Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 22:44
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Περίοδος
Επιμέλεια: Βαγγέλης Γκικόντες - Μαιευτήρ, Χειρούργος Γυναικολόγος 
Πηγή: www.diagnostiki.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/04/2009 ώρα: 12:45
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όταν αλλάζουμε κλίμα, τόπο διαμονής αλλά και τρόπο ζωής, συχνά παρατηρείται μικρή ή και μεγάλη καθυστέρηση στην περίοδό μας.
Η αμηνόρροια από την αλλαγή κλίματος σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες και έχει διπλή αιτιολογία: Πρώτον, την αλλαγή του κλίματος σε σχέση με το στρες και δεύτερον, την αλλαγή του κλίματος σε συνδυασμό με τη διαφορά στην ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία. Και το στρες και η διαφοράς στην ηλιοφάνεια μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές που καταλήγουν σε αμηνόρροια.

Τι συμβαίνει ακριβώς με τη διαφορά στην ηλιοφάνεια;
Η διαφορά στην ηλιοφάνεια επηρεάζει την έκκριση της ορμονικής προλακτίνης, καθώς και άλλων ορμονών, κάτι που γενικά οδηγεί σε διαταραχή του « εσωτερικού ρολογιού » κάθε γυναίκας. Ο οργανισμός, δηλαδή, «τα χάνει» και δεν ξέρει πότε πρέπει να έχει περίοδο. Και επειδή για να αρχίσει η περίοδος χρειάζεται ομαλότητα στη ροή των ορμονών (πέφτει σε τελικό στάδιο και η προγεστερόνη), σταματά η λειτουργία.

Με ποιόν τρόπο επηρεάζει, όμως, το στρες;
Το στρες μπορεί να είναι σωματικό, δηλαδή η γυναίκα να έχει κουραστεί πολύ (πολλή δουλειά με σωματική κόπωση, στο σπίτι με τα παιδιά ή στο γραφείο), ή ψυχολογικό, το οποίο προκαλείται από τη δουλειά, την οικογένεια ή από συναισθηματικά προβλήματα στην προσωπική ζωή της γυναίκας. Στο σωματικό στρες υπάγεται και η αυστηρή δίαιτα. Πολλές γυναίκες κάνουν τις λεγόμενες δίαιτες απισχνάνσεως. Σε αυτές ο οργανισμός θέλει να κερδίσει ενέργεια και το πρώτο πράγμα που κόβει είναι η περίοδος. Και αυτό επειδή η περίοδος έχει σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία (την απόκτηση παιδιών) και ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τρόπο τινά την όλη κατάσταση ως εξής: «εσύ δεν έχεις να φας η ίδια και θέλεις να θρέψεις και παιδί μέσα σου;». Ως εκ τούτου γίνεται φυσική οικονομία: «Βρες να φας πρώτα εσύ και μετά ασχολήσου με την αναπαραγωγή». Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε διακοπή ή εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση της περιόδου.

Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν τα παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις;

Ναι, γίνεται μερικές φορές συνδυασμούς ψυχολογικού, σωματικού στρες και έλλειψης ηλιοφάνεια. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με νεαρές Ελληνίδες φοιτήτριες που πηγαίνουν για σπουδές στη Βρετανία και αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας και του στρες για τα μαθήματα κάποια προβλήματα στην έμμηνο ρύση.

Τελικά, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουμε περίοδο τις διακοπές;
Όταν μια γυναίκα ξεκινάει απότομα και έντονα σπορ στην εξοχή (τένις, σκι, κολύμπι, βόλεϊ, περπάτημα), ενώ όλο το χειμώνα είχε καθιστική ζωή, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την απότομη αλλαγή ως στρες και διακόπτεται η περίοδος, ως μέθοδος αυτοπροστασίας.

Η επαφή με το νερό δεν σχετίζεται, επίσης, με το πρόβλημα της αμηνόρροιας;
Όχι, αυτός είναι ένας μύθος που μεταφέρεται. Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με το θαλασσινό νερό το έχουν όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι με την κολύμβηση και τα συχνά ντους. Επηρεάζεται από το γεγονός ότι ξαφνικά αρχίζει να έχει πολλές δραστηριότητες η γυναίκα (να περπατά, αν κολυμπά, να παίζει βόλεϊ στην παραλία), ενώ προηγουμένως είχε καθιστική ζωή, οπότε ο οργανισμός αντιλαμβάνεται όλη αυτή την αλλαγή ως στρες.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.