Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 20:11
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Παιδική ψυχολογία και παχυσαρκία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 13/10/2009 ώρα: 15:30
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το BBC, τα παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα όταν ενηλικιωθούν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 6500 άτομα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν επρόκειτο για κορίτσια μας λέει η αναφορά του King's College του Λονδίνου. Ένας ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας σημείωσε ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα πρέπει να παρεμβαίνουμε αρκετά νωρίς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία.
Τα παιδιά μετρήθηκαν σε βάρος και ύψος στην ηλικία των 10 ετών από μια νοσοκόμα και μετά μετρήθηκαν πάλι όταν είχαν φτάσει στην ηλικία των 30 ετών. Επίσης σημειώθηκε η συναισθηματική τους κατάσταση και τα παιδιά με χαμηλή αυτό-εκτίμηση, ή αυτά που ένοιωθαν να ελέγχουν λιγότερο την ζωή τους, αλλά και αυτά που ήταν συχνά ανήσυχα, παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κιλά τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο καθηγητής David Collier από το King's College του Λονδίνου, που ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε ότι, «αυτό που είναι νέο σε αυτή την μελέτη είναι το ότι η παχυσαρκία θεωρούνταν σαν μια μεταβολική διαταραχή – αυτό που εμείς όμως βρήκαμε είναι ότι η τα συναισθηματικά προβλήματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου». «Δεν πρόκειται για ανθρώπους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όλα τα περιστατικά άγχους και χαμηλής εκτίμησης ήταν μέσα στο κανονικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Andrew Ternouth, δήλωσε ότι, «ενώ εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι τα συναισθηματικά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία προκαλούν την παχυσαρκία αργότερα στην ζωή, εμείς μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι αυτά τα προβλήματα παίζουν ένα ρόλο μαζί με άλλους παράγοντες όπως η δίαιτα, ή άσκηση και το πάχος των γονιών (parental weight).

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ίσως μια παρέμβαση κατά την παιδική ηλικία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Αυτό με την σειρά του απαιτεί περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορών να προσφέρουν οι επαγγελματίες της υγείας και ίσως χρειάζεται η επαγρύπνηση των γονιών, των δασκάλων και γενικά όλων εκείνων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των παιδιών.

Εμείς απλά να προσθέσουμε ότι αποδεικνύεται και με αυτή την μελέτη ότι, τα προβλήματα της υγείας είναι πολύ πιο πολύπλοκα από ότι ορισμένοι πιστεύουν και ότι η πρόληψη αποτελεί αναγκαία παρέμβαση προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλά και να σώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία από την κατάρρευση. Το ζήτημα είναι όμως ποιος θα πείσει τους πολιτικούς, αλλά και εμάς τους ίδιους, ότι η λύση των προβλημάτων υγείας απαιτεί χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής και δεν μπορεί να βασίζεται στο «πονάει δόντι, βγάζει δόντι».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.