Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 22:04
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
EE:Μέτρα για την ασφάλεια των ασθενών
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/12/2008 ώρα: 09:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Mέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών στην EE λαμβάνει η Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε πρόταση προς το Συμβούλιο για την έκδοση σύστασης με συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα κράτη μέλη είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 8% έως 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομεία στην ΕΕ υφίσταται βλάβες , είτε από λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη, είτε από εσφαλμένες ή καθυστερημένες διαγνώσεις.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η αρμόδια για θέματα υγείας επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου δήλωσε: «Η ασφάλεια των ασθενών είναι ο θεμέλιος λίθος για μια υγειονομική περίθαλψη καλής ποιότητας. Θα ήθελα να δω να δημιουργείται μια Ευρώπη για τους ασθενείς όπου δίνεται ύψιστη σημασία στην ασφάλεια και οι πολίτες γνωρίζουν και έχουν εμπιστοσύνη στην περίθαλψη που λαμβάνουν».

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή συνεκτικής προσέγγισης για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών με τρόπο ώστε τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις στρατηγικές για την πρόληψη και τον έλεγχο των ανεπιθύμητων συμβάντων σε όλα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η προσοχή εστιάζεται πρωτίστως στην αντιμετώπιση των οργανωτικών και των ελλείψεων στα συστήματα, που ευθύνονται για τις περισσότερες βλάβες που υφίστανται οι ασθενείς. Μεταξύ των κύριων συστάσεων που απευθύνονται στα κράτη μέλη συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων , η θέσπιση ή ενδυνάμωση των συστημάτων υποβολής εκθέσεων και μάθησης, η ενσωμάτωση της διάστασης της ασφάλειας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η προαγωγή της συμμετοχής των ασθενών στην ανάπτυξη των μέτρων ασφαλείας και η παροχή στους ασθενείς πληροφοριών αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και με θέματα ασφάλειας.

Ο ετήσιος αριθμός των ασθενών στην ΕΕ που εμφανίζουν τουλάχιστον μία νοσοκομειακή λοίμωξη εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ασθενείς, αριθμός που ισοδυναμεί με έναν στους είκοσι νοσοκομειακούς ασθενείς. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη είναι δυνατόν να μειωθούν έως και κατά ένα τρίτο, εάν τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα και δομές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό η πρόταση της Επιτροπής επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη. Μεταξύ των κύριων συστάσεων που απευθύνονται στα κράτη μέλη συγκαταλέγονται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την ενδυνάμωση της πρόληψης και του ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, καθώς και η λειτουργία αποτελεσματικών συστημάτων για τον εντοπισμό και την αναφορά των λοιμώξεων.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.