Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 22:32
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Η φυσιολογία του εντέρου και το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 15/10/2008 ώρα: 11:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελεί μια πολύ-συμπτωματική γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 27% των ανθρώπων της Βορείου Αμερικής, σύμφωνα με το MedScape. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει διπλάσιες γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και αφορά όλες τις ηλικίες.

Όπως μας ενημερώνει το επιστημονικό site υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που έχουν δείξει ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κοινωνικό-οικονομική κατάσταση και την εκπαίδευση των ανθρώπων από την μια μεριά και την επικράτηση της δυσκοιλιότητας από την άλλη.

Οι μελέτες, που εξετάζουν την επίδραση της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πάθησης είναι περιορισμένες, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία μας λένε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής, σε σύγκριση με τους «υγιείς» ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα κάνουν αυξημένη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση πάντα με τους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν το πρόβλημα.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου. Οι λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν να οριστούν σαν διαταραχές για τις οποίες καμία μεταβολική ή φυσική ανωμαλία δεν μπορεί να προσδιοριστεί σαν αιτία που συμβάλλει στην ανάδειξη των συμπτωμάτων. Το ευερέθιστο έντερο, η χρόνια ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα και η λειτουργική δυσπεψία είναι τρεις από τις πλέον χαρακτηριστικές αντιπροσώπους αυτών των γαστρεντερικών διαταραχών που συναντούνται στην κλινική πρακτική. Η παθοφυσιολογία αυτών των διαταραχών έχει θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει μια αλληλεπίδραση μεταξύ των ψύχο-κοινωνικών παραγόντων του άγχους, από την μια πλευρά, και των διαταραχών που αφορούν την κινητικότητα και δυνατότητα εκκρίσεων του εντέρου, αλλά και την σπλαχνική αίσθηση, από την άλλη.

Γνωρίζοντας την λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα

Τις τελευταίες δεκαετίες, με την τεράστια πρόοδο των επιστημών υγείας, έχουμε μάθει πολλά πράγματα που αφορούν τον γαστρετντερικό σωλήνα και την λειτουργία του. Αυτή φυσικά η βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος έχει βοηθήσει στο να αναπτυχθούν διάφορες μορφές θεραπείας, φαρμακολογικές ή μη και είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα αυτά τα προβλήματα. Φυσικά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η χρόνια δυσκοιλιότητα ομοιάζει με τις άλλες  λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια μοναδική αιτία που προκαλεί αυτές τις καταστάσεις.

Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πολλές σύγχρονες παθήσεις, που τις καλούμε ιδιοπαθείς, έχουν πολλαπλά αίτια η συνδυασμό αιτίων που τις προκαλούν. Η βαθύτερη κατανόηση αυτού του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή τρόπου συμπεριφοράς η οποία μπορεί να συμβάλλει πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας, από την απλή και μονοδιάστατη φαρμακευτική αγωγή, που πολλές φορές λύνει προσωρινά μόνο το πρόβλημα, ενώ υπάρχουν φορές που υποθηκεύει το μέλλον. Σαφέστατα, και πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή του φαρμακοποιού (για λιγότερο έντονα προβλήματα) η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καταστεί σημαντικός ή και αποφασιστικός αρωγός στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

Ας προσπαθήσουμε όμως να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, γιατί αυτό ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλλίτερα, τόσο το ίδιο το πρόβλημα, όσο και την αντιμετώπιση του.

Επισκόπηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου

Ο γαστρεντερικός σωλήνας εκτελεί μια πλειάδα λειτουργιών και ρόλων που έχουν σχέση με την διατήρηση της υγείας και της ομοιόστασης του ανθρώπινου σώματος (δηλαδή της ισορροπίας του εσωτερικού μας περιβάλλοντος που είναι απαραίτητη για την ζωή). Μερικές από αυτές τις λειτουργίες και ρόλους περιλαμβάνουν:

• Αλληλεπιδράσεις ανοσοποιητικού τύπου (προστασίας του οργανισμού από την εισβολή ξένων προς τον οργανισμό μας ουσιών ή μίκρο-οργανισμών).

• Την διαδικασία της πέψης

• Την εναρμόνιση, συντονισμό, διαμόρφωση της αίσθησης που τα διάφορα ερεθίσματα προκαλούν

• Τον συντονισμό της κινητικότητας του εντέρου και των εκκρίσεων του.

Φαίνεται, μέσα από μελέτες που έκαναν χρήση της φυσιολογικής πρόκλησης και της κλινικής απάντησης σε αυτές, ότι οι τρεις τελευταίες λειτουργίες του εντέρου ευθύνονται για τις λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές και φυσικά την χρόνια δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια, τα οποία μας δείχνουν ότι η φλεγμονή και η κακή πέψη (χώνεψη) μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο.

Μιλώντας για την φυσιολογία του εντέρου θα πρέπει να πούμε αρχικά, ότι τα νεύρα που σχηματίζουν το νευρικό σύστημα του εντέρου ανήκουν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (λειτουργεί παρά την θέληση μας – δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε με την θέληση μας) και είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την ενσωμάτωση στην συνολική λειτουργία του εντέρου, των λείων μυών που υπάρχουν στο τοίχωμα του εντέρου, του εκκριτικού επιθηλίου (που παράγει τις εκκρίσεις στον εντερικό σωλήνα) και του αγγειακού λεμφικού συστήματος. Η δράση αυτών των συνιστωσών είναι σημαντική για την εκτέλεση των κατάλληλων, αλλά και διαφορετικών διαδικασιών που συντελούνται στο έτερο και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πέψης. Για να κατανοήσουμε την σημασία αυτού του νευρικού συστήματος θα αναφέρουμε στους αναγνώστες ότι πολλοί επιστήμονες το αποκαλούν «μικρό εγκέφαλο» και φυσικά, όπως προείπαμε, εργάζεται ανεξάρτητα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του οργανισμού (ΚΝΣ).

Φυσικά αυτονομία και ανεξαρτησία στην λειτουργία δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν αλληλεξαρτήσεις. Βλέπετε η φύση, σε αντίθεση με την ανθρώπινη κοινωνία, ξέρει πολύ καλλίτερα να μοιράζει ρόλους και να κατανοεί τα όρια και τις απαραίτητες αλληλεξαρτήσεις που απαιτούνται προκειμένου ένα σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Έτσι λοιπόν το Εντερικό Νευρικό Σύστημα, που είναι μέρος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, και το ΚΝΣ συνδέονται στενά μέσα από μια αμφίδρομη ροή των πληροφοριών σε συνεχή βάση.

Ας δούμε και λίγο διαφορετικά πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Δεν ξέρετε μπορεί να μας βοηθήσει αυτό να κατανοήσουμε ή να αντλήσουμε διδάγματα για θέματα που αφορούν την κοινωνική μας ζωή.

Το εντερικό νευρικό σύστημα λοιπόν, διαθέτει τόσους νευρώνες όσους διαθέτει και ο νωτιαίος μυελός, ενώ η οργάνωση του είναι όμοια με εκείνη του ΚΝΣ. Φανταστείτε λοιπόν ότι, αυτός ο τεράστιος αριθμός νευρώνων και οργανωτικής επάρκειας που απαιτείται για να ρυθμιστούν οι λειτουργίες της πέψης, θα ήταν πολύ μεγάλος για το φυσικό μέγεθος του ανθρώπινου ΚΝΣ (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος) και «θα συσσώρευε» όλα τα άλλα νευρικά «κυκλώματα» ελέγχου, που βρίσκονται στο ΚΝΣ, σε ένα μικρό χώρο δυσκολεύοντας  έτσι την λειτουργία τους. Η φύση για να διαχειριστεί καλλίτερα και αποτελεσματικότερα λοιπόν τις αυξημένες διαχειριστικές ανάγκες του οργανισμού από την μια και τον περιορισμένο «χώρο» (το σώμα μας) από την άλλη καταφεύγει στην «αποκέντρωση», διανέμοντας τα εντερικά νεύρα κατά μήκος της πεπτικής οδού και σε στενή εγγύτητα με τα όργανα στα οποία καλούνται να επιδράσουν, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί, μέσα από την αλληλεπίδραση με το ΚΝΣ, ένα σύστημα έλεγχου που επιτρέπει τον γρήγορο, αυτόματο και ανατροφοδοτούμενο έλεγχο του συστήματος.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο μηχανισμός αυτός, που δεν διαφέρει από ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο πληροφορικής και αποτελείται από τους νευρώνες και τις συνάψεις του (καταλήξεις των νεύρων που συνδέονται με άλλα νεύρα και μεταβιβάζουν την πληροφορία) ανιχνεύει, για παράδειγμα, τις αλλαγές στο θερμικό, χημικό, ή το μηχανικό τοπικό περιβάλλον και μεταβιβάζει αυτές τις αλλαγές, υπό μορφή δυνατοτήτων δράσης, στα νευρικά δίκτυα του ΕΝΣ (Εντερικού Νευρικού Συστήματος) και του ΚΝΣ. Αυτή η κατανόηση της λειτουργικής βάσης του ΕΝΣ, ειδικά όσον αφορά την κινητικότητα και την ικανότητα εκκρίσεων του εντέρου, είναι κρίσιμη για την επίτευξη μιας καλύτερης κατανόησης του πώς πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Μη μου πείτε ότι δεν θα ήταν όμορφο να λειτουργεί έτσι και η κοινωνία μας και ιδιαίτερα το Ελληνικό «υδροκέφαλο» κράτος το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά ως πολίτες. Όμως τι συμβαίνει συνήθως με την κοινωνία μας. Ούτε το κράτος (που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το ΚΝΣ) ξέρει τι θέλει, τι πρέπει να αποκεντρώσει και τι να ελέγξει, ούτε εμείς (που θα μπορούσαμε να αντιπροσωπεύομε το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα) ξέρουμε τι και πως πρέπει να το υπηρετούμε. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται «μπάχαλο», τόσο στην πληροφόρηση και έλεγχο του συστήματος όσο και στις δραστηριότητες του, οι οποίες είναι ασυντόνιστες. Φυσικά είναι περιττό να πούμε ότι κανείς δεν έχει φροντίσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και άνθρωποι που θα αναλάβουν να παίξουν τους αντίστοιχους ρόλους.

Στο επόμενο όμως θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τον θαυμαστό κόσμο αυτού του σημαντικού μέρους του σώματος μας, που δυστυχώς κάνουμε τα πάντα για να το ταλαιπωρούμε αντί να το σεβόμαστε.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.