Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 22:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Χωρίς πόνο πλέον οι ενέσεις
Πηγή: http://news.kathimerini.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/05/2008 ώρα: 10:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
NEA YOΡKH. Ενας νέος τρόπος χορήγησης ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο οποίος θα είναι εντελώς ανώδυνος, πρόκειται κατά τους ειδικούς, να βοηθήσει πολύ στη διαδικασία εμβολιασμών και αιμοληψίας στα παιδιά.
Το καινούργιο σύστημα περιλαμβάνει μια αποστειρωμένη συσκευή μιας χρήσης που μπορεί να απελευθερώσει σκόνη λιδοκαΐνης σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος.

Μελέτη σε 600 παιδιά

Για να διαπιστώσουν την αξία και αποτελεσματικότητα της συσκευής, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του παιδιατρικού κέντρου της Πολιτείας που βρίσκεται στο Χάρτφορντ, πραγματοποίησαν μελέτη σε μια ομάδα παιδιών, εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή τεχνική σε κάποια μόνο από αυτά, ενώ άλλα που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου έλαβαν αντί του αναισθητικού, ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, οι γιατροί προχώρησαν σε αιμοληψία.

Η χρήση του συστήματος λιδοκαΐνης, όπως διαπιστώθηκε αναισθητοποίησε ικανοποιητικά τον ευαίσθητο ιστό. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 600 παιδιά, ενώ στο παρελθόν είχε γίνει σε διαφορετικές, μικρότερες ομάδες και κάθε φορά επαληθεύονται τα αποτελέσματα. «Η βολή και οι άμεσες συνέπειες της συσκευής χορήγησης λιδοκαΐνης επιδερμικά θα βοηθήσει πολύ την άσκηση της παιδιατρικής επιστήμης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, μια άλλη μέθοδος χορήγησης φαρμάκου εμφανίζεται προβληματική. Τα νέα για τις λεγόμενες «αντλίες έγχυσης ινσουλίνης οι οποίες χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες εφήβους ανά τον κόσμο που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 (τον λεγόμενο και νεανικό) δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Η νέα αξιολόγηση των σχετικών δεδομένων από ομοσπονδικούς ελεγκτές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χορήγησης του φαρμάκου είναι σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Οι γονείς οφείλουν να παρακολουθούν τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους, προειδοποιούν οι ειδικοί του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει ανάγκη έκδοσης κάποιας ειδικότερης οδηγίας.

Αντλίες ινσουλίνης

Η επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που συνελέχθησαν σχετικά με τη χρήση της αντλίας από εφήβους και παιδιά μέσα στη τελευταία δεκαετία έφερε στην επιφάνεια τουλάχιστον 13 θανάτους και περισσότερους από 1.500 τραυματισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται σε δυσλειτουργία της συσκευής αλλά πολλές φορές αποδίδονται στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των εφήβων ή την αμέλειά τους.

Πολλοί έφηβοι απλώς δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να χρησιμοποιήσουν τις αντλίες ή δεν φροντίζουν ώστε να λειτουργούν διαρκώς κατά τον επιθυμητό τρόπο. Επίσης διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο απόπειρες αυτοκτονίας από εφήβους, οι οποίοι αύξησαν κατά πολύ την πόσοτητα της ινσουλίνης που λάμβαναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντλίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος χορήγησης του φαρμάκου στους νέους επειδή τους επιτρέπουν να ακολουθήσουν φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης χωρίς να γίνεται αντιληπτό από το περιβάλλον τους, αλλά και να ακολουθούν τη ζωή των φίλων τους χωρίς πρόβλημα.

Οι αντλίες έχουν το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και τοποθετούνται στη ζώνη ή ακόμα και σε μία τσέπη. Μπορούν να χορηγήσουν ινσουλίνη σε ολόκληρο το σώμα διαμέσου ενός μικρού πλαστικού σωληναρίου που τοποθετείται υποδερμικά και σταθεροποιείται εκεί με έμπλαστρο. Στις ΗΠΑ μια συσκευή κοστίζει περί τις έξι χιλιάδες δολάρια και τα αναλώσιμα 250 δολάρια μηνιαίως.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.