Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 11:38
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Η απαγόρευση του τσιγάρου μείωσε τον αριθμό των καρδιακών προσβολών
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: American Heart Association   
Δημοσιεύθηκε: Στις 05/11/2009 ώρα: 15:33
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) η απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους του δημόσιους χώρους και η μείωση του παθητικού καπνίσματος έφεραν και την μείωση του ρυθμού των καρδιακών προσβολών στην κοινότητα.
Συγκεκριμένα ένα χρόνο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στη Βόρειο Αμερική και την  Ευρώπη παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των καρδιακών προσβολών κατά 17%, σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν ισχύσει η απαγόρευση του καπνίσματος.

Φαίνεται μάλιστα, ότι ο αριθμός αυτός μειώνεται σταθερά με το πέρασμα του χρόνου, αναφέρει μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation»: έντυπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association).

Η έκθεση αφορά μία μέτα-ανάλυση που βασίζεται σε 13 μελέτες, στις οποίες οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά καρδιακών προσβολών που εμφανίζονταν μετά τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεαματικά, αφού τον πρώτο χρόνο είχαμε μείωση κατά 17% των καρδιακών προσβολών και στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια συνολική πτώση της τάξης το 36% μέσα σε 3 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο James M. Lightwood συν-συγγραφέας της μελέτης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα της κλινικής φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο: «αν και προφανώς η απαγόρευση του καπνίσματος δεν θα εκμηδενίσει τα ποσοστά καρδιακών προσβολών, τα ευρήματα των μελετών δείχνουν ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η απαγόρευση θα αποτρέψει πολλά καρδιακά επεισόδια».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2009 για τις παθήσεις της καρδιάς και τα εγκεφαλικά της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Ένωσης, οι μη καπνιστές που εκτίθενται στον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος, στο σπίτι ή την εργασία, παρουσιάζουν από 25% έως και 30%  αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτών των μελετών ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος δηλώνει ο  Lightwood.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν, μετά και τα νέα στοιχεία να ζητείται επέκταση του νόμου και καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ο David Goff, πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης και καθηγητής της Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Wake Forest, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Winston-Salem, δήλωσε ότι, «Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε τώρα στην ευρεία εφαρμογή των νόμων απαγόρευσης του καπνίσματος» και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος αποτελούν μια ανέξοδη προσέγγιση για τη μείωση των καρδιακών προσβολών, και, πιθανώς, άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.