Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 08:43
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Η ευφυϊα σας εξαρτάται απο το αν... θηλάσατε
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC Health   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/05/2008 ώρα: 09:56
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το BBC, tο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά κατέληξε, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει παρουσίαζαν καλύτερο δείκτη νοημοσύνης στην ηλικία των έξη ετών, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν «υποστεί» την διαδικασία του θηλασμού.
Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν αυτό οφείλονταν στο μητρικό γάλα ή στον δεσμό, που προκαλεί ο θηλασμός, ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί. Στην μελέτη συμμετείχαν 14.000 παιδιά και είναι μια από τις πλέον πρόσφατες που έχουν γίνει με αυτό τον στόχο.

Ένα άλλο πρόβλημα που προσπάθησε η έρευνα να διευκρινίσει είναι η σχέση μεταξύ θηλασμού και εισοδήματος, καθώς οι μητέρες που προέρχονται από πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να θηλάσουν τα παιδιά τους, Δεν γνωρίζουν λοιπό αν είναι υπεύθυνοι, για την ευφυία των παιδιών, οι παράγοντες εκείνοι που έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση και όχι με τον θηλασμό.

Η πιο πρόσφατη όμως μελέτη προσπάθησε να λάβει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους παρακολουθώντας την πρόοδο παιδιών που είχαν γεννηθεί σε νοσοκομεία στην Λευκορωσία, μερικά από τα οποία ακολούθησαν την διαδικασία του θηλασμού και ανήκαν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Διαπιστώθηκε ότι εκείνα τα παιδιά που θήλασαν κατά τους πρώτους 3 μήνες – και άλλα που συνέχισαν τον θηλασμό για 12 μήνες – παρουσίασαν υψηλότερη βαθμολογία κατά 5,9 βαθμούς στον δείκτη νοημοσύνης, κατά την παιδική ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει.

Ο καθηγητής Michael Kramer, που ηγούνταν αυτής της έρευνας δήλωσε ότι, «ο μακροχρόνιος θηλασμός φαίνεται να βελτιώνει την νοητική ανάπτυξη των παιδιών» και πρόσθεσε ότι, «ακόμα και αν αυτή η διαφορά εμφανίζεται να είναι αιτιώδης, παραμένει ασαφές αν τα παρατηρηθέντα νοητικά οφέλη του θηλασμού οφείλονται σε κάποια συστατικά του μητρικού γάλακτος ή σχετίζονται με την έμφυτη φυσική και κοινωνική αλληλεπίδραση του θηλασμού»

Θεωρείται ότι τα λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο μητρικό γάλα μπορούν να δώσουν ώθηση στην νοητικές ικανότητες του παιδιού, αλλά η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η φυσική και συναισθηματική πλευρά του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην φραστική αλληλεπίδραση μητέρας παιδιού, κάτι που θα μπορούσε στην συνέχεια να συμβάλει στην ανάπτυξη της νοητικής του ικανότητας.

Ο καθηγητής Kramer δήλωσε ότι περισσότερες προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν ώστε να προωθηθεί ο θηλασμός. Στην Αγγλία, η κυβέρνηση συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους τους πρώτους έξι μήνες. Όμως οι έρευνες δείχνουν ότι ενώ τα ¾ των μητέρων αρχίζουν τον θηλασμό, μόλις 1 στις 4 συνεχίζει να θηλάζει μέχρι έξι μήνες.

Σχόλιο δικό μας
Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν την σχέση ανάμεσα στην πνευματική και σωματική υγεία, αλλά και την ανάπτυξη ενός ατόμου, με την φυσιολογική συμπεριφορά την οποία προσπαθούμε να αγνοήσουμε τα τελευταία χρόνια, αγνοώντας ή ξεχνώντας ίσως, ότι αυτό που αποτελεί την σημερινή ανθρώπινη υπόσταση (σώμα και πνεύμα), δημιουργήθηκε μέσα σε μια πορεία πολλών εκατομμυρίων ετών, που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς χωρίς κόστος.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.