Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 09:42
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Μητρικά αντισώματα μπορεί να συμβάλλουν στον αυτισμό
Επιμέλεια: Oμάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Journal of Neuroimmunology   
Δημοσιεύθηκε: Στις 02/04/2008 ώρα: 10:04
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Εκτός από γενετικούς, μεταβολικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, μητρικά αντισώματα που περνούν τον πλακούντα και επιτίθενται ενάντια σε ιστούς του εγκεφάλου του εμβρύου, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξή του, ευθύνονται για την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη.
Ο Dr. Harvey S. Singer και οι συνεργάτες του παρατηρούν ότι, στο αίμα αυτιστικών παιδιών κυκλοφορούν αντισώματα, που αντιδρούν ενάντια στον ιστό του εγκεφάλου τους. Τα αντισώματα είναι πολύ σημαντικές πρωτεΐνες που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να συνδεθούν και να καταπολεμήσουν ξένες προς τον οργανισμό ουσίες και μικροοργανισμούς, όπως έναν ιό.

Οι περισσότερες μελέτες που ασχολούνται με τον αυτισμό έχουν επικεντρωθεί στα αυτοαντισώματα σαν μια πιθανή αιτιολόγηση αυτής της πάθησης. Τα αυτοαντισώματα είναι αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και τα οποία κατά λάθος επιτίθενται σε όργανα του σώματος, ένας μηχανισμός που σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρόλα αυτά, μια άλλη πιθανή αιτία του αυτισμού είναι η μεταφορά αντισωμάτων της μητέρας, μέσω του πλακούντα, στο έμβρυο.

Προκειμένου να διερευνηθεί η παραπάνω υπόθεση, η ερευνητική ομάδα πήρε δείγματα αίματος από100 μητέρες με αυτιστικά παιδιά και 100 μητέρες με φυσιολογικά παιδιά και έλεγξε την αντίδραση των αντισωμάτων τους με ιστούς εγκεφάλου.

Στα δείγματα των γυναικών με αυτιστικά παιδιά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αντίδραση ή περισσότερες περιοχές αντίδρασης μεταξύ αντισωμάτων του αίματός τους και πρωτεϊνών του εγκεφάλου σε σύγκριση με μητέρες που δεν έχουν αυτιστικά παιδιά. Η παρουσία μητρικών αντισωμάτων επίσης σχετίστηκε με την απόκτηση παιδιού με αναπτυξιακή καθυστέρηση, ένα πρώιμο χαρακτηριστικό του αυτισμού.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας μπορεί να αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα ή να ενισχύει την προδιάθεση για εμφάνιση αυτισμού», σχολίασε ο Singer σε μια ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Το απλό γεγονός ότι μια έγκυος γυναίκα έχει αντισώματα ενάντια του εγκεφάλου του εμβρύου δε σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει αυτιστικό παιδί», επισημαίνει ο ερευνητής. «Ο αυτισμός είναι μια περίπλοκη κατάσταση και μπορεί να προκαλείται από την αλληλεπίδραση ανοσοποιητικών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων».

Οι ερευνητές μελετούν τώρα την επίδραση των μητρικών αντισωμάτων κατά την εγκυμοσύνη ποντικών. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι απόγονοι ποντικιών που τους είχαν χορηγηθεί με ένεση αντισώματα του νευρικού συστήματος παρουσιάζουν αναπτυξιακές και κοινωνικές συμπεριφορές που υποδεικνύουν αυτισμό.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.