Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 03:59
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Η φαλάκρα «προδίδει» την καρδιοπάθεια
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Υγεία - TaNea.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 08/11/2012 ώρα: 11:41
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού ή μία μικρή κάθετη «τσάκιση» στον λοβό του αυτιού μπορεί να μοιάζουν με αθώα «σημάδια» του γήρατος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να αποτελούν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Δανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται κατά 39% και ο κίνδυνος εμφράγματος κατά 57% όταν ένας άνθρωπος έχει τρία ή τέσσερα από τα «σημάδια» που ακολουθούν: φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, «υποχώρηση» της τριχοφυΐας στους κροτάφους, πτύχωση στον λοβό του αυτιού και συσσώρευση λίπους γύρω από τα βλέφαρα (αποκαλείται ξανθέλασμα).

Το συμπέρασμα προέκυψε αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν την ηλικία και πρακτικά σημαίνει πως «το να δείχνει κάποιος γερασμένος για την ηλικία του επειδή έχει αυτά τα “σημάδια” του γήρατος, υποδηλώνει κακή καρδιαγγειακή υγεία», κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Αν Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν, καθηγήτρια και διευθύντρια του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη βασίσθηκε σε 10.885 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 40 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 3.401 κρούσματα καρδιοπάθειας και 1.708 εμφράγματα.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο τα τέσσερα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά του γήρατος, αλλά δύο ακόμα (τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες), αλλά αυτά δεν φάνηκε να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι 5.828 από τους εθελοντές ήταν άνδρες και οι 5.057 γυναίκες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τα δύο φύλα, ανακάλυψαν ότι η τριχόπτωση στις γυναίκες δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, από τους 737 άνδρες που παρουσίαζαν υποχώρηση των μαλλιών στους κροτάφους, οι 82 έπαθαν έμφραγμα, γεγονός που σημαίνει ότι διέτρεχαν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν παρουσιάσει αυτού του είδους την αλλαγή στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική ηλικία, τόσο εντείνεται η συσχέτιση των τεσσάρων «σημαδιών» του γήρατος με τα καρδιολογικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, στους άντρες ηλικίας 70-79 ετών, το 45% όσων είχαν και τις τέσσερις εκδηλώσεις εκδήλωσε καρδιοπάθεια, έναντι του 31% σε όσους δεν είχαν κανένα από τα τέσσερα.

Πώς είναι όμως δυνατόν να σχετίζονται τα τέσσερα σημάδια με την καρδιολογική υγεία; Κατ’ αρχάς, το ξανθέλασμα αποτελεί γνωστή ένδειξη αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, τα οποία αποτελούν έναν από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Επιπλέον, η φαλάκρα σχετίζεται με την υψηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται και με τα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη παροχή αίματος στους θυλάκους των τριχών – που με τη σειρά της κάλλιστα μπορεί να προκαλείται από την φτωχή κυκλοφορία.

Όσον αφορά τις πτυχώσεις στα αυτιά, αυτές θεωρούνται επακόλουθο δυσμορφιών στα αιμοφόρα αγγεία – και αν παρουσιαστούν στα αυτιά, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν και στις αρτηρίες της καρδιάς.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA’s Scientific Sessions 2012).

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.