Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 10:06
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Οικογένεια
Πώς θα αποφύγετε το «κρυμμένο αλάτι»
Επιμέλεια: Νικολλέτα Ντορζή 
Πηγή: Mednutrition   
Δημοσιεύθηκε: Στις 05/12/2010 ώρα: 20:06
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Το αλάτι έχει κατηγορηθεί δικαίως για την αρτηριακή υπέρταση, η οποία ευθύνεται για 1 στους 6 θανάτους στις χώρες του δυτικού κόσμου. Βέβαια, το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να προκαλέσει διάφορες ζημιές στην καρδιά, τους νεφρούς και σε άλλα ζωτικά όργανα

Από πολλές πρόσφατες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη πρόσληψη νατρίου (άλατος) μείωσε μέχρι και 30% τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, καθώς επίσης και από άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση, αφού η διατροφή υψηλή σε νάτριο αποβάλλει το ασβέστιο στα ούρα.


Αλήθεια, σε πόσο αλάτι πρέπει να στοχεύουμε καθημερινά; Οι ειδικοί ισχυρίζονται μέσα από έρευνες ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2300mg, ενώ τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, οι μεσήλικες και τα άτομα που ήδη έχουν υπέρταση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500mg.


Μάλιστα, έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα άτομα με υπέρταση που έπαιρναν λιγότερο από 1000mg νατρίου καθημερινά, κατάφεραν να ρίξουν την συστολική τους πίεση κατά 4mm Hg και τη διαστολική τους πίεση κατά 2.5mm Hg.


Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι μπορεί μεν να μειώσει κάποιος το αλάτι στη διατροφή του, αλλά η υπέρταση να μην βελτιωθεί, λόγω έλλειψης καλίου. Όταν υπάρχει έλλειψη καλίου στον οργανισμό, τα κύτταρα κατακρατούν το νάτριο και έτσι αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Φροντίστε λοιπόν να παίρνετε αρκετό κάλιο από τροφές όπως πατάτες, μπανάνες, γάλα και γαλακτοκομικά, ψάρια και όσπρια.  Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε σκευάσματα εμπλουτισμένα σε κάλιο, που κυκλοφορούν στην αγορά.


Περίπου τα ¾ του αλατιού που προσλαμβάνουμε, προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.  Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να σώσουν ζωές, αν γνωρίζουμε πως να τις χειριστούμε. Διαβάζετε πάντοτε τα συστατικά σε κάθε προϊόν που αγοράζετε. Αν αναφέρουν τους όρους χλωριούχο νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), μαγειρική σόδα, αυτόματα σημαίνει ότι περιέχουν πολύ αλάτι.

Ο πιο κάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να χειριστείτε το νάτριο σε διάφορα προϊόντα.


Διατροφικός Ισχυρισμός  

Χωρίς νάτριο

Προδιαγραφές (ανά 100γρ ή 100ml)

<5 mg

 

Διατροφικός Ισχυρισμός

Πολύ λίγοσε νάτριο

Προδιαγραφές (ανά 100γρ ή 100ml)

<35 mg


Διατροφικός Ισχυρισμός

Λίγο σε νάτριο

Προδιαγραφές (ανά 100γρ ή 100ml)

<140 mg

 

Διατροφικός Ισχυρισμός

Μειωμένο σε νάτριο

Προδιαγραφές (ανά 100γρ ή 100ml)

Τουλάχιστον 25% λιγότερο νάτριο απ’ ότι το αντίστοιχο αυθεντικό προϊόν

 

Διατροφικός Ισχυρισμός

Χωρίς επιπρόσθετο αλάτι

Προδιαγραφές (ανά 100γρ ή 100ml)

Σημαίνει ότι δεν προστέθηκε αλάτι κατά την παρασκευή του προϊόντος, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου αλάτι


Για να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας:


Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που κρύβουν πολύ αλάτι, όπως κονσέρβες, ζωμούς, έτοιμες σάλτσες σε φακελάκια ή βαζάκια, προμαγειρεμένα φαγητά, τσιπς, ξηρούς καρπούς και έτοιμα φαγητά.


Αγοράζετε τρόφιμα (όπως ψωμί, δημητριακά, σάλτσες), με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Περιορίστε τα παστά ή καπνιστά κρέατα, το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά όλα τα αλλαντικά.


Περιορίστε τα τυριά και ιδιαίτερα τα σκληρά τυριά, εκτός αν έχουν μειωμένο νάτριο.


Αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα ή ως επιτραπέζιο αλάτι. Αν δυσκολεύεστε να το κόψετε εντελώς, μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορα υποκατάστατα του άλατος ή ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά (όπως βασιλικό, ρίγανη δεντρολίβανο, θυμάρι) που δίνουν περισσότερη γεύση. Έτσι δεν θα σας λείπει το αλάτι από το φαγητό.


Περιορίστε τις εξορμήσεις σε εστιατόρια ή ταχυφαγεία, γιατί προστίθεται πολύ αλάτι σε όλα τα φαγητά, για να γίνουν πιο εύγεστα και να διατηρούνται για περισσότερο διάστημα. 


Ο πιο κάτω πίνακας έχει μερικές συνηθισμένες τροφές και την ποσότητα του νατρίου που περιέχουν, ούτως ώστε να πάρετε μια…. αλμυρή γεύση για το πόσο αλάτι καταναλώνετε καθημερινά.

Τρόφιμο                                     

Περιεκτικότητα σε νάτριο (mg)

1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως                 

(25γρ) 540

1 μικρό φραντζολάκι ολικής αλέσεως   

(35γρ) 650

Δημητριακά προγεύματος                      

(30γρ) 1170

Ρύζι βραστό                                            

(160γρ) 2

Ντοματοπολτός                                      

(120γρ) 500

1 αυγό βραστό                                         

140

Βούτυρο ή μαργαρίνη                            

(10γρ) 840

Γαρίδες βραστές                                    

(120γρ) 1590

Τόνος κονσέρβας                                   

(120γρ) 490

Σαρδέλες κονσέρβας                              

(120γρ) 1080

Ελιές σε άρμη                                         

(20γρ) 1800

2 φέτες μπέικον                                      

(40γρ) 1890

1 μπιφτέκι                                               

(60γρ) 880

Συκώτι κοτόπουλο χωρίς πρόσθετο αλάτι 

(130γρ) 240

Κοτόπουλο βραστό χωρίς πρόσθετο αλάτι 

(100γρ) 80

Στέικ φιλέτο χωρίς πρόσθετο αλάτι        

(130γρ) 85

Μουσακάς                                               

(200γρ) 320

3 φέτες Σαλάμι                                        

(90γρ) 1850

Λουκάνικα χοιρινά                                  

(120γρ) 1050

Λουκάνικα Φρανκφούρτης                      

(100γρ) 980

Γαλοπούλα ψητή χωρίς πρόσθετο αλάτι 

(120γρ) 50

Τυρί cottage                                           

(25γρ) 450

Τυρί cheddar                                          

(25γρ) 610

Παγωτό                                                  

(60γρ) 80

Γάλα φρέσκο                                         

(230γρ) 50

Γιαούρτι σκέτο                                      

(200γρ) 40

Αμύγδαλα ωμά χωρίς αλάτι                  

(15γρ) 6

Αμύγδαλα ψημένα και αλατισμένα      

(25γρ) 440

Σος μπάρμπεκιου                                  

(10γρ) 815

Σος σόγιας                                            

(10γρ) 733

Ζωμός κότας                                        

(10γρ) 1030

Τσιπς πατάτας                                      

(25γρ) 550

Ντοματοχυμός κονσέρβας                   

(120γρ) 230

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2017 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.