Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 09:00
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Τα βλαστοκύτταρα χάρισαν την υγεία σε κοριτσάκι 31μηνών από τη Βόρεια Ελλάδα, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 02/09/2009 ώρα: 15:06
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο, που είχαν κρυοσυντηρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη, χάρισαν την υγεία σε ένα κοριτσάκι ηλικίας 31 μηνών, από επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία εγκεφαλικής παράλυσης.
Ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, στην οποία υποβλήθηκε στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, το κοριτσάκι άρχισε να μιλάει και να κάνει προτάσεις χρησιμοποιώντας 3 έως 5 λέξεις, ενώ βελτιώθηκε και η κινητικότητα των άκρων και τώρα πλέον μπορεί να σηκώσει ένα ποτήρι και να πιει.

Επειδή το κοριτσάκι είχε και δίδυμο αδελφάκι η μητέρα σύγκρινε την ανάπτυξη των δύο παιδιών και πολύ νωρίς, δηλαδή από τους πρώτους 3-4 μήνες, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του ενός υστερούσε. Το πρόβλημα εξελίχτηκε σε εγκεφαλική παράλυση και οι γονείς προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση αποτάθηκαν στην τράπεζα βλαστοκυττάρων, όπου είχε φυλαχθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των διδύμων.

Οι υπεύθυνοι της τράπεζας τους συνέστησαν να αποταθούν στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, όπου τον περασμένο Ιούλιο το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το δικό του ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

«Τα δίδυμα είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση και προέρχονταν από διαφορετικά ωάρια. Επομένως το καθένα είχε τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στην περίπτωση της μικρής που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Dukes και επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής και μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού, Joanne Kurtzberg, χρησιμοποίησε όλα τα βλαστοκύτταρα της που είχαν κρυοσυντηρηθεί. Χρειάστηκαν μόνο τρεις επισκέψεις στην κλινική της κ. Kurtzberg, μία για να γίνουν οι εξετάσεις πριν τη μεταμόσχευση, μία για να γίνει η μεταμόσχευση και μία την επόμενη ημέρα για να εξεταστεί πριν φύγει. Οι γονείς του κοριτσιού θα πρέπει κάθε μήνα να στέλνουν μια αναφορά στην κλινική και σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να την ξαναεπισκεφτούν», ανέφερε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κοκκώνα Κολιάκου, επιστημονική υπεύθυνη της τράπεζας βλαστοκυττάρων στην οποία είχε κρυοσυντηρηθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μικρού κοριτσιού.

Στο Πανεπιστήμιο του Dukes παρακολουθούνται 160 παιδιά με βλάβες του νευρικού συστήματος, εκ των οποίων τα 120 πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τα 40 από δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την ενδομήτρια ζωή.

Θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι αποτελεσματικότερη στις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης και πρέπει να γίνεται κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο καλά στις περιπτώσεις δυσπλασίας του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την κύηση.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.