Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 06:40
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην Σουηδία.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Reuters   
Δημοσιεύθηκε: Στις 25/11/2007 ώρα: 13:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με στοιχεία που το υπουργείο υγείας της Σουηδίας έδωσε στην δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου 2007, πάνω από το 17% του Σουηδικού πληθυσμού, περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώποι, είναι 65 ετών και άνω.

Η προβολή των δημογραφικών στοιχείων για τα επόμενα 30 χρόνια δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στην Σουηδία θα το αποτελούν οι άνθρωποι που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Συγκεκριμένα το 2035 το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού θα το αποτελούν εκείνοι οι άνθρωποι που δεν θα βρίσκονται σε «ηλικία εργασίας». Επίσης το τμήμα εκείνο του πληθυσμού των οποίων η ηλικία θα υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί ως το 2050.

Στην Σουηδία η πολιτική που αφορά τους ηλικιωμένους στοχεύει στο να μπορεί να καθιστά ικανούς τους ανθρώπους της «τρίτης» ηλικίας να ζουν ανεξάρτητοι και με υψηλά στάνταρτ ζωής.

Η Σουηδική βουλή έχει καθορίσει τους ακόλουθους στόχους, σύμφωνα με την εθνική πολιτική για τους ηλικιωμένους.
Οι ηλικιωμένοι πρέπει να:
• Είναι ικανοί να διάγουν τον βίο τους ενεργά και να επιδρούν στην κοινωνία μέσω των ενεργειών της καθημερινής τους ζωής.
• Είναι ικανοί να γηράσκουν με ασφάλεια διατηρώντας την ανεξαρτησία τους.
• Αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να έχουν πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες.

Μία από τις πλέον σημαντικές αρχές που διέπουν την πολιτική τους για τους ηλικιωμένους στην Σουηδία, βασίζεται στο γεγονός ότι, η πολιτική του δημοσίου πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένη που να μπορούν οι ηλικιωμένοι να ζούν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και όταν χρειάζονται σημαντική φροντίδα σε κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας.

Δηλαδή η ύπαρξη μιας προσιτής κοινωνίας, καλή στέγαση, καλές υπηρεσίες μεταφοράς και βοήθειας στο σπίτι, είναι μερικά από τα παραδείγματα δράσης του δημοσίου, πάνω στα οποία πρέπει να στηρίζεται η πραγματοποίηση αυτών των αρχών.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με την φροντίδα υγείας.

Οπως μας ενημερώνει το Reuters, η εφημερίδα New York Times ανέφερε στην έκδοση της στις 23 Σεμπτεμβρίου 2007, ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 16.000 οίκους ευγηρίας στις ΗΠΑ (nursing homes), έδειξε ότι, συχνά η φροντίδα προς τους ενοίκους αυτών των οίκων χειροτέρεψε μετά από την απόκτηση αυτών από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η εφημερίδα συνέκρινε τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες που συλλέχτηκαν από 1200 οίκους, που αγοράστηκαν από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τους υπόλοιπους 14.000 οίκους ευγηρίας.
Βρήκε λοιπόν ότι, κατά μέσον όρο, οι «ένοικοι»των ιδιωτικών οίκων ευγηρίας λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα σε σύγκριση με αυτή που είχαν πριν την απόκτηση αυτών των οίκων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το κέντρο για τις υπηρεσίες του  Medicare και Medicaid των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που βρήκε η εφημερίδα Times τα έξοδα και το προσωπικό μειώθηκαν κατά 60% στους οίκους που αγοράστηκαν από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πολλές φορές μάλιστα η μείωση αυτή ήταν κάτω από τα μίνιμουμ στάνταρτ που θέτει ο νόμος.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό, αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.