Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 07:27
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Τα προβλήματα διανοητικής υστέρησης στα παιδιά αυξάνονται.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 02/01/2008 ώρα: 10:01
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο αριθμός των παιδιών με προβλήματα διανοητικής υστέρησης αυξάνεται, με τα παιδιά των μειονοτικών εθνικοτήτων, τα μη προνομιούχα παιδιά και τα παιδιά στα ορφανοτροφεία να επηρεάζονται περισσότερο.
Μια αναφορά της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, με τον τίτλο Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Εφήβων – Ένας Οδηγός για τους Επαγγελματίες της Υγείας, αποκαλύπτει ότι οι διαταραχές της διανοητικής υστέρησης στα παιδιά αυξάνονται, ενώ η φτώχεια και οι στερήσεις αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης αυτών των προβλημάτων.

Ένα στα 10 παιδιά ηλικίας από 1 έως 15 έτη, έχουν κάποιο πρόβλημα διανοητικής υστέρησης και οι υπηρεσίες περίθαλψης αυτών των ατόμων αποτυγχάνουν να επιτύχουν τον στόχο τους στις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των παιδιών που γίνονται μάρτυρες οικογενειακής βίας. 

Στην πραγματικότητα, αυτή η διατύπωση δείχνει ότι 1.1 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών θα επωφελούνταν σημαντικά από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ελαφρύνουν μέρος από το βάρος της πίεσης που ασκείται στις οικογένειες των παιδιών που υποφέρουν.

Η Dr Vivienne Nathanson, αναφέρει: «Τα παιδιά με στερημένο παρελθόν έχουν ένα πιο φτωχό ξεκίνημα στην ζωή τους ούτως ή άλλως, αλλά αν δεν έχουν και μια καλή νοητική υγεία δεν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ψυχολογικά ή να έχουν τα εφόδια για τις ανάγκες της ζωής τους. Οι στερήσεις πάνε χέρι-χέρι με την πείνα και τον μη υγιή τρόπο ζωής. Οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να έχουν τα παιδιά μια σωστή διατροφή και φυσική άσκηση, έτσι ώστε να προληφθούν τα προβλήματα νοητικής υστέρησης».

Η αναφορά που καλύπτει θέματα όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η διαταραχή απώλειας προσοχής, οι διατροφικές διαταραχές και η επιθετική συμπεριφορά, υπολογίζει ότι το 1% των παιδιών και το 3%  των εφήβων υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι αυτοτραυματισμοί αυξάνονται με το 11.2% των κοριτσιών και το 3.2% των αγοριών να αυτοτραυματίζονται κάθε χρόνο.

Ενώ υπάρχουν κάποιες κυβερνητικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, υπάρχουν κάποια εμπόδια στην παροχή βοήθειας. Το κυριότερο εμπόδιο στα νεαρά άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες για την θεραπεία της νοητικής υστέρησης είναι ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι έτσι δομημένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Τα νεαρά άτομα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες εκείνες που είναι διαθέσιμες σε ώρες μετά του σχολείου και χορηγούνται σε μέρη που είναι κοντά στο σπίτι τους, ενώ η αναφορά τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στην γλώσσα και στην κουλτούρα των ατόμων.

Η αναφορά θέτει 5 συστάσεις, που στοχεύουν στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται σήμερα:
• Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται στην Αναφορά Φτώχειας των Παιδιών θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να σταματήσουν να  υπάρχουν οι στερήσεις μέσα στις οποίες ζουν τα παιδιά και να μειωθούν οι παράγοντες ρίσκου που δημιουργούν τα προβλήματα νοητικής υστέρησης.
• Τα παιδιά και τα νεαρά άτομα χρειάζονται καινοτόμες και εύκαμπτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ταιριάζουν στην ηλικία τους και στον τρόπο ζωής τους.
• Οι τωρινές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων των παιδιών θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως.
• Τα ΜΜΕ έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νοητικών ασθενειών. Οι εφημερίδες παρουσίασαν ότι το 40% των ημερήσιων άρθρων αφορούν την νοητική υγεία.
• Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει τις τωρινές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

Για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι, σημαντικά προβλήματα υγείας αποτελούν περισσότερο κοινωνικά προβλήματα παρά προβλήματα που αφορούν τον κλάδο της υγείας στενά. Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το πρόβλημα υγεία στο σύνολο του είναι κυρίως κοινωνικό. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.