Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 11:12
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Το κόστος της φάρμακο-θεραπείας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Pharmaceutical Executive   
Δημοσιεύθηκε: Στις 07/04/2009 ώρα: 10:02
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει, σύμφωνα με το περιοδικό Pharmaceutical Executive τις απόψεις των πολιτών σε σχέση με το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Η Kaiser Foundation πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε δείγμα 1700 ενηλίκων τον Ιανουάριο που πέρασε, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις απόψεις των πολιτών για την βιομηχανία της υγείας. Η μελέτη έδειξε ότι οι πολίτες εκτιμούν τα προϊόντα, αλλά ανησυχούν πολύ σε σχέση με το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ορισμένα από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης, που δημοσίευσε το έγκυρο περιοδικό αφορούν:

- 4 στους 10 Αμερικάνους έχουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τα φάρμακα και κόβουν τις δόσεις ή παραλείπουν την θεραπεία τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

- Αυτοί που ήταν οι φτωχότεροι ανάμεσα στους ερωτηθέντες, χρειάζονταν περισσότερο τα φάρμακα. Το 1/3 του πληθυσμού με οικογενειακό εισόδημα λιγότερο από $25,000 ετησίως χρειάζονται 4 ή περισσότερα  συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ μόνο το 12% των ανθρώπων που κερδίζουν $75,000 ή περισσότερα ετησίως χρειάζονται ένα ανάλογο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

- Η «ειρωνεία της τύχης» είναι το 55% των ερωτηθέντων, που είχαν εισόδημα μικρότερο από $25,000, έχουν θετική άποψη για την φαρμακοβιομηχανία, σε σύγκριση με το 44% αυτών που έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από $25,000.

Υπάρχει λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα, το μισό του πληθυσμού, που δεν σκέφτεται θετικά για την φαρμακοβιομηχανία και ο λόγος που οδηγεί σε αυτή την θέση είναι επίσης καθαρός. Το κόστος των φαρμάκων.  Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ασφαλείς εταιρείες και ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% θεωρεί ότι, τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια βελτίωσαν τις ζωές των ανθρώπων, ενώ μόνο ένα 10% πιστεύει ότι αυτά έκαναν την ζωή των ανθρώπων χειρότερη.

Από το 47% εκείνων που είχαν θετική άποψη για την φάρμακο-βιομηχανία, το 64% δήλωσε ότι ο κύριος λόγος της θετικής τους άποψης έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές έχουν εισάγει σημαντικά φάρμακα στην κοινωνία. Γενικά οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα με κάποιο φάρμακο τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες αμέσως θα ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα. Οι περισσότερες αρνητικές γνώμες, όσο αφορά την φάρμακο-βιομηχανία έγκειται στην αντίληψη του κόσμου σχετικά με τα κέρδη και το υψηλό κόστος των φαρμάκων. Μερικές από τις πλέον σημαντικές αρνητικές γνώμες είναι οι παρακάτω:

- 79% του κόσμου αισθάνεται ότι το κόστος των φαρμάκων είναι αδικαιολόγητο
- 74% του κόσμου αισθάνεται ότι οι εταιρείες έχουν υπερβολικά μεγάλα κέρδη
- 79% των ανθρώπων πιστεύουν ότι το υψηλό κέρδος ευθύνεται για το υψηλό κόστος των φαρμάκων.

Επίσης η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν θετικές, αλλά και αρνητικές γνώμες σχετικά με την διαφήμιση των φαρμάκων. Από την μια πλευρά πιστεύουν ότι η διαφήμιση έχει βοηθήσει ώστε να μειωθεί, για παράδειγμα, το στίγμα που είχαν στο παρελθόν οι άνθρωποι για τις ψυχικές ασθένειες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν ότι οι διαφημίσεις ευθύνονται και για το υψηλό κόστος των φαρμάκων.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων (32%) μιλά στον γιατρό του αφού έχει δει μια διαφήμιση για ένα φάρμακο και από αυτούς το 1/3 καταλήγει να πάρει κάποια συνταγή. Το 64% αυτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι οι διαφημίσεις αποτελούν μια σημαντική εκπαιδευτική πηγή. Παρ’ όλα αυτά το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι διαφημίσεις των φαρμάκων δεν είναι «καλό πράγμα». Όπως γράφτηκε και παραπάνω, περισσότεροι από το 75% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι διαφημίσεις των φαρμάκων είναι μια από τις αιτίες που τα φάρμακα είναι ακριβά, ενώ ένα 68% θεωρεί ότι η διαφήμιση των φαρμάκων ενθαρρύνει τον κόσμο να στραφεί προς φάρμακα που δεν είναι απαραίτητα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.