Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 04:43
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Καρκίνος γένους... αρσενικού
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 16/06/2009 ώρα: 11:28
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αιτία για τη μεγαλύτερη πιθανότητα που έχουν οι άνδρες να νοσήσουν απο τον καρκίνο ίσως να βρίσκεται στην απροθυμία των ανδρών να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να επισκεφθούν τον γιατρό.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε για πρώτη φορά δεδομένα που αφορούσαν σε όλες τις μορφές καρκίνου που εκδηλώθηκαν τη διετία 2006-2007. Αντίθετα με αυτό που περίμεναν ότι θα συνέβαινε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες από τις γυναίκες να διαγνωστούν αλλά και να αποβιώσουν από καρκίνο.

Ειδικότερα, μεταξύ των καρκίνων που εμφανίζονται εξίσου και στα δυο φύλα, οι άνδρες εμφάνιζαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας αυτής.
Συνολικά για όλες τις μορφές καρκίνου, οι άνδρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τις γυναίκες να πεθάνουν και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Με εξαίρεση τον καρκίνο του μαστού και άλλες μορφές καρκίνου που διαφοροποιούνται ανάλογα με το γένος, καθώς και τον καρκίνο των πνευμόνων που πλήττει συχνότερα τους άνδρες λόγω της συνήθειάς τους να καπνίζουν, οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν πολύ μεγάλες.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός λόγος που να εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό. Ενδεχομένως όμως τα χαμηλότερα ποσοστά των γυναικών να οφείλονται στο ότι αυτές φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

«Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν τόσο αμετάβλητες διαφορές μεταξύ των δυο φύλων. Οι άνδρες έχουν τη φήμη ότι είναι «παλικαράδες» και δεν ενδιαφέρονται για την υγεία τους όσο οι γυναίκες. Αυτή η συμπεριφορά αντικατροπτίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης, δηλαδή οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να επισκεφθούν τον γιατρό όταν εμφανίζουν συμπτώματα καρκίνου», σχολιάζει ο καθηγητής David Forman, που βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης.

Η Sara Hiom από το Cancer Research UK αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι σχεδόν οι μισοί καρκίνοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν αλλάζαμε τον τρόπο ζωής μας. Καθυστερήσεις στην αναφορά των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις διαφορές που παρατηρούνται στα ποσοστά θνητότητας από καρκίνο μεταξύ των δυο φύλων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Alan White, οι άνδρες έχουν λιγότερη επίγνωση του γεγονότος ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα περιττά κιλά γύρω από τη μέση, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Επισημαίνει ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ακριβείς αιτίες για τις διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.

ΠΗΓΗ: BBC

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.