Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 10:44
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Επιμέλεια: Ανδρέας Λ. Κόμης - Μαιευτήρας, Γυναικολόγος / Επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος Προγεννητικού Ελέγχου Μαιευτηρίου "ΜΗΤΕΡΑ" Μαιευτική - Υπερηχογραφία - Γυναικολογία Προγεννητικός Έλεγχος - Ιατρική Εμβρύου 
Πηγή: Obgyncare.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/06/2012 ώρα: 12:04
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και ποιός το παθαίνει;

Αν οι ορμόνες μέσα στον οργανισμό μιας γυναίκας δεν "δουλεύουν" με τον σωστό τρόπο, δηλαδή δεν βρίσκονται σε μια ισορροπία μεταξύ τους, τότε οι ωοθήκες παράγουν πολλά ωοθυλάκια (είναι αυτές οι μικρές κυστούλες που σε ένα φυσιολογικό κύκλο, κάθε μήνα, μια απο αυτές απελευθερώνει ένα ωάριο).

Αυτό το σύνδρομο συναντάται σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία της ζωής τους, δηλαδή που έχουν περίοδο. Συχνά πρωτοεμφανίζεται κατά την διάρκεια της εφηβείας και δεν είναι κάτι που θεραπεύεται. Σπάνια οι ωοθήκες επανέρχονται στη φυσιολογική τους λειτουργία.  

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο έχουν και ακανόνιστη περίοδο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε μερικές απ’ αυτές τις γυναίκες η περίοδος σταματάει. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστκών ωοθηκών ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολία στο να μείνουν έγκυες. Περίπου το 70% αυτών των γυναικών έχουν εντονότερη τριχοφυία στους κροτάφους, στο πηγούνι, πάνω από το στόμα, γύρω από τις θηλές των μαστών, στο στήθος, χαμηλά στην κοιλιά και στους μηρούς.

Ποια είναι η αιτία του συνδρόμου;
Οι επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως δεν έχουν δείξει με βεβαιότητα ακόμη, από τι προκαλείται το σύνδρομο των πολυκυστκών ωοθηκών. Ίσως υπάρχει κάποια διαταραχή στον μηχανισμό με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί το σάκχαρο. Λόγω αυτής της διαταραχής, οι ορμόνες που ελέγχουν τις ωοθήκες και την περίοδο δεν βρίσκονται σε κάποια ισορροπία μεταξύ τους.

Δημιουργούν οι πολυκυστικές ωοθήκες μακροχρόνια προβλήματα στη γυναίκα;
Εάν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανότερο η γυναίκα στο μέλλον να αναπτύξει υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή διαβήτη (σάκχαρο). Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον για εγκεφαλικό και για έμφραγμα.

Εξαιτίας των ανωμαλιών της περιόδου οι γυναίκες με το σύνδρομο, είναι πιο πιθανό να μην μπορούν να μείνουν έγκυες εύκολα. Επίσης αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα στο μέλλον να νοσήσουν από καρκίνο του ενδομητρίου ή καρκίνο του μαστού.

Με ποιόν τρόπο ο γιατρός μου μπορεί να διαγνώσει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Ο γιατρός θα ψάξει να βρει τα σημάδια-συμπτώματα του συνδρόμου. Ορισμένες εξετάσεις αίματος που προσδιορίζουν επίπεδα ορμονών στο αίμα, μπορεί να βοηθήσουν στην διάγνωση. Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να δείξει αν υπάρχουν μικρές κύστεις στις ωοθήκες, εύρημα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Aν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες ίσως χρειαστεί η γυναίκα να χάσει βάρος αν το βάρος της είναι πάνω από το φυσιολογικό. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να γίνει τακτική η περίοδος και να βελτιωθεί η έντονη τριχοφυία και η ακμή, αν υπάρχουν. Αν υπάρχει διαβήτης (υψηλό σάκχαρο) ή υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να θεραπευτούν. Εάν επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να μείνει έγκυος. 
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών δεν είναι το ίδιο με το απλό εύρημα ενός υπερηχογραφήματος όπου απεικονίζονται οι ωοθήκες ως πολυκυστικές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Είναι άλλο το ¨Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών¨ και άλλο η ¨εικόνα Πολυκυστικών ωοθηκών¨ που πολύ συχνά βλέπουμε με το υπερηχογράφημα.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.