Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 00:38
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Νέα μέθοδος διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας
Επιμέλεια: Δρ Βασίλειος Α. Αθανασίου - Μαιευτήρ - Χειρουργός Γυναικολόγος 
Πηγή: www.reproduction.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/01/2010 ώρα: 12:59
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Μέχρι πρόσφατα η άποψη που επικρατούσε στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης υποστήριζε πως εάν ένα ζευγάρι δεν μπορούσε να συλλάβει ή με ιστορικό διαδοχικών αποβολών μετά από την εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και ενώ ο σύντροφος είχε φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, τότε η ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας ήταν αυτό που πιθανών ευθυνόταν για την αποτυχία των μεθόδων.

Μετά από την παρακολούθηση τέτοιων ζευγαριών, τα οποία κατέφυγαν σε λύσεις όπως την αποδοχή ωαρίων δότριας χωρίς να καταφέρνουν και πάλι να αποκτήσουν παιδί, ο επιστημονικός κόσμος στράφηκε στη μελέτη του σπέρματος πέραν της απλής καταμέτρησης των παραμέτρων του όσον αφορά τον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία. Οι έρευνες αυτές απέδειξαν ότι καθοριστικό ρόλο στα ζευγάρια αυτά έχει η απόπτωση του σπέρματος του άνδρα καθώς ο κατακερματισμός του DNA του σπέρματος δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες παραμέτρους που συνήθως μετρούνται σε ένα εργαστήριο (π.χ. αριθμός, κινητικότητα και μορφολογία σπερματοζωαρίων).

Τι είναι η απόπτωση ή κατακερματισμός του DNA του σπέρματος;
Η απόπτωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία κυτταρικού θανάτου. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υπογόνιμα άτομα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αποπτωτικών σπερματοζωαρίων από τον γόνιμο πληθυσμό. Όταν ο αποπτωτικός δείκτης είναι πάνω από 40% υπάρχει: α) μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης μέσω σπερματέγχυσης (IUI), β) αυξημένη πιθανότητα αυτόματης αποβολής και γ) σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) ή χρήσης μικρογονιμοποίησης (ICSI), αποτυχία γονιμοποίησης, πρόωρο σταμάτημα της εμβρυϊκής ανάπτυξης και ολική αποτυχία εγκυμοσύνης.

Ποιοι παράγοντες ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλό ποσοστό απόπτωσης / κατακερματισμού του DNA του σπέρματος:
Οι παράγοντες αυτοί είναι ποικίλοι και συνήθως περιλαμβάνουν: έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες: ζεστά μπάνια, χρήση laptop στην κοιλιακή χώρα, εργασία σε ζεστό περιβάλλον, χρήση ναρκωτικών ουσιών, χρόνια χρήση στεροειδών, χημειοθεραπεία, ραδιοθεραπεία, κάπνισμα, έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, παχυσαρκία, μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος,  κακή διατροφή, φλεγμονές, παρουσία αυξημένου αριθμού λευκοκυττάρων στο σώμα, ορμονικές διαταραχές, κιρσοκήλη, κ.α.

Συνεπώς, σήμερα υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό της υπογονιμότητας;
Το βασικότερο χαρακτηριστικό εκάστοτε επιτυχημένης εφαρμογής εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτελεί η σωστή διάγνωση του αίτιου που δυσκολεύει τη σύλληψη.

Στα ζευγάρια που κατατάσσονται στην κατηγορία αιτίας κατακερματισμού / απόπτωσης του σπέρματος, αφού πλέον γίνεται η σωστή διάγνωση, εφαρμόζεται η τεχνική FISH, η τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή / και ο κλασσικός κύκλος εξωσωματικής (IVF) με ιδιαίτερα αυξημένα πλέον ποσοστά επιτυχούς έκβασης.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.