Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 08:56
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εγκρίνει την παιδιατρική νομοθεσία.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 22/01/2008 ώρα: 09:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες διεξάγουν έρευνες για τα φάρμακά τους ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για να χορηγούνται σε παιδιά, θα λάβουν μια επέκταση της διάρκειας των πατεντών τους για 6 μήνες.
Το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα τον πολύ-αναμενόμενο νόμο για τα ιατρικά προϊόντα παιδιατρικής χρήσης, αναφέροντας ότι αυτά μπορούν να βελτιώσουν την ζωή των παιδιών στην Ευρώπη με την αύξηση της διαθεσιμότητας εκείνων των φαρμάκων που έχουν ερευνηθεί, δημιουργηθεί και εγκριθεί αποκλειστικλά για την χρήση τους στα παιδιά.

Το θέμα των παιδιατρικών φαρμάκων αποτελούσε ανέκαθεν ένα ακανθώδες ζήτημα. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να τα δημιουργήσουν, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ασφάλειά τους, αλλά και λόγω του μεγέθους της αγοράς. Ο φαρμακευτικός κλάδος δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι αντιμετώπιζε τα παιδιατρικά φάρμακα ως έναν τομέα όπου δεν μπορεί ποτέ να υπερκαλυφθεί το κόστος των δαπανών που αφορά• την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ελπίζουν ότι το νέο σύστημα θα αποτελέσει κίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διεξάγουν έρευνες. η εξάμηνη παράταση που δίδεται πλέον στην πατέντα του φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνολικά 5 έτη, αποτελεί ένα σημαντικότατο κίνητρο.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) καλωσόρισε την ψήφιση του νόμου, ο οποίος ξεκαθαρίζει και το τελευταίο εμπόδιο για την δημιουργία του νέου πλαισίου για τις επενδύσεις στην R&D στον παιδιατρικό τομέα, κάτι που θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2007.

Ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA, Brian Ager, δήλωσε: «Αυτή η νέα παιδιατρική νομοθεσία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο στην δημιουργία καινοτόμων  φαρμάκων παγκοσμίως και να προφτάσει τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όπου παρόμοιο πλαίσιο εργασίας των εταιρειών για  R&D υφίσταται ήδη».

Ο νέος νόμος θα καλύπτει τα φάρμακα που βρίσκονται τώρα σε φάση ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση, καθώς επίσης και τα ήδη εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία έχουν ή δεν έχουν πατέντα. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα «ερευνητικό παιδιατρικό πλάνο», το οποίο είναι ένα πρόγραμμα έρευνας και δημιουργίας, που θα στοχεύει στην παροχή εγγυημένων δεδομένων σε εκείνους που έχουν ανάγκη από παιδιατρική περίθαλψη.
Μια επιστημονική παιδιατρική επιτροπή θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα όσα συμβαίνουν ήδη στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, μετά την ψήφιση του σχετικού  νόμου, οι φαρμακευτικές εταιρείες στράφηκαν προς τις παιδιατρικές έρευνες.

Σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα στην αγορά τα οποία έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον στα παιδιά. Τα περισσότερα φάρμακα που συνταγογραφούνται στα παιδιά είναι φάρμακα ενηλίκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, ή δεν έχουν λάβει έγκριση, τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο της μη σωστής δοσολογίας ή της αναποτελεσματικότητας.

Το 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια συμβουλευτική επιστολή, με τον τίτλο Καλύτερα Φάρμακα για τα Παιδιά, η οποία πραγματευόταν την ιδέα της υποχρέωσης από τον νόμο των φαρμακευτικών εταιρειών να διεξάγουν παιδιατρικές έρευνες.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.