Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 06:51
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Γερνάει και «συρρικνώνεται» η Ευρώπη...
Πηγή: Καθημερινή   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/08/2008 ώρα: 13:11
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οξύ πρόβλημα υπογεννητικότητας και βεβαίως μια ακόμη σειρά προβλημάτων που προκαλούνται από αυτήν, θα αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με νέα μελέτη της Γιούροστατ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Και στην Ελλάδα το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, αφού ο πληθυσμός της χώρας μας θα σημειώσει μικρή αύξηση (3,2%) μέχρι το 2035 και μείωση (0,9%) μέχρι το 2060.

Από το 2015, δηλαδή σε επτά μόλις χρόνια, ο πληθυσμός της Ευρώπης δεν θα αυξάνεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή μέσω των γεννήσεων, αφού οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις στην Ενωση. Μοναδικός τρόπος αύξησης του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι η είσοδος μεταναστών, λύση που ωστόσο θα είναι βραχυπρόθεσμη. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας προβλέπεται να έχει πάρει τόσο σοβαρή διάσταση το 2035, ώστε ούτε η εισροή μεταναστών δεν θα αποτρέπει πλέον τη μείωση του πληθυσμού. Παράλληλα, ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μεγαλώνει σε ηλικία και το μερίδιο των πολιτών που σήμερα είναι άνω των 65 χρόνων θα αυξηθεί από το 17,1% του συνολικού πληθυσμού στο 30% το 2060.

Στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να είναι το 2035 11 εκατομμύρια 575 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 3,2% σε σχέση με σήμερα, ενώ μέχρι το 2060 θα έχει μειωθεί κατά 0,9% πέφτοντας στα 11 εκατομμύρια 118 χιλιάδες ανθρώπους. Καθώς οι γεννήσεις θα μειώνονται και ταυτόχρονα θα αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων, θα αλλάξει (προς το αρνητικό) και η σχέση μεταξύ συνταξιούχων και εργατικού δυναμικού. Στη χώρα μας το λεγόμενο ποσοστό εξάρτησης, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών διά του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από το 28,7% που είναι σήμερα, στο 57,1% το 2060. Με αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων 4 προς έξι, το εθνικό σύστημα πρόνοιας και συντάξεων είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί τρομερή πίεση. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αφού το 2060 ο μέσος όρος του ποσοστού εξάρτησης στην Ενωση προβλέπεται να είναι 53%.

Αν οι προβλέψεις της Γιούροστατ αποδειχθούν ακριβείς, το 2060 οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό θα είναι η Βρετανία με 77 εκατομμύρια (+25% σε σχέση με σήμερα), η Γαλλία με 72 (+16%), η Γερμανία με 71 εκατομμύρια (-13,9%), η Ιταλία με 59 (-0,2%) και η Ισπανία με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων ανθρώπων (+14,6%).

Την ίδια στιγμή, ορισμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα υποστούν επικίνδυνη πληθυσμιακή συρρίκνωση, με 28% μείωση του πληθυσμού της Βουλγαρίας, 26% της Λεττονίας, 24% της Λιθουανίας και 21% της Ρουμανίας.

Μόνον εκτιμήσεις

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία με έδρα το Λουξεμβούργο επισήμανε, όμως, ότι οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν προϊόν επιστημονικής εκτίμησης, βασισμένης στο πιθανότερο σενάριο, που προϋποθέτει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν την τάση της υπογεννητικότητας και της ανόδου του ορίου ηλικίας των κατοίκων τους.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.