Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 23:04
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Παιδί
Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μειώνουν τον κίνδυνο λευχαιμίας
Επιμέλεια: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 
Πηγή: Reuters   
Δημοσιεύθηκε: Στις 05/05/2008 ώρα: 10:07
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε παιδότοπους εμφανίζουν έως και 30% μειωμένο κίνδυνο για λευχαιμία, υποστηρίζει μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα έκανε ανασκόπηση δεκατεσσάρων παλιότερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 20.000 παιδιά εκ των οποίων 6.000 εμφάνισαν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή λευχαιμίας στην παιδική ηλικία καθώς εκδηλώνεται σε ποσοστό 80% σε παιδιά ηλικίας δυο έως πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι παιδότοποι φαίνεται να ‘προστατεύουν’ από τη λευχαιμία καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό έως και 30%. Αυτή η προστατευτική δράση μάλιστα φάνηκε να είναι μεγαλύτερη για τα παιδιά που πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μικρή ηλικία, από ενός έτους ή δυο χρόνων.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης των δεκατεσσάρων μελετών ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια και τον βαθμό την κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των παιδιών. «Στις δώδεκα από τις δεκατέσσερις μελέτες που εξετάσαμε βρήκαμε ότι υπάρχει κάποιου είδους προστασία για τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στις υπόλοιπες δυο μελέτες. Καμία όμως από τις δεκατέσσερις έρευνες δεν έδειξε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ή οι παιδότοποι αυξάνουν τον κίνδυνο για λευχαιμία», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Patricia Buffler. 

Αν και δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί προστατεύουν από την λευχαιμία, οι αμερικανοί επιστήμονες εικάζουν ότι τα παιδιά που εκτίθενται από μικρή ηλικία σε λοιμώξεις προστατεύονται με κάποιο τρόπο από σπάνιες παθήσεις. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις περισσότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ευθύνονται δυο παράγοντες. Πρώτον, μια μορφή γενετικής μετάλλαξη την οποία φέρει εκ γενετής το παιδί και δεύτερον ένα ερέθισμα, όπως μια λοίμωξη, το οποίο προκαλεί την ασθένεια. Θεωρείται, ωστόσο, ότι η έκθεση σε παιδικές λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται εύκολα σε περιβάλλον όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου τα παιδιά βρίσκονται σε στενή επαφή, ενδεχομένως να δρουν κατά της λευχαιμίας.  

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η λευχαιμία σε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών αλλά και να συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης Patricia Buffler.

 

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.