Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 07:45
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Έρευνα για την "ανδρική εμμηνόπαυση"
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Τομέας Υγείας Αθηναϊκού Πρακτορείου   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/06/2010 ώρα: 15:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, η καταθλιπτική διάθεση και γενικότερα η έλλειψη ενέργειας, που αισθάνονται αρκετοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι, μπορεί να είναι απλώς σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης και όχι της "ανδρικής εμμηνόπαυσης", που προκαλείται από την πτώση του επιπέδου της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έρχεται να διατυπώσει για πρώτη φορά με σαφήνεια νέα κριτήρια διάγνωσης της συγκεκριμένης κατάστασης και, με τον τρόπο αυτό, αναζωπυρώσει την διαμάχη γύρω από την ύπαρξη και τη σημασία της "ανδρικής εμμηνόπαυσης".
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα με τη γυναικεία εμμηνόπαυση που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, μόνο το 2% περίπου των ανδρών ηλικίας 40 - 79 ετών ανταποκρίνονται πραγματικά στα κριτήρια διάγνωσης του λεγόμενου υπογοναδισμού (που μερικές φορές ονομάζεται και "ανδρική εμμηνόπαυση") και στις περιπτώσεις αυτές συχνά θα μπορούσε να συσχετισθεί με την μέτρια υγεία ή την παχυσαρκία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποστηρίξει ότι αυτό το βιολογικό φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό και μάλιστα σε μερικές χώρες εκατομμύρια άνδρες έχουν πάρει ειδικά φάρμακα για να ανεβάσουν την χαμηλή τεστοστερόνη τους (ιδίως στις ΗΠΑ από το 1999 μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση 400% στην λεγόμενη "θεραπεία τεστοστερόνης").

Η μελέτη, υπό τον Φρέντερικ Γου του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με τη συνεργασία ερευνητών από το Imperial College και το University College του Λονδίνου, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, η οποία βασίστηκε σε τυχαίο δείγμα περισσότερων από 3.300 Ευρωπαίων, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν ότι μόνο τρία συμπτώματα (λιγότερες πρωινές στύσεις, λιγότερες σκέψεις σεξουαλικού περιεχομένου και στυτική δυσλειτουργία) σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα τρία συμπτώματα, μαζί με επίπεδο της ορμόνης κάτω από 3,2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος (περίπου το μισό σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο στους μεσήλικες), πρέπει να συνυπάρχουν σε ένα άνδρα για να μπορεί να διαγνωστεί ότι εμφανίζει "ανδρική εμμηνόπαυση".

Σύμφωνα με τον δρα Γου, "η εφαρμογή των ανωτέρω νέων κριτηρίων μπορεί να προφυλάξει από περιττές διαγνώσεις υπογοναδισμού και να μειώσει την αδικαιολόγητη συνταγογράφηση τεστοστερόνης στους ηλικιωμένους".

Η έρευνα δείχνει ότι έξι άλλα συμπτώματα, όπως η συχνή κόπωση και η έλλειψη δύναμης και ενέργειας (π.χ. για τρέξιμο ή για σήκωμα βάρους), συναντώνται επίσης συχνά στα άτομα με χαμηλά επίπεδα ορμόνης, όμως όχι κάθε φορά, όπως συμβαίνει με τις σεξουαλικές διαταραχές.

Από την άλλη, ορισμένα προβλήματα που μέχρι σήμερα τείνουν να συσχετίζονται με την χαμηλή τεστοστερόνη, όπως το άγχος ή ο κακός ύπνος, δεν έχουν σχέση με την ορμόνη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι ακόμα και σεξουαλικά συμπτώματα, που συνδέονταν ως τώρα με την μείωση της ανδρικής ορμόνης, στην ουσία είναι εξίσου συχνά σε άνδρες που έχουν φυσιολογικό επίπεδο τεστοστερόνης (για παράδειγμα, ότι σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες δηλώνει πως ποτέ ή μόνο μερικές φορές διατηρεί τη στύση του καθ' όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής).
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.