Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 08:00
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Τρέξιμο για περισσότερα χρόνια ζωής
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/08/2008 ώρα: 09:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σε όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης αναδεικνύεται το τρέξιμο, καθώς σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι άνθρωποι που ακολουθούν σε τακτική βάση αυτή τη μορφή σωματικής άσκησης διατρέχουν μειωμένο έως και στο μισό κίνδυνο να πεθάνουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 20 χρόνια 500 ηλικιωμένους ανθρώπους που συνήθιζαν να ασκούνται με τρέξιμο καθώς και ισάριθμους συνομηλίκους τους που δεν ακολουθούσαν αυτή τη μορφή άσκησης. Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν στην ηλικία των 50 ετών. 

Όταν ξεκίνησε η μελέτη, η ομάδα των εθελοντών που γυμναζόταν έτρεχε κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Μετά από 21 χρόνια, ο χρόνος εκγύμνασης μειώθηκε περίπου στα 76 λεπτά, ωστόσο τα οφέλη που είχε για την υγεία τους η τακτική σωματική άσκηση ήταν ακόμη ορατά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το τρέξιμο φάνηκε να επιβραδύνει όχι μόνο τη συχνότητα των θανάτων που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα ή παθήσεις των αρτηριών αλλά και των πρόωρων θανάτων από καρκίνο, νευρολογικές παθήσεις, λοιμώξεις και άλλες αιτίες.

Ειδικότερα, δεκαεννιά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το 34% των συμμετεχόντων που δεν γυμναζόταν απεβίωσε ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έτρεχαν ήταν 15%. Παρότι με το πέρασμα των ετών και οι δυο ομάδες αντιμετώπιζαν προβλήματα αναπηρίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναπηρία εκδηλωνόταν 16 χρόνια αργότερα για τους ανθρώπους που συνήθιζαν να ασκούνται με τρέξιμο.

Μάλιστα, οι διαφορές στην κατάσταση της υγείας των εθελοντών διευρύνονταν ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στην ένατη δεκαετία της ζωής τους.

Τέλος, δεν αποδείχτηκε ότι όσοι έτρεχαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οστεοαρθρίτιδα ή να χρειαστούν ολική αντικατάσταση του γονάτου, κάτι που αποτελούσε έναν από τους φόβους της ερευνητικής ομάδα.
«Το μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι αν πρέπει να επιλέξουμε ένα πράγμα για να κάνουμε τους ανθρώπους περισσότερο υγιείς όσο περνούν τα χρόνια αυτό θα μπορούσε να είναι η αερόβια άσκηση. Τα οφέλη  που έχει η άσκηση στην υγεία των ανθρώπων είναι περισσότερο σπουδαία από όσο πιστεύαμε», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής James Fries.  
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής» (Archives of Internal Medicine), όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ενισχύουν τη σημασία που έχει για τους ηλικιωμένους ανθρώπους η τακτική σωματική άσκηση.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.