Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 17:33
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: O Κόσμος του Φαρμακείου   
Δημοσιεύθηκε: Στις 26/04/2009 ώρα: 22:47
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Προσβάλλει επτά στους δέκα έλληνες άνω των 65 ετών. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνες πλήττει η οστεοαρθρίτιδα και εξελίσσεται σε σύγχρονη επιδημία για τους ενήλικες.
Μια νέα μελέτη με τη συμμετοχή 2.300 ατόμων άνω των εξήντα ετών- επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών.
Μόνο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών υπολογίζεται ότι το ποσοστό φτάνει το 75%. Η νόσος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο «ασθενές» φύλο, αφού το ποσοστό των γυναικών που παραπονιέται για πόνους στις αρθρώσεις είναι υπερδιπλάσιο (67%) από το αντίστοιχο των ανδρών (31%).

Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η εμμηνόπαυση, η οποία επιταχύνει μια πληθώρα εκφυλιστικών μεταβολών στους ιστούς του σώματος. Περισσότερο ευάλωτα αναδεικνύονται τα οστά, που μαζί με τα αρθριτικά πλήττονται ταυτόχρονα και από την έτερη γυναικεία μάστιγα της οστεοπόρωσης.

Επίσης ενοχοποιείται η παχυσαρκία, που επιταχύνει τη διαδικασία της φθοράς στις αρθρώσεις και γι’ αυτό άλλωστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν όσες γυναίκες έχουν συσσωρεύσει περιττά κιλά μετά από αρκετές εγκυμοσύνες.
Τα επιστημονικά πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο με τίτλο «Εξελίξεις στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας», το οποίο διοργάνωσε  η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Kάθε χρόνο 20.000 ασθενείς, αναγκάζονται να υποβληθούν σε επέμβαση αρθροπλαστικής για την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αφού το κόστος κάθε χειρουργείου ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Αν στο δυσβάσταχτο ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για τις αρθροπλαστικές προστεθούν και οι δαπάνες για τις υπέρογκες ποσότητες φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του πόνου γίνεται αντιληπτή η επίπτωση της ασθένειας στον εθνικό προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου ο διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Γεώργιος Καπετάνος παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις από το «μέτωπο» της χειρουργικής αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας. Ειδική μνεία δόθηκε στη μικροεπεμβατική τεχνική για την αρθροπλαστική της ποδοκνημικής άρθρωσης που εξασφαλίζει ταχύτερη επάνοδο των ασθενών στις δραστηριότητές τους, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο νοσηλείας. Ο κ. Καπετάνος επεσήμανε ότι προστέθηκαν πρόσφατα και φάρμακα νέας γενιάς, που αντιμετωπίζουν τις αιτίες της πάθησης –αντί να περιορίζουν απλώς τα συμπτώματά της– και εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες, με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν τους πάσχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.