Παρασκευή 05 Ιουνίου 2020 03:17
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Οι κίνδυνοι απο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο   
Δημοσιεύθηκε: Στις 06/05/2009 ώρα: 11:10
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει η υπηρεσία τύπου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (Διεύθυνση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Διευθυντής - Εκπρόσωπος Τύπου : Jaume DUCH GUILLOT), τα κινητά τηλέφωνα και γενικά η ασύρματη επικοινωνία έχουν κάνει την ζωή μας ευκολότερη, ίσως και πλουσιότερη σε γνώσεις, δεν είναι όμως βέβαιο ότι την έχουν κάνει και υγιέστερη.
Σε έκθεση που παρουσίασε στην Ολομέλεια, η Frédérique Ries «εκφράζει τις ανησυχίες της για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν προληπτικά μέτρα όπως είναι ο καθορισμός ορίου έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αλλά και η τοποθέτηση κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από σχολεία και νοσοκομεία». Μας ενημερώνει η υπηρεσία τύπου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ανάμεσα στις πολλές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το ανθρώπινο σώμα, αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, «μια από τις πιο απροσδόκητες είναι οπωσδήποτε η ικανότητά του να εκπέμπει φυσικά ηλεκτρικά πεδία τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στη βιολογική μας λειτουργία. Γι’ αυτό άλλωστε η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και του εγκεφάλου μπορούν να καταγραφούν με τη βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος αντιστοίχως. Αλληλεπιδρά όμως αυτή η φυσική ηλεκτρική δραστηριότητα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα; Πως απορροφά το ανθρώπινο σώμα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν ποικίλες συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, το κινητό τηλέφωνο, οι κεραίες αναμετάδοσης ή οι γραμμές υψηλής τάσης;»

Είναι λοιπόν λογικό να υπάρχουν πολλά ερωτήματα και γι’ αυτό η έκθεση της Frédérique Ries (μέλους της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), που παρουσίασε στην Ολομέλεια, δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά όσον αφορά την επιστημονική αντιπαράθεση που μαίνεται σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Πρόκειται για μια έκθεση η οποία θέτει ως πρωταρχικό της στόχο, μέσω δέκα περίπου συγκεκριμένων προτάσεων, να δώσει απαντήσεις στους πολίτες, είτε είναι απλοί χρήστες αυτών των συσκευών είτε ζουν κοντά σε κεραίες αναμετάδοσης ή γραμμές υψηλής τάσης.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, μας ενημερώνει πάντα το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ότι ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη υπερέβη τον αριθμό των ατόμων και όλο και περισσότεροι πολίτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία των πολιτών αυτή η διαρκής έκθεση σε μικροκύματα, τα οποία η κα Ries αποκαλεί "κοκτέιλ...ηλεκτρονικών πεδίων".

Πάντως, και όσο αφορά την χώρα μας, μπορούμε να βεβαιώσουμε την κυρία Ries ότι εμείς δεν πανικοβαλλόμαστε εύκολα. Μάλιστα χρησιμοποιούμε τα κινητά και σαν «νταντάδες» ή παιχνίδια τα οποία μπορούν να χειρίζονται τα παιδιά του δημοτικού, και φυσικά του γυμνασίου και του λυκείου, έτσι ώστε να «μαθαίνουν» την σύγχρονη «επικοινωνία» και φυσικά να αφήνουν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες ήσυχους να εκτελέσουν τα «υπόλοιπα (;) καθήκοντα» τους.

Όμως, πέρα από την Ελληνική κωμικοτραγική πραγματικότητα, οι κίνδυνοι για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ακόμα άγνωστοι, αφού μάλιστα όλες αυτές οι συσκευές είναι πρόσφατες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο αυτών των πεδίων στην δημόσια υγεία πριν από το 2015. Επειδή όμως «την έχουμε πάθει» και με άλλα σύγχρονα μέσα στο παρελθόν, καλό θα είναι να μην περιμένουμε να αρχίσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά μας από καρκίνο για να πάρουμε μέτρα.
Συμφωνούμε λοιπόν (τουλάχιστο) με την εισηγήτρια της έκθεσης ότι, «θα πρέπει να υπάρχουν χάρτες που να παρουσιάζουν το ποσοστό έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, να καθοριστεί όριο έκθεσης 3 V ανά μέτρο (κάτι που υπάρχει ήδη σε εννέα χώρες) αλλά και να διασφαλιστεί η τοποθέτηση κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».

Ας ελπίσουμε αν και…
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.