Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 08:21
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
«Πενία τέχνας κατεργάζεται»
Επιμέλεια: APOLLO Information Technologies 
Πηγή: APOLLO Information Technologies   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/10/2009 ώρα: 13:57
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Με αυτό το ρητό οι σοφοί πρόγονοί μας, υποδήλωναν την έλλειψη και την εκάστοτε εν γένει προβληματική κατάσταση ως κινητήριο μοχλό της κάθε εξελικτικής διαδικασίας. Αυτό ακριβώς ισχύει και εδώ, όπου πρόκειται να ασχοληθούμε με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της «τηλεϊατρικής».

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολιτικούς, οικονομολόγους και πολίτες ανά τον κόσμο κυρίως όμως την Ευρώπη η οποία είναι πλέον κυριολεκτικά μία γηραιά ήπειρος. Στην γειτονιά μας λοιπόν, ο αριθμός των ανθρώπων πάνω από τα 65 θα αυξηθεί κατά 40% στο διάστημα από το 2010 έως το 2030, ενώ οι άνω των 80 θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες ανάγκες για νοσοκομειακή περίθαλψη με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τους κρατικούς προϋπολογισμούς που πιέζονται εις διπλούν από τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν προσφέρουν έσοδα από την εργασία τους. Το 70% αυτών των αναγκών έχει να κάνει με την θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι από τις κυριότερες και επηρεάζουν το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής στους μισούς ανθρώπους άνω των 60 παγκοσμίως ενώ δυστυχώς γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και στις νεότερες ηλικίες. Η υπέρταση είναι η υπ’ αριθμόν ένα μορφή και ταυτόχρονα αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Τα άτομα αυτά προτιμούν να ξεκουράζονται στο σπίτι τους ή να περνάνε διαφορετικά τον χρόνο τους από το να τρέχουν στα νοσοκομεία κάθε λίγο και λιγάκι με ότι αυτό συνεπάγεται ασφαλώς για την ταλαιπωρία που υφίστανται από το επίσης χρόνια πάσχον ΕΣΥ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσμένεια στην οποία έχει περιπέσει όχι μόνο η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην έρευνα και την εκμετάλλευση προϊόντων που άπτονται του τομέα της τηλεϊατρικής.
Προϊόντα τα οποία επιτρέπουν, με χαμηλότερο κόστος, την διάγνωση και πρόληψη ασθενειών καθώς και την  παρακολούθηση αυτών από το σπίτι, δίχως την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων. Για όλους αυτούς τους λόγους, έρευνα της Ε.Ε. υποστηρίζει πως η τηλεϊατρική πρόκειται να γνωρίσει αλματώδη πρόοδο τα επόμενα χρόνια και πως ακόμα, πρόκειται να γίνει η κύρια μορφή διαχείρισης των χρόνια πασχόντων ατόμων.

Ένα παράδειγμα αυτής της τεχνολογικής καταιγίδας, είναι και ο τηλεκαρδιογράφος. Έρευνες κατατείνουν στο γεγονός πως η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τηλεϋγείας συντείνει στην βελτιστοποίηση της φροντίδας των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις, στην αποτελεσματικότερη επανένταξή τους και φυσικά στο μειωμένο κόστος για τα νοσοκομεία.
Η αμερικανική εταιρία τηλεϊατρικής υποστηρίζει πως η χρήση υπηρεσιών υγείας στο σπίτι για την διαχείριση των καρδιακών προσβολών, καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών, σώζει ήδη ζωές και πόρους.

Πρόσφατη μελέτη αφού έκανε χρήση ενός γνωστού τηλεκαρδιογράφου για την πρόληψη και διάγνωση καρδιακών παθήσεων, κατέληξε στα παρακάτω πλεονεκτήματα της τηλεκαρδιολογίας:
Το ιατρικό προσωπικό βρήκε τον εξοπλισμό ιδιαίτερα εύκολο και απλό στην χρήση, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η έλλειψη τεχνικών σφαλμάτων, άρα η αξιοπιστία του. Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο την θετική στάση των ασθενών απέναντι στον εξοπλισμό ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Ένα ακόμα ακαταμάχητο πλεονέκτημα είναι η φορητότητα του εξοπλισμού ο οποίος κρατιέται στο ένα χέρι σαν βαλίτσα και έτσι επιτρέπει την πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων στο σπίτι.

Ακόμα, ο φορητός ΗΚΓ επιτρέπει την εκπομπή των ιατρικών πορισμάτων μέσα από γραμμή κινητού τηλεφώνου. Οι υπηρεσίες αυτές ελαχιστοποιούν το κόστος για τους φορείς υγείας (η απόσβεση μπορεί να φτάσει το ποσό ρεκόρ των τριών μηνών και το κέρδος τα 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα εθνικά συστήματα υγείας) αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την γνώση του ασθενούς για την κατάσταση της υγείας τους και τον καθιστούν πιο ενημερωμένο σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο.

Σημείωση
Το παραπάνω άρθρο, μας το έχει αποστείλει η εταιρεία APOLLO Information Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς του Λογισμικού, των Δικτύων, αλλά και των Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Πληροφορικής έχοντας δώσει έμφαση στην μελέτη και ανάπτυξη τεχνολογιών με απώτερο σκοπό την μετατροπή των τεχνολογιών αυτών σε πραγματική επιχειρηματική αξία.
Στον Τομέα της Πληροφορικής Υγείας η Apollo έχει δώσει έμφαση στην μελέτη και ανάπτυξη τεχνολογιών για την δημιουργία ευέλικτων και λειτουργικών συστημάτων που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.