Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 22:08
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Επιπλοκές για τις μεγαλύτερες σε ηλικία Μαμάδες
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 30/09/2009 ώρα: 17:10
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν στο προσκήνιο νέες ενδείξεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες. Σύμφωνα με το BBC, oι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση νωρίς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια της γέννας, όπως είναι η χρήση λαβίδων ή η καισαρική. Αυτή η παρατήρηση «εξουδετερώνονταν» αν οι γυναίκες αυτές ειχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί σε μικρή ηλικία, αλλά όχι για τις πιο ηλικιωμένες μητέρες.
Το πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε μια έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικό περιοδικό γυναικολογίας. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 3739 γυναικών που γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες. Η ομάδα του γνωστού πανεπιστημίου βρήκε αρχικά ότι η μέση ηλικία κατά την οποία άρχιζε η έμμηνος ρύσης των γυναικών ήταν τα 13 χρόνια. Σε μικρότερη ηλικία άρχιζε αυτή η διαδικασία, συνήθως για κορίτσια που ήταν πιο κοντά ή είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Μια στις 4 γυναίκες (26,9%), στην οποία δεν είχε αρχίσει ή έμμηνος ρύση μέχρι την ηλικία των 15 ετών, απαιτούσε ιατρική βοήθεια κατά την γέννα. Για εκείνες όμως τις γυναίκες που η έμμηνος ρύση είχε αρχίσει από την ηλικία των 12 και πέρα,  ο βαθμός αυτών που ζητούσαν ιατρική βοήθεια ήταν μια στις τρεις.

Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στο γεγονός ότι οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν νωρίτερα έμμηνο ρύση βρέθηκαν εκτεθειμένες στις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερόνη, για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Άλλες μελέτες που προηγήθηκαν, έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος να απαιτεί η γυναίκα ιατρική βοήθεια κατά την διάρκεια του τοκετού αυξάνει με την ηλικία της γυναίκας και κατά τον πρώτο της τοκετό. Ο ερευνητής και καθηγητής Gordon Smith υπογράμμισε το γεγονός ότι, ενώ η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις, η ηλικία κατά την οποία κάνουν το πρώτο τους παιδί δείχνει να διαφοροποιείται. Αυτός δήλωσε ότι, «η κύρια σημασία αυτής της μελέτης δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι η εμμηναρχή είναι ένα χρήσιμος προειδοποιητικός δείκτης κινδύνου των επιπλοκών κατά τον τοκετό, αλλά τα τρέχοντα ευρήματα ρίχνουν φως στο γιατί η προχωρημένη ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους».

Από την άλλη ο καθηγητής Philip Steer δήλωσε ότι οι συνέπειες της μικρότερης ή μεγαλύτερης ποσότητας οιστρογόνου στο γυναικείο σώμα ήταν κάτι που οι γιατροί είχαν εντοπίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι απαιτούνται μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να μελετηθούν οι επιδράσεις της «πρώιμης» έμμηνου ρύσης στις γυναίκες.

Επίσης αυτός δήλωσε ότι οι γυναίκες που έχουν παρουσιάσει σχετικά νωρίς έμμηνο ρύση δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Είναι, δήλωσε, σημαντικό για αυτές να διάγουν μια υγιείνή ζωή και να διατηρούν ένα κανονικό βάρος σώματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού τα παραπάνω κιλά κατά αυτή την περίοδο συνδέονται με φτωχή απόδοση της μήτρας, σε όρους συσπάσεων, και αυξημένη ανάγκη για χειρουργική επέμβαση κατά τον τοκετό.

Οι επιστήμονες «υποπτεύονται» ότι το γυναικείο σώμα είναι σχεδιασμένο να κάνει παιδιά σύντομα μετά την φάση που η γυναίκα γίνεται γόνιμη. Σε όρους εξέλιξης, ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του χρόνου έναρξης της εφηβείας σε μια γυναίκα και της γέννησης ενός παιδιού δεν ήταν επιθυμητό, αφού, το προσδόκιμο ζωής για τους προγόνους μας ήταν μικρό. Η πρώιμη έναρξη της έμμηνου ρύσης έχει ακόμα συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στήθους και καρκίνου της μήτρας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.