Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 08:04
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Τρία γραμμάρια λιγότερο αλάτι μειώνουν 15% τους θανάτους από καρδιά
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/09/2008 ώρα: 09:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Στη λέξη "πρόληψη" θα επικεντρώνεται η καμπάνια για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, στις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η γνώση που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά του ανθρώπου, από τη στιγμή τη γέννησής του, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για πρόληψη καρδιολογικών νοσημάτων στο μέλλον.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι απογοητευτικά, καθώς οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια ευθύνονται για περισσότερους από έναν θανάτους κάθε δύο δευτερόλεπτα, παγκοσμίως, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε να κερδηθεί η μάχη με τα νοσήματα των αγγείων.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδολογικής Εταιρείας, Δ. Κρεμαστινός, "η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες. Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομύριο ανθρώπους, παγκοσμίως, ενώ εως το 2025 το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 25 ετών θα έχει υπέρταση".

Τα όρια της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 120 mm υδραργύρου (HG) η συστολική, δηλαδή, η μεγάλη, και 80 mm (HG)υδραργύρου η διαστολική, δηλαδή η μικρή.

"Νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι αν περιορίσουμε ακόμα και κατά τρία γραμμάρια την καθημερινή πρόσληψη αλατιού, μπορούμε να περιορίσουμε κατά 20% τους θανάτους από εγκεφαλικό και κατά περισσότερο από 15% τους θανάτους από καρδιοπάθειες", τόνισε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι "πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας, πλέον, η άσκηση και η σωστή διατροφή και ουσιαστικά να συντελέσει ο καθένας μια μικρή επανάσταση σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο ώστε να προλάβουμε τις καρδιοπάθειες".

Ο καθηγητής Καρδιολογίας και τ. πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας, Χ. Μπουντούλας, αναφέρθηκε σε μελέτη που αφορά το παθητικό κάπνισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, προκαλεί αύξηση -μέσα σε 30 λεπτά- της συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων, γεγονός που συμβάλει στη σκλήρυνση των αγγείων και αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης.

"Κατά συνέπεια, είπε, αν κάποιος πάει για φαγητό σε εστιατόριο, όπου καπνίζουν, αυξάνει δυνητικά τις πιθανότητες να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ακόμη και αν δεν καπνίζει ο ίδιος".

Ο κ. Μπουντούλας, ωστόσο, παρουσίασε και τη θετική όψη του ζητήματος, κάνοντας αναφορά σε άλλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα χρόνο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στα 187 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με τα 257 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, που ήταν η συχνότητα πριν την απαγόρευση.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.