Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 00:13
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Η βιταμίνη D και η άμυνα των κυττάρων.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Scientific American   
Δημοσιεύθηκε: Στις 13/12/2007 ώρα: 12:05
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι επιστήμονες, μας ενημερώνει το περιοδικό Scientific American του Νοεμβρίου 2007, αναγνωρίζουν τώρα πολύ σημαντικότερο ρόλο στην βιταμίνη D, εκτός από την συνεισφορά της στο να κτίζει γερά οστά.
Σήμερα πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζεται σημαντικά από την βιταμίνη D. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα δεν είναι ικανοποιητικά ή αν θέλετα αρκετά για να προστατεύσουν την υγεία μας.

Οι εκτιμήσεις που αφορούν την διαθέσιμη βιταμίνη D στον οργανισμό μας βασίζεται στις μετρήσεις των συγκεντρώσεων της 25D στον ορό του αίματος.
Επίπεδα μεταξύ 30 και 45 νανο-γραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο ορού αίματος θεωρούνται οι ελάχιστες ικανοποιητικές ποσότητες για την υγεία των οστών. Οι επιστήμονες, που υπογράφουν το άρθρο στο συγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό, προτείνουν ότι τα προτιμητέα επίπεδα είναι 30 εως 60 ng/ml, ενώ κάτω από 30 ng/ml οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνουν και τέλος επίπεδα πάνω από 150 ng/ml προκαλούν συμπτώματα τοξικότητας και υπερασβεσταιμίας.

Η σύνδεση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με συγκεκριμένες ασθένειες, όπως καρκίνος, αυτό-άνοσες ασθένειες, λοιμώξεις και άλλες νοσηρές καταστάσεις, μας δείχνουν ότι τα συνιστώμενα επίπεδα λήψης αυτής της βιταμίνης πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Ο υποδοχέας της βιταμίνης D ( VDR receptor protein ) βρέθηκε σε πολλούς ιστούς, καθώς και στα κυκλοφορούντα στο αίμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, και μας δείχνουν τον ενεργό ρόλο την εν λόγω βιταμίνης σε όλα αυτά τα κύτταρα  και ιστούς.

Ακολούθως αναφέρουμε μερικούς από τους ιστούς που ενεργεί η βιταμίνη  D.
Οστά
Εγκέφαλος
Μαστός
Λιπώδης ιστός
Έντερο
Προστάτης
Κύτταρα του ανοσοποιητικού
Νεφρά
Ήπαρ
Πάγκρεας
Παραθυρεοειδής αδένας

Όλο και περισσότερες ενδείξεις μας λένε, σύμφωνα με το περιοδικό ότι, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνει τους κινδύνους να προσβληθεί ένα άτομο από ορισμένες ασθένειες.

Ορισμένα από αυτά τα ευρήματα παραθέτουμε παρακάτω:
• 30 εως 50% μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου αν τα επίπεδα βιταμίνη 25D στο αίμα είναι χαμηλότερα  από 20 ng/ml
• 5(500%) φορές υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών ανάμεσα στις γυναίκες που ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλό γεωγραφικό πλάτος (για παράδειγμα Νορβηγία και Ισλανδία) σε σύγκριση με γυναίκες που ζούν πιο κοντά στον Ισημερινό (άρα με καλύτερη ηλιοφάνεια).
• 77% χαμηλότερος κίνδυνος για όλες τις μορφές καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες της Nebraska, ηλικίας μεταξύ 55 και πάνω που ελάμβαναν 1.100 IU D3 ημερησίως για χρονική περίοδο 3 χρόνων και πάνω, σε σύγκριση με ομάδα γυναικών που ελάμβανε placebo.
• 62% χαμηλότερος κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας όταν τα επίπεδα της βιταμίνης 25 D στο αίμα είναι πάνω από 40 ng/ml σε σύγκριση με εκείνους που είχαν 25 ng/ml ή και χαμηλότερο.
• 80% χαμηλότερος κίνδυνος για αυτό-άνοσο διαβήτη (τύπου 1) στα παιδιά της Φινλανδίας τα οποία ελάμβαναν 2.000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως κατά την διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους.

Πρέπει να τονίσουμε ότι οι τροφές μας εφοδιάζουν με σχετικά περιορισμένες δόσεις βιταμίνης D σε σύγκριση με τις ποσότητες που το δέρμα μας κατασκευάζει, σε απάντηση της UVB ακτινοβολίας του ήλιου. Οι πηγές βιταμίνης D και οι ποσότητες της σχετικής βιταμίνης που μας προμηθεύουν φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Συκώτι Μπακαλιάρου: 1.360 IU D3
Χυμός πορτοκαλιού ή δημητριακά: 60-100 IU D3 or D2
Μαγειρεμένος τόνος, σαρδέλες, σκουμπρί ή σολομός: 200-360 IU D3
Έκθεση όλου του σώματος στην UVB ακτινοβολία για 15 έως 20 λεπτά της ώρας κατά τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι: 10.000 IU D3
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.