Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 22:09
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Ο καλός ύπνος βοηθά στην μάθηση και το λεξιλόγιο, αλλά και στον έλεγχο του πάχους
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 26/05/2009 ώρα: 10:00
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Συνεχώς έρχονται στο νέο φως νέα στοιχεία για τη σημασία του ύπνου. Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ένας καλός νυκτερινός ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει και να θυμάται νέες λέξεις που έμαθε στη διάρκεια της μέρας.

Γι' αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους πριν αυτά κοιμηθούν, αφού αυτό θα βελτιώσει το λεξιλόγιό τους. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος από όσους κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα.

Η πρώτη έρευνα, που έγινε από ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία, υπό το νευροεπιστήμονα Ματ Ντέηβις, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, έδειξε ότι οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα νέες λέξεις, όταν έχουν πριν κοιμηθεί παρά όταν έχουν μείνει ξύπνιοι.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι ο εγκέφαλος εμπλουτίζει ακόμα πιο πετυχημένα το λεξιλόγιό του, όταν οι άνθρωποι έχουν ακούσει τις νέες λέξεις λίγο πριν κοιμηθούν - εξ ου και η σημασία της ανάγνωσης νυκτερινών παραμυθιών και άλλων ιστοριών, είτε από τους γονείς προφορικά, είτε από τα ίδια τα παιδιά (αν και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι η ίδια ωφέλεια πριν τον ύπνο υπάρχει, όχι μόνο όταν κάποιος ακούει νέες λέξεις, αλλά και όταν τις διαβάζει - κάτι που οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον).

Καθώς σε όλες τις χώρες αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την επιδεινούμενη "φτώχια" του λεξιλογίου των παιδιών και των νέων, λόγω μίμησης του περιορισμένου λεξιλογίου στις παρέες των συνομηλίκων, σε πολλά προγράμματα της τηλεόρασης ή στον κομπιούτερ, η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία της ανάγνωσης -ή ακόμα και της ακρόασης ραδιοφώνου- λίγο πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον δρα Ντέηβις, ο ύπνος είναι καθοριστικός προκειμένου να μεταφερθούν οι πληροφορίες και οι νέες λέξεις από το ένα μέρος του εγκεφάλου όπου υπάρχει η βραχείας διαρκείας μνήμης, σε ένα άλλο μέρος όπου υπάρχει η μακροπρόθεσμη μνήμη. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, συστήνει έναν καλό ύπνο στους μαθητές πριν δώσουν εξετάσεις το άλλο πρωί, ώστε να έχουν αφομοιώσει καλύτερα όσα διάβασαν την προηγούμενη μέρα.

Οι ερευνητές, με βάση τις ενεργοποιούμενες περιοχές στον εγκέφαλο, που παρατήρησαν μέσω των τομογραφιών στους εθελοντές, εκτιμούν ότι η διαδικασία της αποθήκευσης νέων λέξεων λαμβάνει χώρα κατά το βαθύ ύπνο, δηλαδή προς το τέλος του όλου κύκλου του ύπνου.

Στην άλλη έρευνα, που έγινε από το Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ στις ΗΠΑ, υπό τον Αρν Ελίασον, διαπιστώθηκε ότι και ο ύπνος, όταν είναι ποιοτικός, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες φυσικά, παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός σώματος με το σωστό βάρος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Δείκτης Σωματικής Μάζας συνδέεται με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Κακός και σύντομος ύπνος συμβάλλει σε αύξηση του βάρους, πιθανώς επειδή η κακή ποιότητα του ύπνου διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και τον μεταβολισμό, οδηγώντας τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο. Σημαντικό ρόλο παίζει, εν προκειμένω, το άγχος, το οποίο χαλάει την ποιότητα του ύπνου και συνεπώς συμβάλλει στο πάχος.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.