Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 22:32
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
Αναζητούν στο... παγωτό τη θεραπεία της ημικρανίας
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Υγεία - Τα Νέα   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/04/2012 ώρα: 12:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε γιατί όταν τρώμε πολύ γρήγορα παγωτό μπορεί να εκδηλώσουμε έναν έντονο πόνο στο κεφάλι μας – ένα εύρημα που ελπίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ημικρανία.

Ο στιγμιαίος πόνος που προκαλείται από τα παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα είναι το «δηλητήριο» του καλοκαιριού, με πολλούς λάτρεις του παγωτού και του παγωμένου νερού να υποφέρουν έως ότου περάσει.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχαν παρατηρήσει πως οι πάσχοντες από ημικρανία είναι πιο επιρρεπείς σε αυτόν τον πονοκέφαλο και αναρωτήθηκαν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το φαινόμενο.

Έτσι, πραγματοποίησαν σε 13 υγιείς εθελοντές μία σειρά πειραμάτων, στα οποία τους προκαλούσαν επίτηδες πονοκέφαλο δίνοντάς τους να πίνουν με καλαμάκι εναλλάξ παγωμένο νερό και νερό θερμοκρασίας δωματίου.

Σε όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, κατέγραφαν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους με φορητές συσκευές Doppler.

Όπως διαπίστωσαν, τον πόνο προκαλούσε η απότομη αύξηση στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα από μία κύρια αρτηρία του, την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, ενώ υποχωρούσε όταν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.

Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λαίμαργα το παγωμένο νερό, η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία διαστελλόταν και ο εγκέφαλος κατακλυζόταν από αίμα – μία διεργασία που οδηγούσε σε έντονο πόνο. Όταν η εγκεφαλική αρτηρία συστελλόταν, ο πόνος των εθελοντών υποχωρούσε.

Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2012, που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να προκαλέσουν τον πονοκέφαλο στο εργαστήριο, δίχως τη βοήθεια φαρμάκων που μπορεί να επηρέαζαν την αιτία και τα συμπτώματά του, και ότι μπόρεσαν να τον καταγράψουν λεπτομερώς από την έναρξη έως τη λήξη του.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιόργκε Σέραντορ, από το Χάρβαρντ, αν και ο εγκέφαλος χρειάζεται το αίμα για να διατηρείται ζωντανός, αυτό πρέπει να το λαμβάνει με ορισμένο ρυθμό.

Και αυτό, επειδή το κρανίο είναι μια κλειστή δομή, οπότε αν η ροή αίματος υπερβεί το επιθυμητό όριο, μπορεί να αυξήσει την πίεση μέσα στο κεφάλι μας, προκαλώντας πόνο – και αυτό ως φαίνεται προκαλεί η κατανάλωση παγωμένων ειδών.
Ανάλογες αυξομειώσεις στην ροή αίματος προς τον εγκέφαλο έχουν παρατηρηθεί και στους πάσχοντες από ημικρανία, μετατραυματικό πονοκέφαλο και άλλα είδη κεφαλαλγίας, πρόσθεσε.

Εάν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, θα ανοίξει ο δρόμος για την επινόηση θεραπειών που θα ρυθμίζουν την ροή αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να περιορίζονται τέτοιου είδους πονοκέφαλοι, κατέληξε.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.