Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 07:55
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Ουροποιογεννητικό σύστημα
Πηγή: Cosmos Επικοινωνία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 15/04/2008 ώρα: 10:59
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας ,κ .α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Το ειδικό Ιατρείο  Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο , αντιμετωπίζει οριστικά τις  σοβαρές αυτές  επιπλοκές αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.

« Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ριζικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και σε πραγματική αύξηση των περιστατικών, ιδίως καρκίνων προστάτη και ουροδόχου κύστης, αλλά και σε πλασματική αύξηση λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (προγράμματα screening)» τόνισε ο κ  Θωμάς Αρβανιτάκης, Αν/τής Διευθυντής  της Ουρολογικής Κλινικής και επικεφαλής του ειδικού ιατρείου.

« Αυτό έχει, συνέχισε ο κ Αρβανιτάκης, ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικό αριθμό με επιπλοκές από τις ριζικές αυτές επεμβάσεις που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι κυριότερες από αυτές είναι : η ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή και κυστεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, στενώματα ουρήθρας αναστομωτικά κ.α.»

Στα πλαίσια λειτουργίας του εξειδικευμένου ιατρείου αντιμετώπισης των επιπλοκών μετά από ριζικές επεμβάσεις, έγιναν πριν από μερικές ημέρες αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων με τη συμμετοχή του διάσημου ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, καθηγητού Wilson από τις Η.Π.Α.

Παράλληλα ο υπεύθυνος του τμήματος Αναπληρωτής Διευθυντής κ Αρβανιτάκης Θωμάς στο πλαίσιο του 20 ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ουρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο,  παρακολούθησε εξειδικευμένο σεμινάριο ακράτειας και τοποθέτησης ταινιών ακράτειας Ad Vance.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων  στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο:

- Περίπου2000-2200  ριζικές προστατεκτομές. Και
- Περίπου 200 ριζικές κυστεκτομές.

Tα ποσοστά ακράτειας είναι περίπου 5% με πλήρη ακράτεια και 25% με μικρού και μεσαίου τύπου ακράτεια.
Το ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας είναι 50 μέχρι 60%.

Για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, ανάλογα με τη μορφή, οι γιατροί τοποθετούν στους ασθενείς  ειδικές ταινίες ανδρικής ακράτειας, τεχνητούς σφιγκτήρες, πεϊκές προθέσεων κ.α.

Στην  Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1000 πεικές προθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια και 80 με 100 σφιγκτήρες. Στο εξωτερικό αντίστοιχα 350000 πεικες προθέσεις και 100000 σφιγκτήρες.
Οι ταινίες εγκράτειας  που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό είναι 15000 τα τελευταία 6 χρόνια.

Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί από το 2004, 30 ταινίες εγκράτειας ,εκ των οποίων οι 20 στο  νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το νούμερο φαίνεται μικρό διότι ακόμα οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και διότι οι γιατροί δεν προωθούν τα περιστατικά αυτά στους εξειδικευμένους Ουρολόγους.

Ο χειρουργικός χρόνος για την τοποθέτηση των πεικών προθέσεων και  των ταινιών εγκράτειας είναι 30 με 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα  βγαίνει από το Νοσοκομείο.

Τέλος  όπως τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ Τάσος Θάνος « Το εξειδικευμένο ιατρείο αντιμετώπισης των επιπλοκών αυτών, μετά την αποκτηθείσα εμπειρία στην τοποθέτηση ταινιών ανδρικής ακράτειας, τεχνητών σφιγκτήρων, πεϊκών προθέσεων κ.α. θα λειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ουρολόγων από διάφορα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας».

Για το σκοπό αυτό το πρώτο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.