Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 07:31
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Με εμβολιασμό η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο μέλλον;
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 19/08/2008 ώρα: 13:03
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ελπίδες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δημιουργεί εργαστηριακή δοκιμή Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ήδη να εξετάσει τη δράση του εμβολίου και στους ανθρώπους, ευελπιστώντας ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο εντός των επομένων πέντε ετών.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού "επιτίθεται" ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή, πόνο και προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων, συμπτώματα που αντιμετωπίζονται σε περιορισμένο βαθμό με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων (π.χ. παυσίπονα).
Μέχρι στιγμής η ακριβής αιτιολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένει άγνωστη. 

Με την εργαστηριακή δοκιμή που έκανε η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ επιχειρήθηκε να "ρυθμιστεί" το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την εκδήλωση της πάθησης.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες με τη βοήθεια ενός κοκτέιλ στεροειδών και βιταμινών επεξεργάστηκαν δείγμα λευκών αιμοσφαιρίων του ανθρωπίνου σώματος κατά τέτοιο τρόπο ώστε ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα, να φθάσουν σε ένα “ανεκτικό” στάδιο. Κατόπιν, έκαναν έγχυση αυτών των κυττάρων στις αρθρώσεις ενός ασθενούς.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ανθρώπους. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής John Isaacs δηλώνει αισιόδοξος: «Στηριζόμενοι σε προηγούμενη εργαστηριακή μελέτη θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η θεραπεία θα καταστείλει ή θα ρυθμίσει την αντίδραση του αυτοάνοσου συστήματος». Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να ξεκινήσει ασφαλείς δοκιμές αρχικά σε οκτώ ασθενείς και κατόπιν σε περισσότερους ανθρώπους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εργαστηριακής δοκιμής, ο καθηγητής Alan Silman από το Arthritis Research Campaign, το οποίο χρηματοδότησε το ερευνητικό έργο, αναφέρει ότι, εάν το εμβόλιο έχει θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους, αυτό θα είναι μια «επαναστατική» θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 ή ακόμη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.