Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 08:41
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Η αδιαφορία σκοτώνει...
Επιμέλεια: Δημήτρης Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/06/2009 ώρα: 11:11
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημέρωσε ένας φίλος, ο Ιαβέρης, γνωστός σε όλους μας για τον αγώνα και τις προσπάθειες του να μας προφυλάξει από τον θάνατο λόγω βλακείας, έκανε ομιλία στο πνευματικό κέντρο του δήμου Ερμούπολης ενημερώνοντας για τους κινδύνους που μας επιφυλάσσει η «κακή» οδήγηση.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα είπε και τα ακόλουθα:

• Ξέρετε με πόσα χιλιόμετρα έπεσε πάνω στην κολώνα της μπασκέτας ο μπασκετμπολίστας Μπόμπαν Γιάνκοβιτς; Ε; Με τέσσερα (4) χιλιόμετρα την ώρα. Και έμεινε ανάπηρος, παραπληγικός. Όταν λοιπόν το παιδί σας στέκεται λυμένο και όρθιο ανάμεσα στα δύο μπροστινά καθίσματα και φρενάρετε ή τρακάρετε με περισσότερα από 4 χιλιόμετρα την ώρα, ξέρετε τί είναι πιθανό να γίνει; Και πόσο συχνά πάτε με 4 χιλιόμετρα την ώρα; Και πόσο συχνά ο απέναντί σας πάει επίσης με 4 χιλιόμετρα;

• Όταν ένα ΙΧ κινείται με 50 χιλιόμετρα την ώρα και τρακάρει σε σταθερό σημείο (κολώνα), ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσει ο επιβάτης που δε φοράει ζώνη στο ταμπλό; Με δύναμη 3 τόνων. Μπορείτε εσείς να σηκώσετε 3 τόνους; Ο Πύρρος Δήμας σηκώνει κάπου 240 κιλά... Είμαστε λοιπόν τόσο ηλίθιοι; Ναι είμαστε. Αλλά αν ρωτήσεις γύρω σου, όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν να "οδηγάνε".

• Όταν οι πίσω επιβάτες δε φοράνε ζώνη ασφαλείας (αλήθεια πόσοι από τους πίσω επιβάτες φοράνε ζώνη; ξέρετε με πόση δύναμη θα σκάσουν πάνω στους μπροστινούς; Τα ίδια, με 3 τόνους. Ε, λοιπόν τί νόημα έχει να φοράει ο μπροστινός επιβάτης ζώνη ασφαλείας, άμα δε φοράει ο πίσω;

• Όταν η μαμά κρατάει το αγγελούδι της στην αγκαλιά, καθισμένη στο μπροστινό κάθισμα, ξέρετε με πόση δύναμη θα το συνθλίψει πάνω στο ταμπλό, αν γίνει ατύχημα με μόλις 50 χιλιόμετρα την ώρα; Ε, τώρα πια ξέρετε. Με 3 τόνους. Θα βάζατε το παιδί σας να το συνθλίψει ένα φορτηγό 3 τόνων; Όχι; Ε, γιατί το κρατάτε στην αγκαλιά; Και μη μου πείτε ότι θα το συγκρατήσετε...

Αυτά και άλλα πολλά, που έχουν σχέση με την συμπεριφορά των «νεαρών» που γκαζάρουν με τα μηχανάκια, είπε ο Ιαβέρης.
Ήταν όμως συνταρακτικό ένα περιστατικό που διηγήθηκε και σας το μεταφέρουμε έτσι όπως μας το έστειλε ο φίλος:
Ξέρετε, είπε ο Ιαβέρης ότι, «πολλοί γονείς προσπαθούν οι ίδιοι (εν αγνοία τους βέβαια) να στείλουν τα παιδιά τους στον τάφο; Δείτε πώς. Πραγματικό γεγονός σε ελληνικό νησί. Ο γιός συλλαμβάνεται μέσα στη νύχτα με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, χωρίς κράνος και χωρίς δίπλωμα από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί παίρνουν μέσα στη νύχτα τηλέφωνο στο σπίτι του νεαρού και ειδοποιούν τους γονείς του. Το επόμενο πρωί πέφτουν από τον πατέρα «τηλεφωνιές» σε "παράγοντες" του τόπου και η κλήση σβήνεται και το θέμα είναι "λήξαν". Είναι όμως; Σε λίγο καιρό ο νεαρός σκοτώνεται με τη μηχανή χωρίς να φοράει κράνος. Τί έκανε ο πατέρας; Έδωσε το χείριστο παράδειγμα στο γιό του. Με τη στάση του τού είπε: "Δεν είναι κακό να οδηγούμε ενάντια στον ΚΟΚ, αρκεί να είμαστε σε θέση να μην τρώμε πρόστιμο και ποινές". Όταν ο πατέρας επιδεικνύει τη ... δύναμή του σβήνοντας την κλήση του γιού που οδηγεί χωρίς δίπλωμα, του "δείχνει" με ποιόν τρόπο πρέπει να πορεύεται στη ζωή. Γλύφοντας, παρακαλώντας και κοροϊδεύοντας τον ίδιο σου τον εαυτό και τους άλλους. Η παιδεία, επέμεινε ο Ιαβέρης, αποκτάται μέσα από το σπίτι. Το παράδειγμα των γονιών είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα. Αλλά οι περισσότεροι γονείς είναι οι ίδιοι κάκιστα παραδείγματα».

Θα διαφωνήσουμε μόνο σε ένα θέμα μαζί του. Δεν είναι μόνο θέμα του «σπιτιού» η παιδεία και η ενημέρωση. Είναι και θέμα της «συντεταγμένης» πολιτείας. Αλλά τόσο εμείς όσο και η πολιτεία έχουμε συνηθίσει στην υποκρισία και την ηλιθιότητα που μας έχει επιβάλλει η «Ελληνική» μαγκιά.

Είναι πολλές φορές που αναρωτιέμαι: αν ένας πολίτης δεν μπορεί να αντιληφτεί το συμφέρον του σε τόσο βασικά ζητήματα πως μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση άλλων σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, με την δύναμη της εκλογής που του δίνει η ψήφος του; Ίσως όμως η μεγάλη μάχη για την δημοκρατία να βρίσκεται στην η προσπάθεια για μετάδοση της γνώσης και για αλλαγή του τρόπου σκέψης ακόμα και για «ασήμαντα» καθημερινά πράγματα. Ακριβώς γι’ αυτό, κατά την άποψη μου, αξίζουν συγχαρητήρια στο Ιαβέρη και την προσπάθεια που κάνει χρόνια τώρα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.