εισχωρήσει στο ανθρώπινο κύτταρο.

Μπλόκο στους κυτταρικούς υποδοχείς

Σύμφωνα με το Γερμανό επιστήμονα, όμως, το Μαραβιρόκ ακολουθεί διαφορετική στρατηγική: «Παρεμποδίζει τον ιό HIV να φθάσει στο κύτταρο. Το φάρμακο μπλοκάρει στην ουσία τους κυτταρικούς υποδοχείς. Έτσι ο ιός κρατιέται μεν με το ένα χέρι - θα μπορούσαμε να πούμε - στο κύτταρο χωρίς όμως να είναι σε θέση να το προσβάλλει».

 Όπως είπε ο καθηγητής Φέτκενχόιερ, οι κυτταρικοί υποδοχείς μοιάζουν με το πόμολο μιας πόρτας. Συνήθως ο ιός εισχωρεί πρώτα στον υποδοχέα και στη συνέχεια στο κύτταρο του οργανισμού. Με τη βοήθεια του Μαραβιρόκ, όμως, ο κυτταρικός υποδοχέας μπλοκάρεται, παρεμποδίζοντας τον ιό HIV να προσβάλλει το κύτταρο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι σύμφωνα με το Γερμανό καθηγητή τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών. «Στη μεγάλη διεθνή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ασθενείς και γιατροί, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το καινούριο φάρμακο περιορίζει σημαντικά το καταστροφικό έργο του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα, ωστόσο, για τους επιστήμονες δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό διότι ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα μέσω του δεύτερου κυτταρικού υποδοχέα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο HIV στον οργανισμό του ασθενούς, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες αποτελεσματικότερης αντιμετώπισής του.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.