Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 13:45
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Μια νέα μέθοδος ταχείας διάγνωσης ασθενειών αποδεικνύεται σωτήρια.
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 14/01/2009 ώρα: 09:33
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Γερμανοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια καινούρια μέθοδο ταχείας διάγνωσης ασθενειών, η οποία μπορεί και να αποβεί σωτήρια για διάφορες κατηγορίες αρρώστων.

Για την εφαρμογή της χρησιμοποιείται ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με εκείνα των αλκοτέστ, καθώς τίθεται σε λειτουργία μ' ένα απλό φύσημα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το μηχάνημα χρησιμοποιείται ήδη - σε πειραματικό επίπεδο - σε τρεις κλινικές της χώρας.

«Όταν ο αστυνομικός», αναφέρεται στο δημοσίευμα, «θέλει να διαπιστώσει εάν οδηγός ενός αυτοκινήτου έχει πιει περισσότερο αλκοόλ από το επιτρεπόμενο, τον καλεί να φυσήξει σε ένα σωλήνα». Από τα χνώτα, όμως, μπορεί κάποιος να «δει» και ασθένειες. Με βάση αυτήν την αρχή, επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναλυτικών Επιστημών του Ντόρτμουντ έχουν αναπτύξει μια συσκευή ανάλυσης, με την οποία ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο ιώσεις και καρκίνοι του πνεύμονα.

Εντοπίζονται μέχρι και 600 αέρια

Η μέθοδος ονομάζεται σπιρομέτρηση της κινητικότητας των ιόντων και το μηχάνημα σπιρομέτρης. Το φύσημα σ’ ένα στόμιο διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας και έπειτα αρχίζει μια αναμονή γύρω στο δεκάλεπτο. Στο κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένο με το σπιρομέτρη, εμφανίζονται πολλές καμπύλες. Δείχνουν τα αέρια που έχουν εντοπιστεί στον εκπνεόμενο αέρα, που είναι γύρω στα 600. Μερικές καμπύλες είναι πολύ υψηλές, κι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το συγκεκριμένο αέριο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στους πνεύμονες.

Ο φυσικός Γιέργκ Μπάουμπαχ εξήγησε στη «ΝΒ» τη γεωγραφία του υπολογιστή. «Αυτή η καμπύλη», είπε, «αποτελεί ένδειξη για μέντα. Μπορεί να προέρχεται από οδοντόπαστα. Κι αυτή η καμπύλη μας δείχνει λεμόνι, που σημαίνει ότι ίσως ο άνθρωπος να περπάτησε σε φρεσκοκομμένο γρασίδι. Το ασετόν αποτελεί ένδειξη για διαβήτη, αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι ο άνθρωπος απλά πεινά».Τα προηγούμενα χρόνια ο Γερμανός επιστήμονας χρησιμοποιούσε το σπιρόμετρο, ώστε να ανιχνεύει βλαβερές ουσίες στο νερό και τον αέρα.

Όμως, όταν πριν από περίπου επτά χρόνια, κάποιος γιατρός άκουσε μια ομιλία του σε ημερίδα, τον ρώτησε, εάν με το συγκεκριμένο μηχάνημα θα μπορούσε να γίνει ανάλυση του εκπνεόμενου αέρα ενός ασθενή. Ο Μπάουμπαχ πήγε το μηχάνημα στο νοσοκομείο και έβαζε τους ασθενείς να φυσούν στο στόμιο. Η εικόνα των καμπυλών ήταν διαφορετική όταν επρόκειτο για υγιείς ανθρώπους και ασθενείς. Έτσι, το ερώτημα που τέθηκε τότε ήταν πως εντοπίζεται μια ασθένεια.

 Βραβεία και χρηματοδότηση

 «Οι έρευνες βασίζονται σ’ ένα και το αυτό σήμα», είπε ο Γερμανός φυσικός και πρόσθεσε: «Για την ώρα έχουμε στη διάθεσή μας 1.500 δοκιμαστικές εικόνες από ασθενείς διαφόρων πνευμονολογικών νοσοκομείων. Πάντα, προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για μια συγκεκριμένη ασθένεια ή ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Το σπιρόμετρο καταγράφει συγκεντρώσεις αερίων σε επίπεδο νάνο ή πίκο. Είναι εξαιρετικά μικρό».

Πάντως, το 2006 το Ινστιτούτο του Ντόρμουντ πήρε το βραβείο της Γερμανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την εφεύρεση αυτή. Αυτό διότι, εκτιμήθηκε πως το συγκεκριμένο μηχάνημα μπορεί να διαγνώσει καρκίνο στον πνεύμονα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Άλλωστε, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τον καρκίνο. Υπάρχουν και τα βακτηρίδια. Όπως κάθε καρκινικό κύτταρο, έτσι και κάθε στέλεχος βακτηριδίου αφήνει τα ίχνη του. Μάλιστα, ο γιατρός μπορεί να δει εάν η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως στον καρκίνο, η επιτυχία της χημειοθεραπείας ή μιας εγχείρισης είναι πλέον κι αυτές μετρήσιμες χάρη στο σπιρόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό πως το ομοσπονδιακό υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας χρηματοδότησε την ερευνητική ομάδα του Ντόρμουντ μ’ ένα εκατομύριο ευρώ, ώστε να αναπτύξει κι άλλα σπιρόμετρα, τα οποία θα τοποθετηθούν στα ιατρεία όλων των οικογενειακών γιατρών. Μελλοντικά, ίσως αυτού του είδους η ανάλυση να επεκταθεί στο αίμα και στα ούρα. Ακόμη βέβαια είναι πολύ νωρίς.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.