Σαββάτο 15 Ιουνίου 2019 23:28
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Γυναίκα
Εμμηνόπαυση και αναπνευστική λειτουργία
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: BBC Health   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/03/2008 ώρα: 00:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το BBC σε μια μελέτη που συμμετείχαν περισσότερες από 1.200 γυναίκες, αυτές που δεν είχαν έμμηνο ρύση τους προηγούμενους 6 μήνες παρουσίασαν χειρότερη πνευμονική λειτουργία και περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα. Τα ευρήματα πιστεύεται ότι οφείλονται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία ήταν περισσότερο έκδηλα στις λεπτές γυναίκες.
Η μελέτη δημοσιέυτηκε, σύμφωνα πάντα με το BBC στο περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology» στα τέλη του Δεκεμβρίου 2007.

Συγκεκριμένα μια διεθνή επιστημονική ομάδα ερευνητών μέτρησε την λειτουργία των πνευμόνων και έκανε ερωτήσεις σχετικά με την αναπνευστική υγεία των γυναικών που συμμετείχαν. Η ομάδα μέτρησε επίσης τα επίπεδα των ορμονών των γυναικών που ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 56 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν όμοια όταν αυτά περιορίζονταν σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Όπως φάνηκε από την μελέτη οι γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) χαμηλότερο από 23 παρουσίασαν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών συμπτωμάτων.
Τα προβλήματα ήταν επίσης πιο έκδηλα σε εκείνες τις γυναίκες που ήταν υπέρβαρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρ’ όλο που τα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνων) ήταν μειωμένα σε όλες τις γυναίκες που ήταν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, οι αδύνατες γυναίκες παρουσίασαν τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών.
Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης τα λιπώδη κύτταρα είναι οι κυριότερες δεξαμενές οιστρογόνων και εκείνες οι γυναίκες που έχουν περισσότερα λιπώδη κύτταρα θα έχουν και υψηλότερα επίπεδα ορμονών τα οποία φαίνεται να προστατεύουν τους πνεύμονες. Στις υπέρβαρες όμως γυναίκες φαίνεται ότι το θετικό αποτέλεσμα που έχουν τα λιπώδη κύτταρα αντισταθμίζεται από άλλους παράγοντες.

Ο Δρ. Francisco Gomez Real από το πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας δήλωσε: «Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την αυξημένη πιθανότητα άσθματος και μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτά τα προβλήματα φαίνεται να είναι λιγότερο έκδηλα ανάμεσα σε εκείνες τις γυναίκες που έχουν ΔΜΣ 25».

Η Δρ. Victoria King, διευθύντρια ανάπτυξης της έρευνας (research development manager) για το άσθμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η έρευνα άρχισε να δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και το άσθμα. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε πως η εμμηνόπαυση επηρεάζει το άσθμα και ποια γυναίκα είναι πιθανό να επηρεαστεί. Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτή την μελέτη είναι ότι, αυτή στηρίζει προηγούμενα ευρήματα τα οποία έδειχναν ότι η επίδραση της εμμηνόπαυσης στην πνευμονική λειτουργία, μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις αδύνατες γυναίκες που έχουν ένα χαμηλό ΔΜΣ».
«Εμείς  γνωρίζουμε ότι μερικές γυναίκες βρήκαν ότι το άσθμα τους χειροτέρευσε όταν αυτές βρίσκονταν σε περίοδο ορμονικών αλλαγών. Έτσι είναι σημαντικό να ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο άσθμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (των ορμονικών αλλαγών) και να συζητήσουν με τον γιατρό τους ή με τον ειδικό από το νοσοκομείο, όποια προβλήματα αυτές έχουν».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.