Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 07:53
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Τα μικρόβια υπάρχουν παντού - τρόποι αντιμετώπισης
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/11/2008 ώρα: 09:38
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα κιγκλιδώματα των κρεβατιών, τα τραπεζάκια-δίσκοι, τα μπράτσα της πολυθρόνας, τα πλήκτρα κλήσης των νοσηλευτών και άλλες επιφάνειες, που βρίσκονται στα δωμάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, «μπορούν να λειτουργήσουν ως "δεξαμενές" μικροβίων αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης και εμφάνισης λοιμώξεων».

Γενικώς, όσο πιο υψηλή μικροβιακή επιβάρυνση των επιφανειών υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Συνεπώς, οι πιθανότητες μείωσης των λοιμώξεων περιορίζονται με τη μικρότερη επιβάρυνση των μεταλλικών επιφανειών, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την επικάλυψή τους με χαλκό».

Η αντιμικροβιακή ιδιότητα του χαλκού και η προσφορά του στην καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου, στην Αθήνα, για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις με τίτλο «Χαλκός και Δημόσια Υγεία», το οποίο διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Χαλκού και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Παπαγεωργίου, με χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε στους συνέδρους ο διευθυντής του ΕΙΑΧ, Νίκος Βεργόπουλος.

«Τόσο ως γιατρός όσο και ως υφυπουργός Υγείας, παρακολουθώ πάντα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας και κυρίως όσα μπορεί να προσφέρει στην προστασία και την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Παπαγεωργίου. Για τις δε, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, υπογράμμισε ότι «αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης ιατρικής και των μονάδων παροχής υγείας».

Αναφερόμενος στις έρευνες για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, οι οποίες «δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι θα δώσουν μια νέα δυνατότητα αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε στο μήνυμά του πως «κάθε προσπάθεια και έρευνα που έχει στόχο την αξιοποίηση των επιστημονικών ανακαλύψεων υπέρ τη δημόσιας υγείας, δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη».

«Πάγια θέση μου, άλλωστε», συνέχισε ο υφυπουργός Υγείας στο χαιρετισμό του, «αποτελεί, ότι η πεμπτουσία της πολιτικής είναι η προσαρμογή των εξελίξεων στις κοινωνικές ανάγκες».

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθηνε ο πρόεδρος του ΕΙΑΧ, Ευάγγελος Μουστάκας.

Για την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των νοσοκομειακών λοιμώξεων, και κυρίως του «ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου» (MRSA), του βακτηρίου που απαντάται συχνότερα, όπως επίσης και για την προσφορά που θα μπορούσε να έχει ο χαλκός στην προστασία από τις λοιμώξεις, μίλησε η συντονίστρια της Επιστημονικής Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθηγήτρια λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, καθώς και οι καθηγητές Στέφανος Γερουλάνος και Μάικλ Σμίντ.

Η κ. Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σχέση της, πολύ μεγάλης -όπως τη χαρακτήρισε- κατανάλωσης αντιβιοτικών από τους Έλληνες και των λοιμώξεων.

«Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στις ΗΠΑ σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι σκοτώνονται σε τροχαία, πυρκαγιές και πνιγμούς αθροιστικά ή από ότι ο HIV και τον καρκίνο του μαστού αθροιστικά», υπογράμμισε ο κ. Σμιντ.

«Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις προκαλούνται από την ίδια τη χλωρίδα των ασθενών (περίπου 60%). Ωστόσο, περίπου σε ποσοστό 40% τα ενδονοσοκομειακά βακτήρια διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο», τόνισε τη σειρά του ο κ. Γερουλάνος.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.