Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 12:35
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Σήμα κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 06/11/2008 ώρα: 08:12
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και, το κυριότερο, οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, γι' αυτό και εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθεί το Ίδρυμα Δασκαλόπουλου για τα παιδιά θα εκπονήσει μέσα στο 2009 και πρόγραμμα εκπαίδευσης των γονέων ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, για να παρουσιαστεί το νέο εκπαιδευτικό του πλάνο που αφορά τόσο την εκπαίδευση των επιστημόνων της διατροφής και της υγείας όσο και του κοινού (παιδιά, έφηβοι, γονείς κ.ά.).

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Δ. Νικολάου, αναφέρθηκε στο σύνθετο πρόβλημα της διατροφής και της ασφάλειας των τροφίμων στις μέρες μας και στα προβλήματα υγείας που έχουν προκύψει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία από τις έρευνες του Ιδρύματος για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων είναι πολύ ανησυχητικά: ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και, το κυριότερο, οι γονείς δεν το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

 Αναλύοντας το στόχο του Ιδρύματος, ο κ. Δ. Νικολάου ανέφερε ότι το Ίδρυμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας των τροφίμων. Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε μια κοινωνία που πολλοί μύθοι για τη διατροφή αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, το Ίδρυμα, σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικούς φορείς, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, αναδεικνύοντας και μεταφέροντας στον κόσμο τη γνώση και τις σύγχρονες τάσεις για τη διατροφή· τάσεις που προωθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές, χωρίς στερήσεις, χωρίς "κακά και καλά" τρόφιμα, τάσεις που τονίζουν τη σημασία της καθημερινής άσκησης, τάσεις που υποδεικνύουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΑΔ, τόσο για παιδιά όσο και για τους επαγγελματίες της διατροφής. Επιπλέον, ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία του ΙΑΔ με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων-σεμιναρίων για γονείς, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δ. Νικολάου ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του ΙΑΔ για την υλοποίηση του προγράμματός του, αλλά και ευρύτερων κοινωνικών προγραμμάτων σε θέματα υγείας και διατροφής κατά το έτος 2009, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια την ετοιμότητα, την αρωγή και τη δέσμευση του Ιδρύματος να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος στην υλοποίηση πρωτοβουλιών, όπως αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη δημιουργία και στη χώρα μας πλατφόρμας ευρείας συνεργασίας όλων των κοινωνικών φορέων που σχετίζονται με τη διατροφή, την υγεία και τη σωματική δραστηριότητα.

Η κ. Φλώρα Μαγκανάρη, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης, ως το σημαντικότερο άξονα της στρατηγικής του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

    - στην εκπαίδευση των επιστημόνων της διατροφής και της υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα 2 σεμινάρια, "Harvard Nutrition Seminar" και "Colorado State University Seminar", που έχει πραγματοποιήσει το Ίδρυμα και τα οποία συνολικά έχουν παρακολουθήσει 1.400 ειδικοί επιστήμονες. Επιπλέον, ανακοίνωσε την υλοποίηση και άλλων τέτοιων σεμιναρίων, τα οποία θα καλύπτουν παρόμοια εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα.

    - στην εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, μέσω: της συνεργασίας με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για τη δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που ξεκινάει τη λειτουργία του αύριο, 5 Νοεμβρίου 2008. Μέσω της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Είμαι όπως τρώω", το οποίο ήδη βρίσκεται στο 2ο χρόνο λειτουργίας του και της εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας και Θρησκευμάτων παιδικής ιστοσελίδας, coolfood, δημιουργία του EUFIC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα), η οποία έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα από το ΙΑΔ και παρέχεται στο κοινό τα τελευταία 3 χρόνια μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος www.iad.gr.

Ακόμα, μέσω της διαδραστικής εκπαιδευτικής ιστοσελίδας "Παιδικός κόσμος ΙΑΔ", η οποία αποτελεί προέκταση της παιδικής ιστοσελίδας του EUFIC, Coolfood, και στην οποία τα παιδιά, μέσω παιχνιδιών, κουίζ και άλλων δραστηριοτήτων, εμπεδώνουν τη θεωρία σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και μέσω του εκπαιδευτικού περιοδικού "Διατροφούπολη", το οποίο διανέμεται δωρεάν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αποτελείται από ενότητες τεσσάρων θεματικών αξόνων: την ισορροπημένη διατροφή, την ασφάλεια στα τρόφιμα, την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και την ενημέρωση των παιδιών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα νέα μας.

Η κ. Μαίρη Γιαννακούλια, λέκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επιστημονική συνεργάτις του ΙΑΔ, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων βασίζεται στο σχολικό περιβάλλον, ενώ πολύ λιγότερη δράση πραγματοποιείται σε επίπεδο οικογένειας ή ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη πολυδιάστατων παρεμβάσεων, οι οποίες και θα αφορούν ένα εύρος αποδεκτών (όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης), αλλά και θα υλοποιούνται από ένα εύρος φορέων (όχι μόνο το σχολείο, αλλά και άλλους φορείς/επιστήμονες εμπλεκόμενους με θέματα διατροφής και υγείας).

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.