Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 18:43
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Επιγενετική εξήγηση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα 
 
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology» δείχνει ως «ένοχες» επιγενετικές αλλαγές στο DNA για την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Περισσότερα...

Τα πορτοκάλια προστατεύουν από το εγκεφαλικό 
 
Μία ουσία που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Πόνοι στη μέση; Μην κάθεστε, κινηθείτε! 
 
Αντίθετα με τις συνηθισμένες συμβουλές περί συνεχούς ανάπαυσης, αν κανείς έχει πόνο στην μέση του, μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα συμβουλεύει κίνηση και ενεργητικότητα, στο βαθμό του δυνατού, ως αποτελεσματικότερη στρατηγική για το ξεπέρασμα του προβλήματος και κυρίως για να μην βουλιάξει κανείς στην κατάθλιψη.

Περισσότερα...

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά του Αλτσχάιμερ! 
 
Η μικρή με μέτρια κατανάλωση ποτού--ένα με δύο ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα--μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Περισσότερα...

Νέο τεστ για διάγνωση Αλτσχάϊμερ 
 
Μια νέα μέθοδος διάγνωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ, που βασίζεται σε ανάλυση υγρού από το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακριβέστερο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης, που πρόκειται τελικά να εξελιχτούν σε πλήρη νευροεκφυλιστική άνοια.

Περισσότερα...

Το ελαιόλαδο «ασπίδα» κατά του εγκεφαλικού 
 
H μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία.

Περισσότερα...

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια 
 
Άλλη μια έγνοια πρέπει να έχουν οι παχύσαρκοι και γενικότερα οι υπέρβαροι άνθρωποι, καθώς μια νέα μακρόχρονη σουηδική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά συνδέει το παραπάνω από το κανονικό βάρος με αυξημένο -μέχρι και τετραπλάσιο- κίνδυνο για την εμφάνιση Αλτσχάϊμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Περισσότερα...

Εγκεφαλική συρρίκνωση και Αλτσχάιμερ 
 
Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος, Αλτσχάιμερ, περίπου μια δεκαετία, προτού γίνει δυνατή η κλινική διάγνωση της ασθένειας, μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές του που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου.

Περισσότερα...

Νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση 
 
Το αντιγόνο της σκληροστίνης αναμένεται να αποτελέσει μελλοντικά μία ελπιδοφόρα θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ήδη οι κλινικές δοκιμές για το νέο φάρμακο, έχουν δείξει ότι σε έξι μήνες από την χορήγηση του αντιγόνου δημιουργείται οστό σε ποσοστό 8-10%.

Περισσότερα...

Τα ψάρια, ασπίδα για τους ηλικιωμένους 
 
Η φράση «φάτε μάτια ψάρια» αποκτά μια ξεχωριστή σημασία από πλευράς υγείας, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψάρια, ιδίως λιπαρά, που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον μια έως δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της κατ' εξοχήν πάθησης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρασης ή και τύφλωση στους ηλικιωμένους.

Περισσότερα...

Το διαδίκτυο επιδρά θετικά στην κατάθλιψη των ηλικιωμένων 
 
Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, μέσω ΑΤΜ, να αγοράσει εισιτήρια από το Ίντερνετ ή να στείλει μήνυμα με το κινητό; Ίσως όχι τόσο δύσκολο, αν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και, μάλιστα, αυτό είναι εφικτό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικείωση ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις νέες τεχνολογίες», που υλοποιήθηκε, πέρσι, σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...

Αρχίστε το χορό... 
 
Στις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ στρέφονται οι επιστήμονες, καθώς αποδεικνύεται ότι τα φάρμακα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, η νέα τάση στην αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από άνοιες ή Αλτσχάιμερ, θέλει μουσική, χορό και τέχνες!

Περισσότερα...

Ο περίπατος βελτιώνει την μνήμη 
 
Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με σταυρόλεξα και άλλα «τρικ» για να διατηρήσετε την μνήμη σας και να αποφύγετε την άνοια.

Περισσότερα...

Η "ψύξη" του εγκεφάλου μπορεί να σώσει ζωές 
 
Η τεχνητή μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου των ασθενών που έχουν πάθει εγκεφαλικό, μπορεί να βοηθήσει δραστικά στη βελτίωση της ανάνηψής τους.

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας 
 
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που δρα σαν «διακόπτης-κλειδί», καθορίζοντας αν ορισμένα λευκοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μειώσουν ή θα ενισχύσουν την εσωτερική φλεγμονή του οργανισμού, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Περισσότερα...

Η συναισθηματική νοημοσύνη κορυφώνεται μετά τα 60 
 
Η ικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται και να καταλαβαίνουν την ψυχική κατάσταση των άλλων, κορυφώνεται μετά την ηλικία των 60, σύμφωνα με μια δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες γενιές έχουν μεγαλύτερη "συναισθηματική νοημοσύνη" σε σχέση με τις νεότερες.

Περισσότερα...

Σοκολάτα και... Καρδιαγειακές παθήσεις; 
 
Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή έρευνα.

Περισσότερα...

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς 
 
Ο αμφιβληστροειδής είναι ο πιο σημαντικός χιτώνας του ματιού και επενδύει εσωτερικά το τοίχωμα του βολβού στο οπίσθιο κοίλο μέρος. Περιέχει τους φωτουποδοχείς, τα κύτταρα δηλαδή που συλλαμβάνουν τα φωτεινά ερεθίσματα και τα στέλνουν κωδικοποιημένα μέσω των νευρικών ινών στον εγκέφαλο για να τα κάνει εικόνες.

Περισσότερα...

Κατταράκτης 
 
Στην οφθαλμολογία ο καταρράκτης περιγράφει την θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού, του φυσικού μας φακού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, μέσα στον βολβό, και παίζει σημαντικό ρόλο στο να εστιάζει τις ακτίνες φωτός πάνω στην ωχρά κηλίδα.

Περισσότερα...

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους ηλικιωμένους 
 
Η διατήρηση του μυϊκού συστήματος σε καλή κατάσταση βοηθά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσε ο Ινγκο Φρομπόεζε, καθηγητής του Κέντρου Υγείας του Αθλητικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Περισσότερα...

Βρέθηκε γονίδιο που επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ 
 
Οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, που ελπίζουν ότι το εύρημά τους ίσως βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Περισσότερα...

H δεύτερη νιότη μετά τη σύνταξη 
 
Πιο υγιείς και νέοι αισθάνονται άνδρες και γυναίκες λίγο μετά τη συνταξιοδότησή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του Λονδίνου μετά από έρευνα σε 15.000 Γάλλους εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι νιώθουν έως και 10 χρόνια νεότεροι λίγους μόλις μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Περισσότερα...

Με απλή εξέταση αίματος προβλέπεται ο χρόνος της εμμηνόπαυσης 
 
Ιρανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο, μέσω ενός απλού τεστ αίματος, για να προβλέπουν με σχετική ακρίβεια πότε μια γυναίκα θα φτάσει στην εμμηνόπαυση, επιτρέποντας έτσι στις γυναίκες να προγραμματίσουν καλύτερα ζητήματα που αφορούν την οικογένειά τους, την καριέρα τους κ.α.

Περισσότερα...

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται άσκηση 
 
Tο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, τα σταυρόλεξα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι κοινωνικές δραστηριότητες, μπορούν να γυμνάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να βοηθήσουν στην αντικατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται αλλά και στην αντιμετώπιση μελλοντικών νόσων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση 
 
Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και άνδρες, ενώ είναι υπεύθυνη για περισσότερα από τα μισά κατάγματα των ενηλίκων. Το άσχημο με τη νόσο αυτή είναι ότι συνήθως δεν γίνεται φανερή μέχρι να συμβεί το κάταγμα.

Περισσότερα...

Βρέθηκαν δύο νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ 
 
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Περισσότερα...

Βρέθηκε φυσική ουσία (πρωτεϊνη) που επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών 
 
Ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παράγεται με φυσικό τρόπο από το σώμα μας και η οποία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών. Η ανακάλυψη ανοίγει πιθανώς το δρόμο για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταγμάτων, για τη βελτίωση των οστικών μοσχευμάτων και για την καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Περισσότερα...

Γήρανση και φροντίδα υγείας 
 
Για να κατανοήσουμε καλλίτερα την διαφορετική νοοτροπία που διέπει τις ΗΠΑ, όσο αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, και την Ευρώπη σας παρουσιάζουμε την αναφορά του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας της Ολλανδίας που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντίστοιχου υπουργείου υγείας της χώρας αυτής.

Περισσότερα...

Τα χρόνια φέρνουν μαζί τους μεγαλύτερη σοφία 
 
Κάθε νέα γενιά, τουλάχιστον στη Δύση, αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο άκουσμα του πασίγνωστου ρητού «να ακούτε τους μεγαλύτερους, κάτι περισσότερο ξέρουν». Τώρα μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτή, δείχνοντας ότι οι γηραιότεροι είναι όντως πιο σοφοί, με την έννοια ότι μαθαίνουν να αποδέχονται τις συνεχείς αλλαγές στη ζωή και μπορούν να τα βγάζουν πέρα καλύτερα με τις συγκρούσεις, όντας πιο συναινετικοί από τους νέους που τείνουν να επιδεινώνουν τα πράγματα με την επιθετική στάση τους.

Περισσότερα...

Πνευματική άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία 
 
Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο REUTER, δύο νέες μελέτες μας δίνουν πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με τον ρόλο της αεροβικής άσκησης στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και συγκεκριμένα την διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης η οποία μειώνεται με την γήρανση.

Περισσότερα...

«Ουδέν Κακό αμιγές Καλού» 
 
Το παραπάνω ρητό φαίνεται να επιβεβαιώνεται μετά από έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι αυτοί που πάσχουν από την νόσο του Alzheimer έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο.

Περισσότερα...

Τα σκουλήκια θα μπορούσαν να μας δώσουν ίχνη για τη νόσο του Parkinson 
 
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκουλήκια μπορεί να κρατούν «στα χέρια τους το κλειδί», που μας εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν την νόσο του Parkinson.

Περισσότερα...

Βιολογικοί παράγοντες στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των ρευματοπαθειών 
 
Αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση και έγκαιρη διάγνωση των ρευματοπαθειών δίνουν οι νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές μέθοδοι. Οι βιολογικοί παράγοντες αποδεικνύονται πλέον αποτελεσματικότεροι από τα παραδοσιακά φάρμακα καθώς δρουν ταχύτερα και προλαβαίνουν ή περιορίζουν περισσότερο τις αρθρικές διαβρώσεις, ενώ το υπερηχογράφημα και η έμβιος τριχοειδοσκόπηση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των ρευματοπαθειών.

Περισσότερα...

Οστεοαρθρίτιδα 
 
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και εμφανίζεται κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλ. σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Περισσότερα...

Οστεοπωρωτικα κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης 
 
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από μια μείωση της οστικής μάζας που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής των οστών για ένα άτομο αυτής της ηλικίας και κατ επέκταση αυξημένη προδιάθεση για κάταγμα.

Περισσότερα...

Νέα φαρμακευτική ουσία, η δεγαρελίξη, για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αποτρέπει την ορχεκτομή 
 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πλέον συχνός καρκίνος στον άνδρα μετά την ηλικία των 50 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα την πάθηση θα εμφανίσει ένας στους δέκα άνδρες, ενώ πολλοί από τους πάσχοντες θα αναγκασθούν να καταφύγουν στην λύση της ορχεκτομής.

Περισσότερα...

Νέες ελπίδες για την όραση των ηληκιωμένων 
 
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η όραση είναι η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας. Πολλοί όμως άνθρωποι χάνουν την όραση τους καθώς γερνούν και οι ερευνητές αναζητούν τις γενετικές αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο, ελπίζοντας να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία και τα γηρατειά.

Περισσότερα...

Αρθρίτιδα του ισχίου 
 
Ερωτήσεις, απαντήσεις και επεξηγήσεις για τον πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης της αρθρίτιδας του ισχίου, με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (AMIS).

Περισσότερα...

Γηραιότεροι... αλλά ευτυχέστεροι. 
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες (ανάμεσα τους και η χώρα μας), είναι μια κοινωνία που γερνάει. Σε λιγότερο από 25 χρόνια, μας ενημερώνει το BBC, ένας στους 4 πολίτες της χώρας αυτής θα είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να διπλασιαστεί το ποσοστό των πολιτών που θα υπερβαίνουν το 85ο έτος της ηλικίας τους. Τέλος οι υπερ-αιωνόβιοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30.000.

Περισσότερα...

Το INTERNET σημαντική πηγή πληροφόρησης για θέματα υγείας... 
 
Το 1998 το γκάλοπ Harris (The Harris Poll) έδειξε ότι 54 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν αναζητήσει πληροφορίες για την υγεία τους από το internet. Ο αριθμός αυτός αυξάνονταν σημαντικά κάθε χρόνο και το 2007 η αντίστοιχη έρευνα, από το ίδιο ινστιτούτο, έδειξε ότι το 71% των ενηλίκων, δηλαδή 160 εκατομμύρια άνθρωποι αναζήτησαν ανάλογες πληροφορίες από το internet.

Περισσότερα...

Η οικονομική κρίση και η 3η ηληκία 
 
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου και πραγματοποιήθηκε από την ένωση πολιτών «The Senior Citizens League» (TSCL), έδειξε ότι, οι υπερήλικες πολίτες, στις ΗΠΑ, αναγκάζονται να κάνουν δραστικές περικοπές τόσο στην διατροφή τους, όσο και στα φάρμακά τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα...

Μοναξιά και νοητική άνοια 
 
Οι άνθρωποι εκείνοι που παρουσιάζουν συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γονιδιακό ελάττωμα και ζουν μόνοι κατά την μέση ηλικία, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νοητική άνοια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για εκείνους που δεν έχουν ταίρι ή είναι χήροι και χήρες, μας λέει το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska.

Περισσότερα...

Ακράτεια ούρων. Διαφορική διάγνωση και θεραπεία 
 
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ουροδόχος κύστη έχει την ιδιότητα να αποθηκεύει τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς με διάταση του εξωστήρα μυ έως ότου η μέγιστη χωρητικότητα των ούρων φτάσει στο ποσό των 400-500 ml οπότε και η επιθυμία για ούρηση είναι αρκετά έντονη.

Περισσότερα...

Η βιταμίνη D ωφελεί τις νοητικές ικανότητες στη τρίτη ηλικία 
 
Τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D, τα οποία δημιουργούνται στο δέρμα μετά την έκθεση του ανθρώπου στον ήλιο, σχετίζονται με την αυξημένη νοητική ικανότητα στους μεσήλικες και ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

50.000.000 Ευρωπαίοι πάσχουν από ακράτεια. 
 
Περισσότεροι από 50.000.000 ευρωπαίοι (άνδρες και γυναίκες) αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών κατά 20-30%!!! Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως περίπου 1.000.000 άνθρωποι από τους οποίους οι 600.000 είναι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας.

Περισσότερα...

Ο ύπνος των ηλικιωμένων αποτελεί σημαντικό δείκτη θνησιμότητας 
 
Όπως μας ενημερώνει το Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας) η υπερβολική υπνηλία εντείνει την φθοροποιό επίδραση της προχωρημένης ηλικίας στην υγεία.

Περισσότερα...

Η φτώχεια των συνταξιούχων 
 
Όπως μας ενημερώνει η Ευρωπαϊκής επιτροπή, το 2050, και εφόσον δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων που θα υπερβαίνει το 75ο έτος της ηλικίας και το οποίο θα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα είναι πιο πιθανή να συμβεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Περισσότερα...

Laser προστατεκτομή – Μια επαναστατική μέθοδος θεραπείας της υπερπλασίας του προστάτη 
 
Η Laser διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη (Greenlight laser – Επιλεκτική φωτοεξάχνωση του προστάτη με υψηλής ισχύος KTP laser - PVP – Photoselective Vaporization of the Prostate) αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο διουρηθρικής αφαίρεσης του προστάτη.

Περισσότερα...

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ 
 
Προσβάλλει επτά στους δέκα έλληνες άνω των 65 ετών. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνες πλήττει η οστεοαρθρίτιδα και εξελίσσεται σε σύγχρονη επιδημία για τους ενήλικες.

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση. Μια ασθένεια που η πρόληψή της ξεκινά από μικρή ηλικία 
 
Η διαδικασία της σύνθεσης των οστών και ανάπτυξης ενός υγιούς σκελετού (οστεοποίηση), ξεκινά από την εμβρυϊκή ηλικία και ολοκληρώνεται στην ηλικία περίπου των 25 ετών, οπότε και οι γυναίκες έχουν τη μέγιστη οστική πυκνότητα.

Περισσότερα...

Νέο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ 
 
Ένα νέο φάρμακο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, το οποίο παρασκεύασαν βρετανοί ερευνητές, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς.

Περισσότερα...

Γηρατειά και εργασία 
 
Το περιοδικό Economist τον Φεβρουάριο του 2006, είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που γερνάει. Σύμφωνα με το περιοδικό οι εργαζόμενοι μεταξύ 50 και 64 ετών στην Ευρώπη θα αυξηθούν και θα φτάσουν το 25% τις επόμενες 2 δεκαετίες, ενώ οι εργαζόμενοι που θα είναι ηλικίας 20-29 ετών θα μειωθούν στο 20%.

Περισσότερα...

Βιολογικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την 3η ηληκία. 
 
Σε μια κοινωνία που γηράσκει, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και ο απαιτήσεις από την ζωή, το θέμα των γηρατειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα ίδια τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη. Ας διευκρινίσουμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε αύξηση των απαιτήσεων από την ζωή και τι εννοούμε όταν λέμε ότι το θέμα των γηρατειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους ίδιους τους γέροντες, όσο και για την κοινωνία.

Περισσότερα...

Γερνάει και «συρρικνώνεται» η Ευρώπη...  
 
Οξύ πρόβλημα υπογεννητικότητας και βεβαίως μια ακόμη σειρά προβλημάτων που προκαλούνται από αυτήν, θα αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με νέα μελέτη της Γιούροστατ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Και στην Ελλάδα το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, αφού ο πληθυσμός της χώρας μας θα σημειώσει μικρή αύξηση (3,2%) μέχρι το 2035 και μείωση (0,9%) μέχρι το 2060.

Περισσότερα...

Με εμβολιασμό η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο μέλλον; 
 
Ελπίδες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δημιουργεί εργαστηριακή δοκιμή Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ήδη να εξετάσει τη δράση του εμβολίου και στους ανθρώπους, ευελπιστώντας ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο εντός των επομένων πέντε ετών.

Περισσότερα...

Τρέξιμο για περισσότερα χρόνια ζωής 
 
Σε όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης αναδεικνύεται το τρέξιμο, καθώς σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι άνθρωποι που ακολουθούν σε τακτική βάση αυτή τη μορφή σωματικής άσκησης διατρέχουν μειωμένο έως και στο μισό κίνδυνο να πεθάνουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Περισσότερα...

Η Διατροφή με ψάρι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου 
 
Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισόδιου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008 στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Η συχνή σεξουαλική επαφή προστατεύει από προβλήματα στύσης 
 
Σε μια έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος του Ιουλίου της ιατρικής επιθεώρησης American Journal of Medicine, επισημαίνεται ότι όσο πιο συχνά κάνουν έρωτα οι ηλικιωμένοι άνδρες τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στύσης.

Περισσότερα...

Σουηδία: Έρευνα για το σεξ στα 70  
 
Όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 70 ετών απολαμβάνουν καλό και συχνότερο σεξ υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα η οποία αναμένεται να δώσει πολλές ελπίδες σε πολλά ηλικιωμένα άτομα.

Περισσότερα...

Διεθνής έρευνα για την νόσο του ALZHEIMER 
 
Όπως μας αποκαλύπτει η Ogilvy Health PR (28 Μαίου 2008) η πρώτη μεγάλη διεθνής έρευνα για την νόσο του Alzheimer έδειξε ότι η διατήρηση της κοινωνικής ζωής των ασθενών και η αίσθηση της ασφάλειας και στήριξης αυτών των ανθρώπων στο σπίτι, είναι τόσο σημαντικά όσο και φαρμακοθεραπεία η οποία μπορεί να χρησιμεύσει για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Περισσότερα...

Ακράτεια των ούρων 
 
Χαρακτηρίζεται ως η ακούσια (μη ηθελημένη) απώλεια ούρων, η οποία αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα ή ακόμη και πρόβλημα υγιεινής.

Περισσότερα...

Περισσότερες πρωτεϊνες για τις ηλικιωμένες γυναίκες 
 
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νότιγμαμ στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στις Η.Π.Α., μετά από ιατρική παρακολούθηση 29 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65-80 ετών.

Περισσότερα...

Το μυστικό της μακροζωίας στις ντομάτες , το λάδι και το ψάρι... 
 
Μια σπάνια μακροβιότητα δεν εξηγείται με μια γενετική μετάλλαξη αλλά με τον υγιή τρόπο ζωής, σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές που ανέλυσαν τα γονίδια και την οστική πυκνότητα ενός άνδρα 113 ετών. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Γεροντολογίας.

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση 
 
H οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή νόσος που προσβάλλει τα κόκαλα με την αύξηση της ηλικίας και ευθύνεται για την ευκολία με την οποία εμφανίζονται τα κατάγματα σε μεγάλες ηλικίες, καθώς και για την βραδεία αποκατάσταση των καταγμάτων κατά το γήρας.

Περισσότερα...

Αντιγήρανση Πρόληψη νοσημάτων και σύγχρονη παθολογία 
 
Η Ιατρική Επιστήμη έχει αποδείξει σήμερα, τον ζωτικό ρόλο της ετήσιας προληπτικής παθολογικής εξέτασης. Ένα μεγάλο μέρος των πρόωρων θανάτων ή της αναπηρίας που εμφανίζονται θα αποφεύγονταν, εάν οι άνθρωποι δεν αμελούσαν την ετήσια προληπτική ιατρική παθολογική εξέταση.

Περισσότερα...

Ατονία Αδυναμία : Δυο κοινά συμπτώματα 
 
Η ατονία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα στον γενικό πληθυσμό. Δυστυχώς είναι σύνηθες, το άτομο που πάσχει από ατονία να προσέρχεται καθυστερημένα προς ιατρική εξέταση, διότι συχνά αποδίδει από μόνος του κάνοντας αυτοδιάγνωση τα συμπτώματά του σε ένα αθώο σύνδρομο, το σύνδρομο χρονίας κόπωσης, το οποίο δεν είναι πάντα η πραγματική πηγή των συμπτωμάτων του.

Περισσότερα...

Η υγιεινή διατροφή καταπολεμά τις ρυτίδες 
 
Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πιθανό να έχουν λιγότερες ρυτίδες και να δείχνουν νεώτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Ουροποιογεννητικό σύστημα 
 
Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας ,κ .α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος , βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Περισσότερα...

Η αναγκαιότητα συμμόρφωσης των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. 
 
Όπως μας ενημερώνει το PharmaLive, περίπου το ¼ όσων επέζησαν από καρδιακή προσβολή και οι οποίοι, είτε επέλεξαν να μην εκτελέσουν όλες τις συνταγές που ο γιατρός έδωσε, είτε το ξέχασαν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο μας λέει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Institute for Clinical Evaluative Sciences (ICES) στον Καναδά.

Περισσότερα...

Εναλλακτική και συμβατική ιατρική 
 
Παρόλη την εξάπλωση της εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής (complementary and alternative medicine - CAM) και της χρήσης των αντίστοιχων προϊόντων ανάμεσα στους ηλικιωμένους, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με την έκταση της χρήσης προϊόντων της εναλλακτικής και της συμβατικής ιατρικής και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που προκύπτουν από αυτή την «συνύπαρξη».

Περισσότερα...

Ασβέστιο και διανοητική ικανότητα 
 
Τα υψήλα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να ευθύνονται για κάμψη της διανοητικής ικανότητας στους ηλικιωμένους.

Περισσότερα...

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ασφαλής; 
 
Περίπου 5 χρόνια πριν, μας ενημερώνει το Scientific American, οι γυναίκες που βρίσκονταν στην φάση της εμμηνόπαυσης πέταξαν τα χάπια τους, που αφορούσαν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και στεφανιαίας νόσου.

Περισσότερα...

Το γήρας και η μακροβιότητα 
 
Η επιστήμη και οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται οι έρευνες, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν κάποια από τα μυστικά του γήρατος. Ας μην ανησυχούμε όμως ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου θα ζούμε περισσότερο, αλλά θα είμαστε πιο εξασθενημένοι.

Περισσότερα...

Οικονομικές Διαστάσεις και... Γήρανση. 
 
Είμαστε έτοιμοι;;; Όλες οι μελέτες δείχνουν αύξηση του μέσου όρου ζωής του πληθυσμού, η οποία συνεπάγεται με αύξηση του κόστους στον τομέα της υγείας.

Περισσότερα...

ΤΟ ÎLE-DE-FRANCE είναι η περιοχή με τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας. 
 
Η περιοχή Île-de-France είναι αυτή στην οποία οι άνδρες ζουν περισσότερο (77,3 χρόνια).

Περισσότερα...

Μακροβιότητα... 
 
Η μακροβιότητα φαίνεται να είναι «οικογενειακή υπόθεση», αφού γονείς που έχουν το προνόμιο να ζουν μακροχρόνια «μεταδίδουν» το προτέρημα αυτό και στα παιδιά τους. Επίσης πολλές ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer εμφανίζεται να έχει γενετικές συνιστώσες.

Περισσότερα...

Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με την φροντίδα υγείας 
 
Όπως μας ενημερώνει το Reuters, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 16.000 οίκους ευγηρίας στις ΗΠΑ (nursing homes), έδειξε ότι, συχνά η φροντίδα προς τους ενοίκους αυτών των οίκων χειροτέρεψε μετά από την απόκτηση αυτών από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Περισσότερα...

Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για το Αλτσχαϊμερ. 
 
Ένα πιθανό εμβόλιο για το Αλτσχαϊμερ παρουσίασε θετικά στοιχεία στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια.

Περισσότερα...

Σωστή διατροφή και υγεία... 
 
Η σύνδεση μεταξύ πολλών σύγχρονων ασθενειών και της διατροφής νομίζουμε ότι είναι πλέον γνωστή τόσο στους επαγγελματίες της υγείας, όσο και στο καταναλωτικό κοινό. Εμείς απλά και με αφορμή το portal υγείας του BBC φέρνουμε και πάλι το πρόβλημα στην «επιφάνεια».

Περισσότερα...

Γερνώντας με Νού και Σώμα Υγιεί... 
 
Αν θέλουμε να ζήσουμε ως τα 100, όπως συμβαίνει με 1 στους 10.000 ανθρώπους, τότε σίγουρα θα θέλουμε να διατηρήσουμε τόσο το σώμα μας όσο και το μυαλό μας ακέραια- αλώβητα.

Περισσότερα...

Αντιμετώπιση του άσθματος... 
 
Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια των αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αέρα εντός και εκτός των πνευμόνων. Χαρακτηρίζεται από δύσπνοιες, υπερβολική παραγωγή βλέννας και βήχα.

Περισσότερα...

Σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου. 
 
Είναι ένα σύνδρομο το οποίο ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια και ονομάζετα: Σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο ή Απνοϊκό σύνδρομο ή Αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Περισσότερα...

Παχυσαρκία και ψυχική υγεία. 
 
Ποιός είναι ο ρόλος των συναισθημάτων στην διατροφική μας συμπεριφορά;

Περισσότερα...

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην Σουηδία. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που το υπουργείο υγείας της Σουηδίας έδωσε στην δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου 2007, πάνω από το 17% του Σουηδικού πληθυσμού, περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώποι, είναι 65 ετών και άνω.

Περισσότερα...

Διατροφή και άνοια... 
 
Δίαιτες εμπλουτισμένες με ψάρια, έλαια και λαχανικά ελαττώνουν τους κινδύνους εμφάνισης της άνοιας και της νόσου Alzheimer σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο Neurology.

Περισσότερα...

Τα «Γεράματα» και… τα προβλήματα τους! 
 
Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, όσο αφορά ορισμένες παθήσεις που κάνουν την ζωή των ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων δύσκολη, όπως είναι το Αλζχάϊμερ, η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Γιατί όμως γερνάμε;

Περισσότερα...Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.