Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 05:40
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Πρόληψη
O ΟΗΕ για τη διεθνή διατροφική κρίση
Πηγή: Καθημερινή   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/04/2008 ώρα: 10:17
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και οι επικεφαλής των 27 υπηρεσιών και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζουν στη Βέρνη για να επεξεργαστούν το σχέδιό τους για την καταπολέμηση της κρίσης που έχει ξεσπάσει από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Ο ΟΗΕ συνεξετάζει, με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε διήμερη διάσκεψη στην ελβετική πρωτεύουσα, Βέρνη, ένα σχέδιο εφαρμογής επειγόντων μέτρων για το πρόβλημα και ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρώτη συνάντηση άρχισε κεκλεισμένων των θυρών νωρίς το πρωί. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν το απόγευμα και συνέντευξη Τύπου θα δοθεί από το γενικό γραμματέα αύριο, Τρίτη. Ο γενικός γραμματέας θα συνοδεύεται από τους επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΡΑΜ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και τους Διεθνούς Ταμείου για την Ανάπτυξη της Γεωργίας (FIDΑ).

Ο ΟΗΕ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση και να βοηθήσει τους πληθυσμούς, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έχουν προκαλέσει επισιτιστική κρίση σε αρκετές χώρες.

«Βραχυπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις που πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο. Μεσοπρόθεσμα η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ηγέτες της οφείλουν να συνεδριάσουν γρήγορα για να δουν πώς μπορούμε αρχικά να βελτιώσουμε το οικονομικό σύστημα, τα συστήματα διανομής και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τη νέα παραγωγή των αγροτικών προϊόντων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση Ελβετός Ζαν Ζιγκλέρ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του ΟΗΕ στη Βέρνη «σημαντική ημέρα για τους ανθρώπους που πεινούν στον πλανήτη» .

Ο Ζιγκλέρ, η θητεία του οποίου λήγει την προσεχή Τετάρτη, επανέλαβε την έκκλησή του για «πλήρες μορατόριουμ» στην παραγωγή βιοκαυσίμων, τα οποία κατηγορεί ότι συνιστούν μια από τις αιτίες της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο Ζιγλκέρ κατήγγειλε τους κερδοσκόπους και καταδίκασε τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) υποστηρίζοντας ότι «η γραμμή του Πασκάλ Λαμί (γενικού διευθυντή του ΠΟΕ) είναι εντελώς αντίθετη στα συμφέροντα των πληθυσμών που βιώνουν την πείνα».

Η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εξαιτίας των συνεπειών της στην εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής στον κόσμο, είχε δηλώσει νωρίτερα.

Για τον ΠΟΕ αντίθετα «οι αγροτικές επιδοτήσεις των πλούσιων χωρών κατέστρεψαν τη γεωργία των φτωχών χωρών και ένα πιο ανοικτό σύστημα θα υποβάλλεται σε λιγότερες αλλοιώσεις».

Σύμφωνα με το FAO, οι ραγδαίες αυξήσεις έχουν οδηγήσει 37 φτωχές χώρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι έχουν προκαλέσει εξεγέρσεις και ταραχές. Ο Μπαν κάλεσε από τη Βιέννη την Παρασκευή να υπάρξει άμεση και συντονισμένη δράση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα: «βραχυπρόθεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις που πλήττουν τους φτωχότερους εκ των φτωχών λαών του κόσμου», είπε, εκτιμώντας ότι 100 εκατ. άνθρωποι πλέον δεν έχουν τα χρήματα για να τραφούν.

Το WFP έχει απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση άλλων 755 εκατ. δολαρίων, ή 485 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα «η διεθνής κοινότητα και οι ηγέτες της ειδικά πρέπει να συζητήσουν και να εξετάσουν, σε κατεπείγουσα βάση, πώς μπορούμε κατ' αρχάς να βελτιώσουμε το οικονομικό σύστημα, τα συστήματα δανομής, και να προωθήσουμε τη νέα παραγωγή αγροτικών προϊόντων», σύμφωνα με τον Μπαν.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.