Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 23:13
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Τα κατοικίδια ζώα φέρνουν ροχαλητό
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ / BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 22/08/2008 ώρα: 14:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενήλικες που ροχαλίζουν διατρέχουν όσα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτι όπου υπάρχει σκύλος, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών επιστημόνων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Umea.
Στη μελέτη συμμετείχαν 15.556 άνθρωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Δανία και την Εσθονία. Από αυτούς, σχεδόν ένας στους πέντε καταγράφηκε ως άνθρωπος που συνηθίζει να ροχαλίζει, εμφάνιζε δηλαδή το σύμπτωμα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στο BioMed Central, όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που στη βρεφική ηλικία “συγκατοικούσαν” με σκύλο εμφάνιζαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να ροχαλίζουν στην ενήλικη ζωή τους.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της πάθησης. Η ερευνητική ομάδα, αφού ζήτησε από τους εθελοντές να θυμηθούν και άλλα γεγονότα από την παιδική τους ηλικία, διαπίστωσε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν νοσηλευθεί με αναπνευστική λοίμωξη πριν την ηλικία των δυο ετών, εμφάνιζαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο αυτί όσο ήταν στην παιδική ηλικία και μεγάλωσαν σε πολυμελή οικογένεια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να ροχαλίζουν στην ενήλικη ζωή τους.

Αν και οι ερευνητές δεν διαθέτουν απτές αποδείξεις που να εξηγούν τα ευρήματα της μελέτης τους, ωστόσο αναφέρουν ότι οι παράγοντες αυτοί ενδεχομένως να εντείνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες και να επιφέρουν μεταβολή στην ανατομία της ανώτερης αεροφόρου οδού κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής του ανθρώπου, αλλαγές που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και πιθανώς να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ροχαλητού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ροχαλητό δεν αποτελεί απλά ένα ενοχλητικό σύμπτωμα αλλά έχει επιπτώσεις και στην υγεία των πασχόντων καθώς σε βαριές περιπτώσεις έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου. “Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου”, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Karl Franklin.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πρόεδρος του Βρετανικού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (British Lung Foundation), δηλώνει ότι πρόκειται για “ενδιαφέρουσες ενδείξεις” που εξηγούν γιατί τα αναπνευστικά προβλήματα σε μικρή ηλικία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές καταστάσεις στην ενήλικη ζωή. “Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί σημάδι της υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής της αναπνοής που προκαλείται από στένωμα του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι ευπρόσδεκτες και άλλες επιστημονικές μελέτες που θα εξηγούν γιατί η έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες να εξελιχθεί ένα παιδί σε ενήλικο που ροχαλίζει”.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.