Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 04:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Άντρας
Υπέρταση και άλλα...
Επιμέλεια: Δρ. Εμμανουήλ Παπαδάκης 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/11/2007 ώρα: 11:08
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η υπέρταση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η πίεση του αίματος μέσα στις μεγάλες αρτηρίες του σώματος είναι πάρα πολύ υψηλή. Επειδή είναι μία κλινικά σιωπηλή διαταραχή, ο μόνος τρόπος να διαγνωσθεί η παρουσία της υπέρτασης είναι να μετριέται σε τακτά χρονικά διαστήματα η αρτηριακή πίεση.

Η υπέρταση είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, ενώ εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα όσο αυξάνεται και η ηλικία του ατόμου.

Ποιά είναι η αιτία της υπέρτασης;
Για 9 στους 10 ανθρώπους με υπέρταση δεν μπορεί να προσδιοριστεί μία εμφανής αιτία για το τί την προκάλεσε. Είναι γνωστό ότι η τάση για την ανάπτυξη υπέρτασης μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς.
Εάν ένας από τους γονείς ενός ατόμου έχει υπέρταση, το άτομο αυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει υπέρταση από ότι εάν και οι δύο γονείς του έχουν φυσιολογική πίεση αίματος. Εάν και οι δύο γονείς σας έχουν υπέρταση, είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι θα την αναπτύξει και αυτό το άτομο.
Από την άλλη μεριά, αν και λιγότερο πιθανό, μπορεί ακόμα κι αν οι γονείς ενός ατόμου έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αυτό μπορεί  να εμφανίσει υπέρταση.

Καθημερινότητα και η Υπέρταση
Περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποφύγει κανείς την εμφάνιση υπέρτασης κρατώντας το σωματικό του βάρος υπό έλεγχο, με τη καθημερινή φυσική άσκηση, τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή, και περιορίζοντας την κατανάλωση οινοπνεύματος (λιγότερο από δύο cocktails ή ένα κουτί μπύρας 330ml ή δύο ποτήρια κρασιού - 150ml καθημερινά), επίσης πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Δεν μπορείτε να επιλέξετε τους γονείς σας, αλλά μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητά να εμφανίσετε υπέρταση ακολουθώντας ένα περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο συνήθεις αιτίες υπέρτασης.
Οι περισσότερες οφείλονται σε διαταραχές των νεφρών ή των ενδοκρινών αδένων. Ο γιατρός σας μπορεί να εκτιμήσει εάν η υπέρτασή προέρχεται από αυτές τις διαταραχές, με τη λήψη του ιστορικού, τη φυσική εξέταση, και με μία σειρά από απλές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Μπορεί η Υπέρταση να οδηγήσει σέ άλλα προβλήματα υγείας;
Ναι, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας ή ακόμα και στο θάνατο. Η υπέρταση έχει ονομασθεί «σιωπηλός δολοφόνος» για δύο λόγους. Κατ αρχάς, δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σύμπτωμα.
Συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, η νευρικότητα, οι αιμορραγίες της μύτης ή οι πονοκέφαλοι σπάνια σχετίζονται αμιγώς με την υπέρταση. Υπέρταση μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με τη μέτρηση της πίεσης. Αφετέρου, είναι όντως ένας δολοφόνος.
Οι άνθρωποι που έχουν υπέρταση και δεν την αντιμετωπίζουν είναι πιθανότερο να πεθάνουν ή να μείνουν ανάπηροι από καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, και νεφρική ανεπάρκεια από ότι άνθρωποι με φυσιολογική αρτηριακή πίεση αίματος.

Πώς ξέρετε εάν η πίεση του αίματος σας είναι υψηλή η κανονική;
Ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε την αρτηριακή πίεσή σας είναι να τη μετρήσετε. Αν και αυτό είναι μια πολύ απλή διαδικασία, είναι σημαντικό να γίνεται σωστά. Προτού να μετρήσετε τη πίεσή σας πρέπει να έχετε παραμείνει ήρεμοι για περίπου 5 λεπτά.
Εάν η μέτρηση γίνει ενώ είστε ταραγμένοι ή συγκινημένοι, υψηλές τιμές μπορεί να οφείλονται στη συναισθηματική κατάστασή σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην περιττή χορήγηση θεραπείας ή στην θεραπεία με μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων από αυτές πού πραγματικά απαιτούνται.
Πρέπει επίσης να αποφύγετε το φαγητό, το οινόπνευμα, την καφεΐνη και τον καπνό στα 30-60 λεπτά πριν από την μέτρηση της πίεσης. Εάν είστε καθισμένοι, η πλάτη σας πρέπει να στηρίζεται. Ο βραχίονάς σας πρέπει να είναι στο επίπεδο της καρδιάς σας.
Εάν παίρνετε φάρμακα για την πίεση, καλό είναι να μετρηθεί η πίεση και στην όρθια θέση. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος ζάλης (ορθοστατική υπόταση) από υψηλές δόσεις φαρμάκων.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί της Αρτηριακής Πίεσης (ΑΠ) σας;
Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται συνήθως ως δύο αριθμοί, παραδείγματος χάριν 112 με 72, ή καμία φορά για στρογγυλοποίηση «11 με 7».
Ο μεγάλος αριθμός καλείται συστολική πίεση.
Δείχνει τη μέγιστη πίεση που παράγεται στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας κτυπά.
Ο μικρότερος αριθμός καλείται διαστολική πίεση.
Δείχνει την πίεση στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας χαλαρώνει μεταξύ δύο διαδοχικών κτύπων. Παρέχει μια ένδειξη του βαθμού αντίστασης σας πού βάζουν στη ροή του αίματος οι μικρές αρτηρίες.

Η πίεση στις μεγάλες αρτηρίες καθορίζεται από τη δύναμη με την οποία συσπάται η καρδιά και από την αντίστασης στη ροή του αίματος στις μικρές αρτηρίες.
Τα νέα άτομα με υπέρταση τείνουν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη με την οποία συσπάται η καρδιά, ενώ τα υπερτασικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή του αίματος στις μικρές αρτηρίες. Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα, έχουν υψηλή συστολική πίεση αλλά φυσιολογική ή χαμηλή διαστολική πίεση. Αυτό καλείται μεμονωμένη συστολική υπέρταση και υποδηλώνει ότι οι αρτηρίες τους έχουν γίνει πολύ δύσκαμπτες.

Ποιά πρέπει να είναι η πίεση τού αίματος σας; / Φυσιολογικές τιμές (ΑΠ).
Η αρτηριακή πίεση δεν είναι ένας σταθερός αριθμός. Ποικίλλει ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα, αν είναι ημέρα ή νύχτα, και με τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Για αυτό είναι σημαντικό να μετράται περισσότερες από μια φορά στη διάρκεια της ημέρας.
Η βέλτιστη τιμή αρτηριακής πίεσης, δηλ., η τιμή που συνδέεται με το χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, είναι μικρότερη από 120/80 (μετρημένος σε χιλιοστόμετρα στήλης υδραργύρου ή mmHg). Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για μια νέα, υγιή γυναίκα, μια πίεση 90/60 mmHg, μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική. Από τη στιγμή πού η αρτηριακή πίεση παραμένει συνεχώς αυξημένη πάνω από τα επίπεδα των 120/80 mmHg, αρχίζει να αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Η υπέρταση θεωρείται συνήθως οτι είναι παρούσα όταν η αρτηριακή πίεση είναι σταθερά μεγαλύτερη από τα 140 mmHg για την συστολική ή τα 90 mmHg για την διαστολική, ή όταν συμβαίνουν και τα δύο.
Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια της υπέρτασης, τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Άνθρωποι με διαβήτη ή νεφρική νόσο πρέπει να κρατούν την πίεση τους περίπου στα 120/80 mmHg, επειδή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις συνέπειες της υπέρτασης.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.